ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΟΤΑΝΑ

ΒΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

lifehub-anthropos-filosofia-71

 

ΒΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

 

Τι κάνει το αιθερικό σώμα, ο φορέας για τη ζωτικότητα ή πρανική ενέργεια, από φυσιατρική άποψη ;

Η βασική δράση του αιθερικού σώματος είναι να κραδαίνεται, διαβιβάζει την ενέργεια της ζωής. Κι αν μπορούσαμε να συλλάβουμε εκείνο το στάδιο όπου βρίσκεται λίγες στιγμές πριν από τον κραδασμό, θα μπορούσαμε να βρούμε αυτή την ώθηση ή παρόρμηση για κίνηση. Στη φυσιατρική βοτανολογία αυτό ονομάζεται διέγερση. Είναι η πρωταρχική δράση, μετά έρχεται ο κραδασμός.

Ο κραδασμός στη φυσιατρική είναι ο ρυθμός συστολής και χαλάρωσης. Θα παρατηρήσετε εδώ έναν απόηχο από την βεντική επιστήμη που δηλώνει ότι όλη η ζωή είναι τρισυπόστατη (αναφερόμενη στους τρεις γκούνα. Αυτοί οι τρεις γκούνα είναι γνωστοί στο Δυτικό μυστικισμό σαν Θείο, Υδράργυρος και Άλας και με χριστιανικούς όρους αναγνωρίζονται σαν Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα : Σατβικό, Ρατζασικό και Ταμασικό). Σάτβα είναι η ώθηση για ρυθμό, για διέγερση. Τάμας είναι η ώθηση για αδράνεια, για χαλάρωση. Ράτζας είναι η ώθηση για δραστηριότητα, σφίξιμο ή στυπτικότητα.

Σάτβα   Διέγερση             Αιθερική ώθηση για ρυθμό

Ράτζας  Σφίξιμο               Αιθερική ώθηση για δράση (υπερτονικότητα)

Τάμας   Χαλάρωση          Αιθερική ώθηση για αδράνεια (υποτονικότητα)

Αυτά τα τρία αναφέρονται στην εσωτερική βοτανολογία στα τρία μέρη ενός φυτού και στον τριπλό άνθρωπο, δηλαδή :

Άλας (τάμας, ύλη, Άγιο Πνεύμα). Ρίζες. CNS. Σκέψη. Υδράργυρος (ράτζας, αγάπη, ψυχή, Υιός). Φύλλα. CVS. Αίσθημα Θείο (σάτβα, πνεύμα, Πατήρ). Καρποί. GIT. Βούληση.

Αυτή η απλή μορφή : Χαλαρώνω – Διεγείρομαι – Σφίγγομαι, αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον Τ. Λάιλ, τις τρεις αρχές της επιρροής που διαπερνούν όλη την επιστήμη της ιατρικής. Οι Βοτανολόγοι το σχεδιάζουν κάπως έτσι :

ΔΙΕΓΕΙΡΟΜΑΙ

lifehub-anthropos-filosofia-72

ΣΦΙΓΓΟΜΑΙ                                ΧΑΛΑΡΩΝΩ

Αυτό δείχνει ότι η διέγερση (σάτβα) είναι η βάση από όπου μπορούμε είτε να σφίξουμε, είτε να χαλαρώσουμε τον ιστό. Όπως ένας από αυτούς τους εμπνευσμένους αναμορφωτές ανέφερε, “Η κανονικότητα σε περιόδους εναλλασσόμενης εργασίας και χαλάρωσης είναι χαρακτηριστική κάθε ζωτικής δράσης”. (Κουκ)

Ο αντικειμενικός σκοπός στη θεραπευτική είναι η εφαρμογή των αρχών στον υπάρχοντα ιστό ή τη λειτουργική κατάσταση σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ισορροπία ή την ομοιόσταση σε όλο το σύνολο συστημάτων ανάμεσα στο σφίξιμο (υπερτονία) και στη Χαλάρωση (υποτονία). Και για να φτάσει σε μια διάγνωση ο πρακτικός οφείλει να εκτιμήσει την κατάσταση του ασθενή, σύμφωνα με τη θεραπευτική που απαιτείται :

  1. Αποκατάσταση της θερμότητας (ισορροπία θερμότητας και ψύχους) Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός, σελ. 50-53, θέμα : λανθάνουσα και ακτινοβόλα θερμότητα).
  2. Εξίσωση της κυκλοφορίας (Κέντρο της Καρδιάς – επομένως Ακτίνα ΙΙ), χρήση δημητριακών και θεραπευτικών ανθέων )Εσωτέρα Ψυχολογία Ι, σελ. 239).
  3. Εξάλειψη του νοσηρού βάρους (υπεραιμία, και θυμηθείτε ότι αυτό οφείλεται στα ήρεμα αιθερικά κέντρα) και ενίσχυση των διαφόρων λειτουργιών απέκκρισης.
  4. Αποκατάσταση του εξασθενημένου αίματος.
  5. Εκτίμηση των λειτουργικών καταστάσεων : διεγείρομαι – χαλαρώνω – σφίγγομαι.

photo www.gnomikologikon.gr

 

Άλαν Ν. Χόπκινς – Beacon

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image