ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΑΛΟΓΟ

 

ΑΛΟΓΟ ΛΕΥΚΟ Ή ΜΑΥΡΟ – ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ 

Διφορούμενο, αφού είναι ηλιακή δύναμη όταν είναι λευκό και τα χρυσά ή πύρινα άλογα εμφανίζονται μαζί με ηλιακούς θεούς, σύροντας τα άρματά τους, αλλά και σεληνιακή σαν το υγρό στοιχείο, τη θάλασσα και το χάος και τα άλογα των θεών του ωκεανού. Έτσι το άλογο είναι σύμβολο της ζωής και του θανάτου, ηλιακό και σεληνιακό.

Συμβολίζει επίσης τη διάνοια, σοφία, νους, λογική, ευγένεια, φως, δυναμική ισχύς, σβελτάδα, η ταχύτητα σκέψης, το γρήγορο πέρασμα της ζωής, είναι επίσης η ενστικτώδης ζωική φύση, μαγικές ικανότητες μαντείας, ο άνεμος, τα κύματα της θάλασσας. Το άλογο εμφανίζεται επίσης με τους θεούς της γονιμότητας και τους Βανίρ.

Μερικές φορές καβαλικεύεται από το Διάβολο και τότε γίνεται φαλλικό, ή από τον Κυνηγό Φάντασμα ή τον Σκληθροβασιλιά, οπότε γίνεται θάνατος. Το φτερωτό άλογο είναι ο ήλιος ή το Κοσμικό άλογο, όπως επίσης και το λευκό άλογο, και αντιπροσωπεύει τον καθαρό νου, το ακηλίδωτο, αθωότητα, ζωή και φως, και καβαλικεύεται από ήρωες.

Σε μια μεταγενέστερη εποχή το άλογο αντικατέστησε τον ταύρο σαν ζώο προς θυσία. Και τα δύο αντιπροσωπεύουν τον ουρανό και θεούς γονιμότητας, την αρσενική ρώμη και γονιμότητα, καθώς και τις χθόνιες και υγρές δυνάμεις.

Το λευκό άλογο του ωκεανού σχετίζεται επίσης με τις αρχές του πυρός και της υγρασίας. Το λιοντάρι που σφαγιάζει το άλογο ή τον ταύρο απεικονίζει τον ήλιο που ξεραίνει την υγρασία και την ομίχλη.

Το μαύρο άλογο σχετίζεται με τις κηδείες, προαγγέλλει το θάνατο και συμβολίζει το χάος, εμφανίζεται στο δωδεκάμερο του χάους ανάμεσα στο παλιό και στο νέο έτος. Η θυσία του αλόγου του Οκτώβρη σήμαινε την εξάλειψη του θανάτου.

Αιγυπτιακή Παράδοση

Το άλογο είναι αξιοσημείωτα από τον αιγυπτιακό συμβολισμό.

Βουδισμός

Το ακατάστρεφτο, η κρυμμένη φύση των πραγμάτων, το φτερωτό ή κοσμικό αλογίσιο <<Σύννεφο>> είναι μια μορφή του Αβαλοκιτεσβάρα ή Γκουαν – γιν. Ο Βούδας έφυγε από το σπίτι του πάνω σε ένα λευκό άλογο. Στον Κινέζικο Βουδισμό το φτερωτό άλογο έφερε το Βιβλίο του Νόμου, στην πλάτη του.

Ελληνική Παράδοση

Λευκά άλογα σύρουν το ηλιακό άρμα του Φοίβου και συνδέονται επίσης, σαν αρχή της υγρασίας, με τον Ποσειδώνα σαν θεό της θάλασσας και των σεισμών και των πηγών, ο οποίος μπορούσε να εμφανίζεται και σαν άλογο. Οι Διόσκουροι καβαλίκευαν λευκά άλογα. Ο Πήγασος απεικονίζει το πέρασμα από το ένα πεδίο στο άλλο, μεταφέρει τον κεραυνό του Δία. Οι Κένταυροι εμφανίζονται συχνά στις τελετές του Διονύσου.

Ιαπωνική Παράδοση

Ένα λευκό άλογο είναι το όχημα ή μορφή της Μπάτο Κουανόν (του βουδιστικού Αβαλοκιτεσβάρα της Ινδίας και της Γκουαν-γιν της Κίνας), θεάς της ευσπλαχνίας και Μεγάλης Μητέρας. Μπορεί να εμφανίζεται σαν λευκή φοράδα, ή φοραδοκέφαλη ή έχοντας μια εικόνα φοράδας σαν στέμμα της. Το μαύρο άλογο είναι γνώρισμα του θεού της βροχής.

Ινδουισμός

Το άλογο είναι ο σωματικός φορέας και καβαλάρης είναι το πνεύμα. Η φοράδα του Μάνου είναι θεοποιημένη γη. Η Κάλκι, ένα λευκό άλογο, πρόκειται να είναι η τελευταία ενσάρκωση ή όχημα του Βίσνου, όταν θα εμφανιστεί για δέκατη φορά, φέρνοντας ειρήνη και σωτηρία στον κόσμο. Ο Βάρουνα, το κοσμικό άλογο, γεννιέται από τα νερά. Οι Γκανταρβά, αλογάνθρωποι, αντιπροσωπεύουν έναν σύνδυασμό φυσικής γονιμότητας και αφηρημένης σκέψης, νόησης και μουσικής. Το άλογο είναι ο φύλακας του Νότου.

Πολιτισμός των Περσών

Το άρμα της Αρντβισούρα Αναχίτα σύρεται από τέσσερα άτια, τα τέσσερα στοιχεία και τους θεούς τους.

Κελτικές Παραδόσεις

Η ιδιότητα ή μορφή, των αλογίσιων θεοτήτων, όπως η Επόνα, το Μεγάλο Άλογο, η θεά-φοράδα, η Μέημπ του Τάρα και η Μάχα του Ούλστερ, προστάτιδες αλόγων, σαν χθόνιες θεότητες και δυνάμεις των νεκρών. Το άλογο μπορεί επίσης να είναι ηλιακό, σαν αρρενωπότητα και γονιμότητα. Επίσης ψυχοπομπός και απεσταλμένος των θεών.

Κινέζικος Πολιτισμός

Τα ουράνια, πυρ, γιάνγκ, ο Νότος, εγκαρτέρηση, καλοί οιωνοί. Το άλογο είναι το έβδομο από τα συμβολικά ζώα των δώδεκα Γήινων Κλάδων. Η οπλή (όχι το πέταλο) φανερώνει καλοτυχία. Όταν το κοσμικό άλογο είναι ηλιακό, έρχεται σε αντίθεση με την αγελάδα της γης, αλλά αν εμφανίζεται με το δράκοντα, ο οποίος συμβολίζει τον ουρανό, τότε το άλογο αντιπροσωπεύει τη γη. Το φτερωτό άλογο, φέροντας το Βιβλίο του Νόμου στην πλάτη του, απεικονίζει την καλή τύχη και τον πλούτο. Στο συμβολισμό του γάμου το άλογο φανερώνει γρηγοράδα και συνοδεύει το λιοντάρι της ισχύος για το γαμπρό, ενώ τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν τη νύφη. Το άλογο επίσης απεικονίζει τη γονιμότητα και τη δύναμη του κυβερνήτη.

Μιθραϊκά Μυστήρια

Λευκά άλογα έσυραν το άρμα του Μίθρα σαν ηλιακού θεού.

Διδασκαλίες του Ισλάμ

Ευτυχία, πλούτη.

Ρωμαϊκός πολιτισμός

Λευκά άλογα έσυραν το άρμα του Απόλλωνα και του Μίθρα. Η Επόνα, υιοθετημένη από τους Κέλτες, έγινε η ρωμαϊκή φοράδα-θεά και προστάτιδα των αλόγων, επίσης ήταν θεά των επικήδειων τελετών. Οι Διόσκουροι καβαλίκευαν λευκά άλογα. Το άλογο ήταν μια ιδιότητα της Diana (Άρτεμης), της κυνηγού.

Σαμανισμός

Ένας ψυχοπομπός, πέρασμα από αυτόν τον κόσμο στον άλλο. Το άλογο συνδέεται επίσης με την θυσία και είναι το θυσιαστικό ζώο του Σαμανισμού στη Σιβηρία και στην περιοχή Αλτάι. Το δέρμα του και το κεφάλι του έχουν τελετουργική σπουδαιότητα, αφού το δέρμα, σαν το δέρας, αντιπροσωπεύει την ευφορία και το κεφάλι περιέχει τη ζωτική αρχή.

Σκανδιναβική και τευτονική Μυθολογία

Αφιερωμένο στον Οντίν/Βόντεν που είχε μια φοράδα με οκτώ πόδια, τη Σλέηπνιρ. Το άλογο εμφανίζεται μαζί με τους Βάνιρ, σαν θεούς των αγρών, των δασών του ήλιου και της βροχής. Τα σύννεφα είναι άτια των Βαλκυριών.

Σουμέριοι – Σημίτες

Το άρμα του ηλιακού θεού συρόταν από τέσσερα άλογα. Το κεφάλι του αλόγου ήταν το έμβλημα της Καρχηδόνας. Το φτερωτό άλογο εμφανίζεται σε ασσυριακές ανάγλυφες παραστάσεις και σε καρχηδονιακά νομίσματα.

Ταοϊσμός  

Το άλογο είναι ένα γνώρισμα του Τσνγκ Γκούο, ενός από τους οκτώ Ταοϊστές αθάνατους ή πνεύματα.

Χριστιανισμός

Ο ήλιος, θάρρος, μεγαλοψυχία. Αργότερα, κατά την Αναγέννηση, έγινε λαγνεία. Στις κατακόμβες απεικόνιζε το γρήγορο πέρασμα της ζωής. Τα τέσσερα άλογα της Αποκάλυψης είναι πόλεμος, θάνατος, λιμός και λοιμός. Το άλογο είναι το έμβλημα των Αγ. Γεωργίου, Αγ. Μαυρικίου, Αγ. Βίκτωρος και έχουμε και τα άγρια άλογα του Ιππόλυτου.

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.