ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

 

Τετραήμερη εκδρομή στη Λέσβο: 27 Απριλίου – 1 Μαΐου 2018

Η επόμενη εκδρομή που κανείς δεν πρέπει να χάσει είναι στη Λέσβο το τετραήμερο 28 Απριλίου με 1η Μαΐου. Προορισμός πρώτης προτεραιότητας για χιλιάδες παρατηρητές από όλο τον κόσμο, η Λέσβος προσελκύει κάθε άνοιξη όλους όσους αναζητούν νέες εμπειρίες παρατήρησης και φωτογράφησης πουλιών και άγριας φύσης. Νησί του ήλιου, της ελιάς αλλά και των πουλιών θα μας γοητεύσει με την ποικιλομορφία, τα τοπία, τις διαδρομές αλλά και τους φιλόξενους ανθρώπους του. Μαζί με τους παρατηρητές πουλιών από άλλες χώρες θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πουλιά και τους βιοτόπους του νησιού με επίκεντρο τον κόλπο της Καλλονής, όπου και θα μείνουμε: οι εμπειρίες μας από την εκδρομή του 2017 και η διαμονή μας στη Σκάλα Καλλονής ήταν οι καλύτερες!

Τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας μας, η Λέσβος υπερέχει σε βιοποικιλότητα χάρη στη γεωγραφική θέση της, τη γεωμορφολογία που αλλάζει από την ανατολική προς τη δυτική πλευρά, την εναλλαγή και τη μίξη οικοσυστημάτων και την ιδιαίτερη οικολογική αξία των τριών περιοχών του δικτύου Natura 2000 (κόλποι Καλλονής – Γέρας και Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι). Υπάρχουν 5 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΙΒΑ) και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών: δασικά και αγροτικά, πουλιά που θα δούμε σε φρυγανικά οικοσυστήματα, βραχώδεις και ορεινές περιοχές, θαμνότοπους και μεσογειακή μακία, αρπακτικά, θαλασσοπούλια αλλά και ένα μεγάλο εύρος από υδρόβια, καλοβατικά και παρυδάτια, τα οποία συναντώνται στους 85 μεγαλύτερους και μικρότερους υγροτόπους της.

Τα δάση αποτελούνται κυρίως από Τραχεία Πεύκη και Ήμερες Βελανιδιές, ενώ εκτεταμένοι ελαιώνες υπάρχουν σε κάθε γωνιά του νησιού. Οι ελαιώνες με περισσότερα από 10 εκατομμύρια ελιές δημιουργούν μία αστείρευτη πηγή άγριας ζωής με αγριολούλουδα, θηλαστικά και πουλιά. Στη χλωρίδα περιλαμβάνονται 1.400 είδη τα οποία αποτελούν το σύνολο των ειδών που συναντάμε στα νησιά του Αιγαίου και στα μικρασιατικά παράλια.

Η Λέσβος έλκει ιδιαίτερα τους παρατηρητές πουλιών, διότι εδώ φωλιάζει και αναπαράγεται ο Μαυροπελαργός και ο Μεσαίος Δρυοκολάπτης και είναι η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη που φωλιάζει ο Πευκοτσοπανάκος (θα τον παρατηρήσουμε στην Αχλαδερή στον κόλπο της Καλλονής).  Επίσης σε όλη τη Δυτική Λέσβο  βρίσκεται διάσπαρτο και αναπαράγεται ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πληθυσμός του Σμυρνοτσίχλονου.

Στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους μπορούμε να παρατηρήσουμε: Σκουρόβλαχο, Σμυρνοτσίχλονο, Αμμοπετρόκλη, Βραχοτσοπανάκο, Αμπελουργό, Παρδαλοκεφαλά, Κουφαηδόνι, Κλειδωνά, Κατσουλιέρηδες, Μαυρολαίμη, Ασπροκωλίνα, Κουκουβάγια, Νησιώτικη Πέρδικα αλλά και Κιρκινέζι, Μαυροπετρίτη, Αετογερακίνα και Φιδαετό. Σε θαμνότοπους μπορούμε να παρατηρήσουμε Κοκκινοτσιροβάκο, Αιγαιοτσιροβάκο, Κοκκινοκεφαλά, Ασπροκωλίνα και Νησιώτικη Πέρδικα. Στους υγροτόπους αυτή την περίοδο: Μαυροπελαργό, Φοινικόπτερα, Χαλκόκοτες, Καστανόπαπια και όλα τα είδη των ερωδιών (μαζί με τους μεταναστευτικούς Νυχτοκόρακα, Μικροτσικνιά, Κρυπτοτσικνιά), Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες και κυριολεκτικά όλα τα παρυδάτια: ανάμεσά τους και Δρεπανοσκαλίδρα, Βαλτότρυγγας, Πετροτουρλίδα, Θαλασσοσφυριχτές. Η περίοδος είναι καλή και για Νανογλάρονα, Ποταμογλάρονα, Αργυρογλάρονα. Από αρπακτικά εκτός από τον πανταχού παρόντα Καλαμόκιρκο αναμένεται να παρατηρήσουμε Λιβαδόκιρκο, Φιδαετό και Αετογερακίνα.

Η μετάβαση στη Λέσβο θα γίνει κυρίως ομαδικά με πλοίο το βράδυ της Παρασκευής 27/4, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα του πρωϊνού αεροπλάνου. Οι περιηγήσεις στο νησί θα γίνουν με λεωφορείο, η διαμονή στο εξαιρετικό ξενοδοχείο Ιμερτή στη Σκάλα Καλλονής στο κέντρο του νησιού.

Όσοι και όσες θέλετε να μοιραστούμε τις εμπειρίες που μας προσφέρει η Λέσβος ειδικά αυτή την περίοδο, δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και συμπληρώστε άμεσα τη Δήλωση Συμμετοχής. Με τη συμπλήρωση της Δήλωσης σας στέλνουμε περισσότερες πληροφορίες και τα κόστη. Σημειώστε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και ότι η εκδρομή οργανώνεται αποκλειστικά για μέλη της Ορνιθολογικής.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα στο 210 8228704 εσωτ. 106, 6974 510976,  spsychas@ornithologiki.gr

 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.