ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΠΩΣ Η ΑΓΑΠΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

 

Συνέχεια του άρθρου Ο ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Οι όψεις αυτές της ψυχής, όπως είναι γνωστό, είναι οι εξής:

Θέληση ή Σκοπός

Αυτή η όψη, μέσω της εκπαίδευσης, θα πρέπει ν’ αναπτυχθεί ως το σημείο όπου η εκδηλωμένη ζωή θα κυβερνάται από συνειδητό πνευματικό σκοπό και η κλίση της ζωής θα είναι ορθά προσανατολισμένη προς την πραγματικότητα.

Η ορθή κατεύθυνση της θέλησης θα πρέπει να είναι ένα απ’ τα κύρια ενδιαφέροντα όλων των αληθινών εκπαιδευτών. Η θέληση- για- το-καλό, η θέληση-για-το-ωραίο και η θέληση- για-την-υπηρεσία πρέπει να καλλιεργηθούν.

Αγάπη – Σοφία

Αυτή η όψη είναι ουσιαστικά η ανέλιξη της συνείδησης του όλου. Την αποκαλούμε ομαδική συνείδηση. Το πρώτο στάδιο ανάπτυξής της είναι η αυτοσυνείδηση, που είναι η αντίληψη απ’ τη ψυχή (στους τρεις κόσμους της ανθρώπινης εξέλιξης) ότι ο άνθρωπος είναι τα Τρία σε Ένα και το Ένα στα Τρία. Τότε μπορεί ν’ αντιδρά στις συσχετισμένες ομάδες ζωών που συνιστούν την μικρή φαινομενική του εμφάνιση.

Η αυτοσυνείδηση συνεπώς είναι ένα στάδιο στο δρόμο για την ομαδική συνείδηση και είναι η συνείδηση του Άμεσου.

Αυτή η αυτοσυνείδηση, μέσω της εκπαίδευσης, πρέπει ν’ αναπτυχθεί μέχρις ότου ο άνθρωπος αναγνωρίσει ότι η συνείδησή του είναι ένα συσσωματωμένο μέρος ενός μεγαλύτερου όλου. Τότε συγχωνεύεται με τα ενδιαφέροντα, τις δραστηριότητες και τους αντικειμενικούς σκοπούς της ομάδας. Έτσι αποκτά συνείδηση της ομάδας.

Αυτή είναι η αγάπη. Οδηγεί στη σοφία, που είναι αγάπη σ’ εκδηλωμένη δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον  του προσωπικού εαυτού γίνεται ενδιαφέρον της ομάδας.

Τέτοιος πρέπει να είναι ο κύριος σκοπός όλης της αληθινής εκπαιδευτικής προσπάθειας.

Η αγάπη για τον εαυτό (αυτοσυνείδηση), η αγάπη για τον πλησίον μας (ομαδική συνείδηση), γίνονται τελικά αγάπη για το όλο (Θεία συνείδηση).

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθηθούν.

Συνεχίζεται …

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

photo altzar

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.