ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 5 ΤΥΠΟΥΣ;

 

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 5 ΤΥΠΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΦΩΝΗΣ;

Η παραπάνω είναι σαφώς μια ερώτηση που δεν μας κάνει κάποιος συχνά.

Ωστόσο, μήπως υπάρχουν φορές που διαπιστώνετε ότι:

-ο τρόπος που κάποιος μιλάει τον αδικεί και τον περιορίζει;

-η ομιλία πολλών γύρω μας επιδρά ακόμη και αρνητικά στο επαγγελματικό και προσωπικό τους περιβάλλον;

-η χροιά της φωνής συντελεί στην καλή επικοινωνία και αυξάνει τη διάθεση για συνεργασία ή αντιθέτως προκαλεί έναν εκνευρισμό στους άλλους;

Τι συμβαίνει όπως πραγματικά;

Ο λαιμός αποτελεί το κέντρο της έκφρασης και βρίσκεται ανάμεσα στο νου και την καρδιά. Όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε νου και καρδιά, δηλαδή σε λογική και συναίσθημα, τότε η φωνή ηχεί όμορφα και εκφράζει όλο της το δυναμικό. Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες περιπτώσεις, όταν δηλαδή η έλλειψη ισορροπίας εκδηλώνεται μέσα από την ίδια μας τη φωνή! Και κατά συνέπεια, επηρεάζει την επικοινωνία μας με τους άλλους, τις σχέσεις μας και κατ’ επέκταση ολόκληρη την ποιότητα της ζωής μας.

Ποιες λοιπόν, είναι αυτές οι περιπτώσεις και πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;

Παρακάτω ακολουθούν οι πέντε περιπτώσεις που συναντάμε πιο συχνά:

 

Περίπτωση 1η: Μόνιμη Βραχνάδα

Η πιο συχνή περίπτωση είναι αυτή της μόνιμης βραχνάδας, η οποία μαρτυρά την κατάσταση υπερβολικού ερεθισμού. Την έχουν συνήθως δάσκαλοι, καθηγητές, γυμναστές, ιερείς, δικηγόροι, τραγουδιστές, ηθοποιοί κ.ά. Η βραχνάδα υποδεικνύει ότι η φωνή προέρχεται από την περιοχή του λαιμού και του κεφαλιού, όχι όμως από την κοιλιά ή την καρδιά. Καθώς ηχεί η φωνή, οι φωνητικές χορδές τρίβονται και θα μπορούσε να πει κανείς ότι «πιάνουν φωτιά». Με τα χρόνια συχνά η βραχνάδα καταλήγει σε όζους στις φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα αυτές να μην κλείνουν πλέον σωστά.

 

Περίπτωση 2η. Δυνατή και απειλητική φωνή

Μία φωνή που ηχεί μονίμως δυνατά και απειλητικά γίνεται κι αυτή σύμπτωμα. Μία τέτοια φωνή υπερκαλύπτει κάθε τρυφερό συναίσθημα και ηχεί χωρίς αποχρώσεις. Θα μπορούσε να κρύβει θυμό μαζί με άλλα καταπιεσμένα συναισθήματα.

 

Περίπτωση 3η. Φωνή σαν στριγκλιά και ένρινη φωνή

Η φωνή που ηχεί διαρκώς σε οξείς τόνους σαν στριγκλιά προκαλεί εκνευρισμό στους γύρω και οδηγεί συχνά σε αναίτιες αντιπάθειες, ενώ ο ομιλών δεν εισακούγεται ότι και να πει. Το αποτέλεσμα; Να χάνει το δίκιο του και να μην αντιλαμβάνεται το γιατί. Είναι γνωστό το παράδειγμα της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είχε αυτό το σύμπτωμα, το αντιλήφθηκε στα πρώτα χρόνια της καριέρας της και «κατέβασε» τη φωνή της με τη βοήθεια ειδικού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ένρινη φωνή.

 

Περίπτωση 4η. Φωνή που δεν ταιριάζει με τον σωματότυπο

Επίσης η φωνή γίνεται σύμπτωμα όταν δεν ταιριάζει με την σωματική διάπλαση. Μία ψιλή και τρεμάμενη φωνή μέσα σε ένα μεγάλο και εύρωστο σώμα ξεχωρίζει εξίσου όσο και μία ογκώδης φωνή μέσα σε ένα λεπτό και εύθραυστο σώμα. Ο ίδιος ο ήχος είναι πολύ ειλικρινέστερος από τα περιεχόμενα που διατυπώνει και υποδηλώνει επί παραδείγματι στην πρώτη περίπτωση μία τρεμάμενη (=φοβισμένη) ψυχική διάθεση σε αντίθεση με την εξωτερική εμφάνιση.

 

Περίπτωση 5η. Φωνή που χάνεται και επανέρχεται

Μία φωνή που χάνεται και κατόπιν επανέρχεται στην διάρκεια του λόγου και αυτό συμβαίνει διαρκώς, καθιστά τον ομιλούντα δυσνόητο και τελικά βαρετό. Μετά από λίγο οι συνομιλητές του χάνουν το ενδιαφέρον τους και ο ομιλών μένει μετέωρος, λιποψυχεί και τελικά παραιτείται από συζητήσεις, αφού μειώνεται η αυτοπεποίθησή του.

Σε όλες τις οι παραπάνω περιπτώσεις ο ειδικός φωνής μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένες μεθόδους, (όπως αλλαγή στάσης σώματος, αναπνευστικές και χαλαρωτικές ασκήσεις κ.ά.) να επανέλθει η ισορροπία στη φωνή και η ομιλία του ατόμου να αποκτήσει τη σταθερότητα και τον τόνο που του ταιριάζει.

Το αποτέλεσμα είναι η φωνή να αποκτά ταυτότητα, να ηχεί δηλαδή καλύτερα, καθαρότερα και πιο γεμάτη από ποτέ, να εκπέμπει αυτοπεποίθηση, να πείθει και εντέλει να αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα επιτυχίας στην επαγγελματική και προσωπική ζωή.

 

 

Νίνα Καλούτσα

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΝΙΝΑ ΚΑΛΟΥΤΣΑ

Η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα είναι υψίφωνος, καθηγήτρια φωνητικής και κάτοχος master Καλών Τεχνών του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Στο πρόγραμμα αυτό εργάζεται με ανθρώπους που επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους στο επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής.

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου (12.00-1.30 μμ) ξεκινά νέος κύκλος συναντήσεων, ο οποίος συνεχίζεται τα Σάββατα 17, 24, 31 Ιανουαρίου, 7,14 Φεβρουαρίου 2015.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο.

Πληροφορίες: http://www.thf.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&eventid=584

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.