ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΑΝΙ ΓΟΥΝΤ ΜΠΕΖΑΝΤ

 

ΑΝΙ ΓΟΥΝΤ ΜΠΕΖΑΝΤ

Η Άνι Γουντ Μπέζαντ ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και πρόεδρος της Θεοσοφικής Εταιρείας της Ινδίας. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1847. Υπήρξε βαθιά θρησκευόμενη, καθώς είχε ανατραφεί σε χριστιανικό περιβάλλον και παντρεύτηκε σε πολύ νεαρή ηλικία τον πάστορα Μπέζαντ. Ωστόσο, η ζωή μαζί του υπήρξε αφόρητη, με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείψει, αναθεωρώντας παράλληλα τις απόψεις της για τη θρησκεία.

Η έμφυτη κλίση της στη ρητορική και τη συγγραφή την οδήγησε στο επάγγελμα της δημοσιογράφου, ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική ως ένθερμη σοσιαλίστρια και αφοσιωμένη οπαδός του εργατικού κινήματος. Για μια εποχή υπήρξε και πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών της το αφιέρωσε στην πολιτική και κοινωνική αναμόρφωση των Ινδιών, πρωτοστατώντας στους αγώνες για την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων Ινδών και Σιναλέζων ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Εθνικής Ινδικής Αντιπροσωπείας. Η προσφορά της υπήρξε ανεκτίμητη όσον αφορά στη δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού σχολείων και ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το σημερινό πανεπιστήμιο του Μπεναρές.

Κάποτε ο διευθυντής της εφημερίδας που εργάζονταν της ανέθεσε να γράψει ένα άρθρο για τις μυστικές διδασκαλίες της Μπλαβάτσκι. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και την αρχή μιας μακράς ενασχόλησης με τις αρχές της Θεοσοφίας, στην οποία και προσηλυτίστηκε αργότερα. Η ίδια συναντήθηκε με την Μπλαβάτσκι το 1889, ενώ υπήρξε και η τελευταία μεγάλη μαθήτριά της. Μετά το θάνατο της Έλενας Π. Μπλαβάτσκι το 1891, ανέλαβε τον έλεγχο του εσωτερικού τμήματος της Θεοσοφικής Εταιρείας αλλά όταν η εταιρεία διασπάστηκε, δημιούργησε ξεχωριστή ομάδα μαζί με τον βρετανό κληρικό και διορατικό Τσαρλς Λιντμπίτερ, ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού τμήματος. Το 1897 διαδέχθηκε τον συνταγματάρχη Όλκοτ στην προεδρία της Θεοσοφικής Εταιρείας που έδρευε στο Αντιάρ των Ινδιών.

Το 1911, η Άνι Μπέζαντ ίδρυσε το “Τάγμα του Αστέρα”, για να μεταδοθεί μέσω αυτού το κήρυγμα του Κρισναμούρτι. Πολύ σύντομα το “Τάγμα του Αστέρα” απέκτησε μια τεράστια περιουσία από τις δωρεές των μελών του. Αλλά το 1929, ο Κρισναμούρτι, σε μια ομιλία που έκανε στην Ολλανδία και στην οποία συμμετείχαν 3000 πιστοί, διέλυσε το “Τάγμα του Αστέρα” και επέστρεψε την περιουσία του στους δωρητές. Συγχρόνως δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οργανισμοί που να καθοδηγούν μέσα από κάποια συστήματα τους ανθρώπους στην ανακάλυψη της αλήθειας.

Τότε, παρουσιάζεται και το πρώτο σχίσμα μεταξύ των θεοσοφικών εταιριών, καθώς η της Γερμανίας δεν δέχτηκε τον Κρισναμούρτι. Αργότερα ο ίδιος, μετά τον θάνατο της Μπεζάντ, δήλωσε στον δημόσιο τύπο στις 26/11/1931 ότι «έχασα κάθε τέτοια παραίσθηση και αισθάνομαι πολύ καλά ότι είμαι τόσο λίγο μεσσίας όσο και εσείς ο ίδιος».

Την χαρακτήρισαν σαν ” διαμαντένια ψυχή “, μια ψυχή με πολλές πλευρές σαν διαμάντι. Ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα με μεγάλη έφεση για πνευματική ζωή. Ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους για πνευματική ζωή σ’ Ανατολή και Δύση. Έγραψε περί τα 330 βιβλία.

Πηγές : reikicenter.gr, yiorgosthalassis.blogspot.com, logoclub.gr, esoterica.gr, whole angel – whole harmony

 

LifeHub

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.