ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

 

Συνέχεια του άρθρου ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ;

 

Αιγυπτιακή Παράδοση

Το χέρι των Αιγυπτίων απεικονίζει την ένωση του πυρός και του ύδατος, αρσενικού και θηλυκού.

Βουδισμός

Το χέρι του Βούδα είναι προστασία, με την παλάμη προς τα πάνω αντιπροσωπεύει την απεριόριστη προσφορά, στην βουδιστική εινονογραφία το δεξί χέρι του Βούδα αγγίζει τη γη, απεικονίζοντας την κυριαρχία του πάνω της, καλώντας την να παραστεί μάρτυρας, είναι ο ενεργητικός πόλος. Το αριστερό του χέρι, κρατώντας το δίσκο επαιτείας ή στρεφόμενο προς τα πάνω, είναι δεκτικότητα και παράδοση, ο παθητικός πόλος.

Στο Βουδισμό και στον Ινδουισμό η μούντρα είναι η δια χειρών έκφραση των θείων δυνάμεων και αποτελεί μία πλήρη γλώσσα συμβολικών θέσεων και κινήσεων των χεριών, παρά πολλών για να απαριθμηθούν, αλλά σε γενικές αναπαραστάσεις, το δεξί χέρι σηκωμένο είναι αφοβία ή με την παλάμη προς τα πάνω προσφορά, τα χέρια μαζί, με τις παλάμες προς τα πάνω ή στα γόνατα, δηλώνουν διαλογισμό και δεκτικότητα, τα χέρια μαζί μπροστά στην καρδιά είναι η ενότητα της Σοφίας και της Μεθόδου. Το χέρι με ένα μάτι στην παλάμη δηλώνει τη χείρα βοηθείας της συμπόνιας και της σοφίας που δεν είναι τυφλή, αλλά με διάκριση.

Εβραϊκή Παράδοση

 Το χέρι του Θεού είναι το δεξί χέρι του μεγαλείου στα ύψη.

Ελληνική Παράδοση

Το αναθηματικό Χέρι του Σαβάζιου έχει τον αντίχειρα και το πρώτο δάκτυλο τεντωμένα, με το τρίτο και το τέταρτο δάκτυλο κυρτά και έχει πάνω του κουκουνάρι, φίδι, σταυρό, ημισέληνο, κηρύκειο, σαύρα, έντομα. Θεωρείται σαν χέρι βοήθειας του Θεού ή προστασία, θεραπεία και ευλογία, ή ότι τα τρία δάχτυλα είναι η τριάδα ή αρσενική τριάδα ή ότι είναι απλώς ταλισμανικό και αποτροπαϊκό.

Ινδουισμός

Σχετικά με τα χέρια του Σιβά, το σηκωμένο χέρι είναι ειρήνη και προστασία, το κατεβασμένο χέρι δείχνοντας το πόδι, απεικονίζει τη σωτηρία, το χτύπημα του τυμπάνου είναι η δημιουργική πράξη και η φλόγα στο χέρι απεικονίζει την καταστροφή του κόσμου δια πυρός.

Κέλτικες Παραδόσεις

Το μακρύ χέρι του Λουγκχ συμβολίζει τις ακτίνες του ηλίου.

Κινέζικος Πολιτισμός

Ενωμένα χέρια είναι φιλία, συμμαχία, η κάλυψη των χεριών δείχνει εκτίμηση, σεβασμό. Το δεξί χέρι είναι Γιανγκ και ισχύς και είναι το αντίθετο του αριστερού χεριού της τιμής, εκτός από τον καιρό πολέμου όπου το δεξί χέρι γίνεται το πολεμικό χέρι της τιμής σαν χέρι του σπαθιού. Το αριστερό χέρι είναι Γιν, το αδύνατο, η πλευρά της τιμής, αφού η ισχύς οδηγεί στη βία και στην καταστροφή.

Μανδαίοι

Στις τελετές η ένωση των χεριών συμβολίζει την αλήθεια και την πίστη.

Μανιχαϊσμός

Η χειραψία με το δεξί χέρι συμβολίζει τη σωτήρια δύναμη της θεότητας.

Διδασκαλίες του Ισλάμ

Το ανοιχτό χέρι συμβολίζει ευχαριστία, λατρεία και φιλοξενία. Το Χέρι της Φατιμά αντιπροσωπεύει το Χέρι του Θεού, θεία δύναμη πρόνοια και γενναιοδωρία. Ο αντίχειρας είναι ο Προφήτης και τα δάκτυλα είναι οι τέσσερις σύντροφοί του, το πρώτο η Κυρία Φατιμά, το δεύτερο ο Αλή ο σύζυγός της, το τρίτο και το τέταρτο ο Χασάν και ο Χουσεΐν, οι γιοι τους. Το τέταρτο δάκτυλο είναι επίσης πνευματικές και ηθικές αρετές και τα πέντε μαζί είναι τα πέντε θεμελιώδη δόγματα και οι πέντε στήλες της θρησκείας.

Σουμέριοι – Σημίτες

Το χέρι είναι ένα χαρακτηριστικό της Μεγάλης Μητέρας σαν γενναιόδωρης χορηγού και προστάτιδας. Το αναθηματικό χέρι, όπως του Σαβάζιου, συχνά απαντάται στη Συρία.

Πολιτισμός των Τολτέκων

Το μακρύ χέρι του Χουέμακ δείχνει τις ακτίνες του ηλίου.

Χριστιανισμός

Η δύναμη και η ισχύς του Θεού. Στη χριστιανική τέχνη το χέρι που προβάλλει από το σύννεφο είναι η δύναμη και η παρουσία του Θεού του Πατέρα, μερικές φορές ελευθερώνει την Περιστερά του Θείου Πνεύματος. Το χέρι σηκωμένο με την παλάμη προς τα έξω είναι ευλογία θεία χάρη και εύνοια. Με τα τρία δάκτυλα σηκωμένα δηλώνει την Τριάδα, με όλο το χέρι σηκωμένο, ο αντίχειρας συμβολίζει τον Πατέρα, το πρώτο δάκτυλο το Άγιο Πνεύμα, το δεύτερο τον Χριστό και το τρίτο και το τέταρτο τις δύο φύσεις του Χριστού. Η χειροτονία στο Χρίσμα είναι η μεταβίβαση του Πνεύματος, της δύναμης και της χάρης. Ένα χέρι που κρατά ένα πουγκί με χρήματα παριστάνει τον Ιούδα τον Ισκαριώτη.

 

LifeHub

photo YouTube

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.