ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

 

Σε πολλές παραδόσεις, ιδιαίτερα στις βαβυλωνιακές, ινδικές και πυθαγόρειες, ο αριθμός αποτελεί θεμελιώδη αρχή από την οποία εκπορεύεται όλος ο αντικειμενικός κόσμος. Είναι η αρχή όλων των πραγμάτων και η αποκρυπτόμενη αρμονία του σύμπαντος. Είναι επίσης η βασική αρχή του σύμπαντος σε αναλογία με τις πλαστικές τέχνες σε ρυθμό με τη μουσική και την ποίηση. Στην ερμητική φιλοσοφία ο κόσμος των αριθμών εξισώνεται με τον κόσμο της λογικής. Οι αριθμοί δεν είναι απλώς ποσοτικοί, αλλά και συμβολικές ποιότητες. (είναι αδύνατον να συμπεριλάβουμε την τεράστια πολυπλοκότητα του πυθαγόρειου και του μεσαιωνικού χριστιανικού συμβολισμού των αριθμών, όπως χρησιμοποιήθηκε από την θεολογία, την κοσμογονία και την επιστήμη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

<<Το καθετί διατίθεται σύμφωνα με τους αριθμούς >> (Πυθαγόρας). Για τον Πλάτωνα οι αριθμοί είναι η αρμονία του σύμπαντος. Για τον Αριστοτέλη ο αριθμός ήταν <<η αρχή και όπως θα λέγαμε, η υπόσταση όλων των πραγμάτων και των καταστάσεων>>. Οι μονοί αριθμοί είναι αρσενικοί και οι ζυγοί είναι θηλυκοί. <<Θυσίασε στους ουράνιους θεούς με έναν μονό αριθμό και στους γήινους με έναν ζυγό>> (Πλούταρχος). Οι πυθαγόρειοι αριθμοί είναι ποσοτικοί και ποιοτικοί.

ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ

Οι αριθμοί είναι οι κύρια υπόσταση του σύμπαντος.

ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μονοί αριθμοί είναι γιανγκ, ουράνιοι, αμετάτρεπτοι, ευοίωνοι. Οι ζυγοί είναι γιν, γήινοι, μεταβλητοί, δυσοίωνοι.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Ελάχιστος χριστιανικός αριθμητικός συμβολισμός υπήρχε μέχρι τον Αγ. Αυγουστίνο και τους Αλεξανδρινούς σχολιαστές. Για τον Αγ. Αυγουστίνο ο αριθμός είναι το αρχέτυπο του Απόλυτου.

 

 

Στο επόμενο ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΔΕΝ (0)

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.