ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ, Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ

lifehub-afieromata-76

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ, Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ

 

Ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ (Γεώργιος Γεωργιάδης, 13 Ιανουαρίου 1866 – 29 Οκτωβρίου 1949), ήταν Αρμένιος μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός δάσκαλος, ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη – Αρμενία (τότε περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας), από πατέρα Πόντιο και Αρμένια μητέρα. Το ακριβές έτος της γέννησής του κυμαίνεται μεταξύ του 1866 και του 1877 και δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Μεγάλωσε στο Καρς του Καυκάσου.

Ο Γκουρτζίεφ εμφανίζεται στη Ρωσία λίγα χρόνια πριν από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Ο άνθρωπος αυτός, είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου και είχε γνώσεις εσωτερισμού.  Έγινε γνωστός στον κόσμο από τον Ουσπένσκυ, με τον οποίο ήρθε σε επαφή τον Απρίλιο του 1915. Ένα σημαντικό έργο του Ουσπένσκυ, από το οποίο παίρνουμε πολλές πληροφορίες για τον Γκουρτζίεφ έχει τίτλο «Στην αναζήτηση του κόσμου των εκπλήξεων και των θαυμάτων».

Ο Ουπσένσκυ είχε δημιουργήσει ομάδες με σκοπό να μελετήσουν αυτά που ο ίδιος είχε μάθει από τον Γκουρτζίεφ. Από κάποια στιγμή όμως και μετά δεν μπορούσε να καταλάβει τη μέθοδο που χρησιμοποιούσε και αποστασιοποιήθηκε. Γενικά πάντως, η προσωπικότητα του Γκουρτζίεφ καλύπτεται από το μυστήριο και από το θρύλο. Το ποιος ήταν πραγματικά ο Γκουρτζίεφ είναι ένα αίνιγμα.

Γνωρίζουμε ότι ίδρυσε το «Ινστιτούτο για την Αρμονική Ανάπτυξη του Ανθρώπου». Επίσης δημιούργησε κέντρα σπουδών στην Κωνσταντινούπολη, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο. Το 1922 τον βρίσκουμε εγκατεστημένο στο Αβόν, κοντά στο Φοντενεμπλώ, στον πύργο Ντυ Πριέρ.

Ο Γκουρτζίεφ έχει χαρακτηριστεί ως «Ο Καλλιόστρο του 20ου αιώνα» και ως «Ο Διδάσκαλος». Εκτός από τον Ουσπένσκυ, άλλα γνωστά ονόματα που είχαν επηρεαστεί από τον Γκουρτζίεφ ήταν ο Μωρίς Νικόλ, ο Κέννεθ Γουώκερ, ο Οράζ, ο Φρανκ Λόυντ Ράιτ.

Η διδασκαλία του φαίνεται βαθιά επηρεασμένη από τη διδασκαλία του Πυθαγόρα για την παγκόσμια αρμονία, καθώς και από την ανατολική τελετουργία. Η σχέση του με τους Δερβίσηδες είναι ξεκάθαρη. Στις διάφορες πόλεις που πήγαινε παρουσίαζε ρυθμικούς και συμβολικούς χορούς που ακολουθούσαν το σύστημα των Μωαμεθανών Δερβίσηδων και Ινδών, καθώς και άλλους ασιατικούς χορούς που είχε μάθει ο ίδιος και δίδασκε στους μαθητές του.

Η βασική του θέση είναι ότι ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια του βίου του ζει σε μία μορφή ύπνου και σχεδόν καθ’ ολοκληρία μηχανικά χωρίς να έχει πραγματική γνώση ούτε της εξωτερικής αλλά κυρίως της εσωτερικής του πραγματικότητας. Από αυτή την κατάσταση ο άνθρωπος μπορεί να δραπετεύσει μέσω δικής του συνειδητής προσπάθειας και θεληματικής ταλαιπωρίας και με τη βοήθεια ανθρώπων που έχουν ήδη προχωρήσει πριν από αυτόν σε κάποιον βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανακάλυψη του τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι «συνειδητή προσπάθεια» και «θεληματική ταλαιπωρία» που χρησιμοποιούσε ο Γκουρτζίεφ αποτελεί η ίδια τμήμα της διαδικασίας της εξέλιξης του κάθε ανθρώπου.

Το σύστημα διδασκαλίας που πρότεινε, απευθύνεται στην πλειονότητα των ανθρώπων, χωρίς να τίθεται ζήτημα φύλου, καταγωγής, θρησκείας, κ.λπ..

Κεντρική ιδέα της διδασκαλίας του ήταν ότι μέσα στο άνθρωπο συνυπάρχουν διάφορα εγώ, τα οποία πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Σκοπός της ζωής και της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου είναι να κυριαρχήσει το εσωτερικό εγώ, που αντιστοιχεί στο πιο βαθύ και πιο ουσιαστικό μέρος του ανθρώπου, πάνω στα άλλα, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ένα και μοναδικό εγώ που κατευθύνει τη ζωή και τις πράξεις του. Μόνο έτσι θα υπάρξει αρμονία. Μέσα στη διδασκαλία του βρίσκουμε επίσης στοιχεία από την Καβάλα, το Νεοπλατωνισμό, την Αίγυπτο, το Βουδισμό.

Ένα πολύ σημαντικό έργο του Γκουρτζίεφ, του οποίου η συγγραφή διήρκεσε 6 χρόνια είναι αυτό που έχει τίτλο «Το παν και το καθετί» ή «Παν το επιστητό». Ένα μέρος του εκδόθηκε το 1950, ένα χρόνο μετά το θάνατό του. Στο έργο του μας δίνει πληροφορίες για τις διάφορες μορφές πολιτισμού που εμφανίστηκαν στη γη από την εποχή της Ατλαντίδας. Επίσης αναφέρεται στη διδασκαλία όλων των θρησκειών.

Από διάφορους δασκάλους στην Ανατολή ο Γκουρτζίεφ είχε μάθει την ύφανση των χαλιών, την καλλιγραφία, την τέχνη του χαλκού, την τέχνη της αναπνοής, την επιστήμη της φαρμακευτικής και της φαρμακολογίας, μουσική και χορό. Είχε παραμείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πολλά μοναστήρια της Ανατολής και της Δύσης.

Φαίνεται ότι είχε έρθει με μια συγκεκριμένη αποστολή, για να διδάξει στους ανθρώπους κάποια πράγματα. Λένε ότι τα τελευταία λόγια του Γκουρτζίεφ στους μαθητές του ήταν: «Σας αφήνω όλους σε ένα τέλειο χάος». Μετά το θάνατό του η διδασκαλία του νοθεύτηκε και δημιουργήθηκε μια σύγχυση γύρω από αυτήν. Λέγεται ότι είχε σταλεί στη Δύση για να μεταφέρει εκεί τη Σουφική σκέψη και ότι η φάση της διδασκαλίας του είχε τελειώσει πριν το θάνατό του.

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ
Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ

Για τους περισσότερους μελετητές ο Γκουρτζίεφ θα παραμένει ένα αίνιγμα, κάτι που ίσως αποτελούσε και την επιθυμία και του ίδιου, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει απομάκρυνση από τον κοινό άνθρωπο, αλλά το αντίθετο. Άλλωστε μια από τις φράσεις – διδασκαλία του είναι «Αν θες κάτι δικό σου για πάντα, δώρισε το», μια φράση κλειδί για την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Βιβλιογραφία

Βιβλία του ιδίου

 • Γ.Γκουρτζίεφ, Ιστορίες του Βεελζεβούλ στον εγγονό του, εκδ. Πύρινος Κόσμος (3 τόμοι)
 • Γ.Γκουρτζίεφ, Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους, εκδ. Χατζηνικολή
 • Γ.Γκουρτζίεφ, Η ζωή είναι πραγματική μόνο όταν «Είμαι», εκδ. Πύρινος Κόσμος
 • Γ.Γκουρτζίεφ, Ο Γκουρτζίεφ μιλά στους μαθητές του, εκδ. Πύρινος Κόσμος (συλλογή ομιλιών του Γκουρτζίεφ)

Ενδεικτική βιβλιογραφία άλλων συγγραφέων

 • Τζων Μπένετ, Γκουρτζίεφ, ένα πολύ μεγάλο αίνιγμα, εκδ. Σωμανους
 • Μωρίς Νικόλ, Ψυχολογικά σχόλια στην διδασκαλία του Γκουρτζίεφ, εκδ. Γαβριηλίδης
 • Πήτερ Ουσπένσκυ, Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού, εκδ. Πύρινος Κόσμος
 • Πήτερ Ουσπένσκυ, Ο τέταρτος δρόμος, εκδ. Πύρινος Κόσμος
 • Πήτερ Ουσπένσκυ, Η ψυχολογία της δυνατής εξέλιξης του ανθρώπου, εκδ. Πύρινος Κόσμος
 • Πήτερ Ουσπένσκυ, Η κοσμολογία της εξελικτικής δυνατότητας του ανθρώπου, εκδ. Πύρινος Κόσμος
 • Τόμας ντε Χαρτμαν, Η ζωή μας με τον κύριο Γκουρτζίεφ, εκδ. Δίον
 • Συλλογικό, Γκουρτζίεφ, εκδ. Ζήτρος
 • Τσέσλαβ Τσέκοβιτς, Γκουρτζίεφ: Ένας δάσκαλος της Ζωής, εκδ. Αρχέτυπο
 • Τσαρλς Στάνλεϊ Νοτ, Διδασκαλίες του Γκουρτζίεφ, εκδ. Αρχέτυπο
 • Ρενέ Ζυμπέρ, Ποιος είσαι κύριε Γκουρτζίεφ, εκδ. Αρχέτυπο

 

Ίδρυμα Γκουρτζίεφ

Το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1976 από το Δημήτρη Περετζή με τη συμπαράσταση των δασκάλων του, της κας ντε Σάλτζμαν και του Λόρδου Πέντλαντ.

Σεβόμενο την κληρονομιά του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου, το Ίδρυμα έχει μεταφράσει και επιμεληθεί την έκδοση όλων των βιβλίων του στα Ελληνικά, όπως και των κυριότερων βιβλίων που έγραψε ο Ουσπένσκι και οι άλλοι συγγραφείς που ακολούθησαν τη σκέψη του.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται οι Ιεροί Χοροί, οι Κινήσεις, η Μουσική, οι Διαλογιστικές τεχνικές και γενικά η Εργασία με στόχο την ανάπτυξη της συνείδησης.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια για την μελέτη του «Όλα και τα Πάντα», για την ανάλυση των κείμενων του Γκουρτζίεφ και την αρχειοθέτηση των ερμηνειών που έχουν δώσει για αυτά οι σχολιαστές τους στην διεθνή βιβλιογραφία.

Οργανισμοί φιλικοί και συνεργαζόμενοι είναι το «Κέντρο για την Αρμονική Ανάπτυξη του Ανθρώπου», το «Θέατρο ΡΟΔΑ», το «Κέντρο 3Α», και η «Ιδιωτική Οδός» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ομάδες Εργασίας υπάρχουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Καλαμάτα, την Πάτρα, τη Κρήτη και το Βόλο.

 

Πηγές : esoterica.gr, gurdjieff.org.gr, el.wikipedia.org, typosthes.gr, palmografos.com

 

LifeHub

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο