ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΪΝΣΤΑΙΝ

 

Εντάξει  είπαμε! Τα σκυλιά είναι έξυπνα αλλά ας μην το παρακάνουμε. Δεν είναι και Αϊνστάιν.

Πολλοί άνθρωποι, επηρεασμένοι ενδεχομένως από τη Λάση και τον Ρεξ (δημιουργήματα του Χόλιγουντ) προσδοκούν τα σκυλιά τους να «πιάνουν πουλιά στον αέρα».

Και όταν  δεν τον κάνουν, τα θεωρούν χαζά, ξεροκέφαλα, ανεπίδεκτα μαθήσεως και σε χειρότερες περιπτώσεις τα μαλώνουν και τα κακομεταχειρίζονται.

Το τι εικόνα έχουμε στο μυαλό μας για τον καθένα, καθορίζει και τις προσδοκίες μας που έχουμε από αυτόν.

Πόσο άδικο είναι όμως, η εικόνα αυτή να είναι ένα πλαστό και ανακριβές δημιούργημα τη φαντασίας μας και μετά βάσει αυτού να τιμωρούμε κάποιον;

Όλα είναι θέμα σωστής αντίληψης και γνώσης. Όταν δεν υπάρχει, η άγνοια και οι ευσεβείς πόθοι ανάβουν το φιτίλι μιας δύσκολης σχέσης, γεμάτη συγκρούσεις και αφορισμούς.

Ο μοναδικός αθώος σε όλη αυτή την ιστορία είναι το κακόμοιρο το σκυλί μας, που του ζητάμε να κερδίσει 3- 4  Όσκαρ Διάνοιας και να αποδειχτεί ισάξιο του μεγάλου φυσικού (Αϊνστάιν).

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτές τις πλάνες και τα δυσάρεστα επακόλουθά του είναι η γνώση. Όπου αρχίζει η γνώση σταματάει η βία και η προκατάληψη. Όταν ξέρεις τι μπορεί να καταλάβει και τι όχι το σκυλί σου και ξέρεις και το πώς μαθαίνει, τότε όχι μόνο βάζεις τον πήχη στο σωστό ύψος αλλά δίνεις και τη βοήθεια στο σκυλί σου για να τον φτάσει και να τον υπερβεί. Η μάθηση δεν άλμα εις ύψος. Είναι σταδιακό ανέβασμα, σκαλοπάτι – σκαλοπάτι προς την κορυφή. Έτσι βοηθάς κάποιον να μάθει και το ίδιο ισχύει και για το συμπαθές τετράποδο.

Κάτσε λοιπόν και μάθε, αν δεν μπορείς ζήτα να σου δείξουν, το πώς μπορείς με θετικό τρόπο (όχι βία) να αναπτύξεις αρχικά τις μαθησιακές ικανότητες του σκυλιού και μετά με τέχνη να τις κατευθύνεις προς το σκοπό σου. Μάθε να μην βιάζεσαι, να μην υπερβάλλεις, να μην εκνευρίζεσαι. Θα υπάρξουν μέρες αποδοτικές και μέρες αλλά μέρες φτωχής απόδοσης. Έτσι συμβαίνει με όλους. Ακόμα και οι χρυσοπληρωμένοι επαγγελματίες αθλητές έχουν μέρες που δεν βλέπονται, Δείξε συμπόνια, υπομονή και αγάπη. Να είσαι δημιουργικός και όχι DOGmatikos. To DOG δεν είναι GOD.

Και να θυμάσαι: “Μια σταλιά μέλι, πιάνει περισσότερες μύγες από ένα κιλό ξύδι».

Καλή εκπαίδευση.

 

Του Γιάννη Α. Αραχωβίτη
StarDogs Trainers Academy

https://www.stardogs.gr/ekpaideusi/

photo JPEGY

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.