ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Στα σημερινά σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, πανεπιστήμια), μπορούμε να δούμε μία ατελή και συμβολική εικόνα του τριπλού στόχου της νέας εκπαίδευσης:

Πολιτισμός, Κουλτούρα, Ενοποίηση

Τα δημοτικά σχολεία μπορούν να θεωρηθούν σαν οι θεματοφύλακες του πολιτισμού. Πρέπει να ετοιμάζουν το παιδί για να γίνει πολίτης, να του διδάσκουν τη θέση του σαν κοινωνική μονάδα και να τονίζουν τις ομαδικές σχέσεις του, προσαρμόζοντάς το έτσι για μια νοήμονα ζωή και εφελκύοντάς του τη φυλετική μνήμη μέσω των μαθημάτων, ώστε να τεθούν τα θεμέλια για τις ανθρώπινες σχέσεις του.

Θα διδάσκεται ανάγνωση, γραφή και αριθμητική, στοιχειώδης ιστορία, με έμφαση στην παγκόσμια ιστορία, γεωγραφία και ποίηση. Πρέπει να διδάσκουν στο παιδί ορισμένα βασικά και σημαντικά γεγονότα της ζωής, θεμελιώδεις αλήθειες, συντονισμό και έλεγχο.

Τα γυμνάσια θα πρέπει να θεωρούνται σαν οι θεματοφύλακες της κουλτούρας. Θα πρέπει να τονίζουν τις μεγαλύτερες αξίες της ιστορίας και της λογοτεχνίας και να παρέχουν κάποια αντίληψη της τέχνης. Θα πρέπει ν’ αρχίσουν να εκπαιδεύουν το αγόρι ή το κορίτσι για εκείνο το μελλοντικό επάγγελμα ή τρόπο ζωής που είναι φανερό ότι θα τα ρυθμίζει.

Τα καθήκοντα του πολίτη θα διδάσκονται με ευρύτερους όρους και ο κόσμος των αληθινών αξιών θα υποδείχνεται και ο ιδεαλισμός θα καλλιεργείται συνειδητά και  συγκεκριμένα.

Η πρακτική εφαρμογή των ιδεών θα τονίζεται. Θα πρέπει να διδάσκουν τον έφηβο του κόσμου με τέτοιο τρόπο, ώστε ν’ αρχίσει να συγχωνεύει, μέσα στη συνείδησή του, τον κόσμο των εμφανίσεων με τον κόσμο των αξιών και της έννοιας.

Θα πρέπει ν’ αρχίσει να σχετίζει τους κόσμους της αντικειμενικής ζωής και της υποκειμενικής εσωτερικής ύπαρξης.

 

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.