ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

 

Μπορεί να τους συναντήσουμε παντού, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας και σε οποιαδήποτε κατάσταση. Είτε στη δουλειά, είτε σε κάποια οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με δύσκολους ανθρώπους. Κανείς βέβαια δεν είναι τέλειος όμως κάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως προκαλούν περισσότερη ένταση στο περιβάλλον τους από όσο θα έπρεπε και το ζητούμενο είναι να μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε σωστά.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες δύσκολων ανθρώπων όπως για παράδειγμα οι εχθρικοί (αντιδρούν έντονα μέσω προσβολών ή λεκτικής κακοποίησης), οι ευαίσθητοι στην απόρριψη (πάντα ψάχνονται για παρεξηγήσεις), οι αρνητικοί (εκδηλώνουν άγχος, απαισιοδοξία και αρνητισμό), οι εγωιστές (προτεραιότητα είναι τα δικά τους συμφέροντα δίχως τη διάθεση να συμβιβαστούν) κ.ά. Ο κατάλογος των δύσκολων ανθρώπων δεν εξαντλείται εδώ, απλώς είναι μια ευκαιρία να αναφερθούμε σε κάποιες συμπεριφορές που με κάθε ευκαιρία δημιουργούν προβλήματα στην επικοινωνία μας. Τελικά το ποιος είναι «δύσκολος» και ποιος όχι ερμηνεύεται από τον καθένα μας προσωπικά, καθώς είναι συνάρτηση της προσωπικότητάς μας και τελικά αυτό που για εμένα αποτελεί πρόκληση, μπορεί να είναι πανεύκολο για εσένα.

Εάν έρχεσαι σε θέση που θα πρέπει να συναναστραφείς ανθρώπους με δύσκολη συμπεριφορά δοκίμασε:

-Να δεις τι συναισθήματα σου δημιουργούν αυτοί οι άνθρωποι.

-Να κατανοήσεις τις αντιδράσεις σου αλλά και τις δικές τους απέναντί σου.

-Να μην μπεις στον πειρασμό να τους κρίνεις γιατί τότε θα μπεις σε ένα φαύλο κύκλο προβληματικής επικοινωνίας γεγονός που δεν θα λύσει το πρόβλημα. Συνήθως τείνουμε να ερμηνεύουμε αυτό που έγινε όχι με τα γεγονότα αλλά με τις υποθέσεις μας. Θα βοηθούσε πολύ να δεις το πρόβλημα και από άλλες οπτικές γωνίες μακριά από τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να σου προκαλεί εκείνη τη στιγμή.

-Προσπάθησε να δείξεις κατανόηση και να αποδεχτείς τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν χωρίς όμως να θυσιάσεις τα δικά σου όρια και ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα αρμονικό κλίμα συνεργασίας που θα σε βοηθήσει να πετύχεις περισσότερα.

-Συμβιβάσου με την ιδέα ότι είναι απίθανο να τους αλλάξεις. Εάν έχεις αυτή τη μη ρεαλιστική προσδοκία (βλ. Προσδοκίες: η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας) τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ένταση και απογοήτευση στην καθημερινότητά σου. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των πάντων, παρά μόνο της δικής μας συμπεριφοράς.

-Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να κάνεις στον εαυτό σου τις εξής δύο ερωτήσεις: α) Τι το χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί αν του μίλαγα για τα συναισθήματα που μου προκαλεί η συμπεριφορά του και β) τι το χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί εάν διεκδικούσα καλύτερη συμπεριφορά εκ μέρους του; Αυτές είναι δύο «μαγικές» ερωτήσεις που μας βοηθούν να απομυθοποιήσουμε κάτι που ενδεχομένως να είχαμε μεγαλοποιήσει μέσα στο μυαλό μας.

Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινής μας ζωής μπορεί να μας προκαλέσουν πολύ άγχος, τόσο σε εμάς όσο και σε κοντινούς μας ανθρώπους, και να μας αποσυντονίσουν πολλές φορές καθιστώντας μας αδύναμους στο να αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις. Οι παραπάνω τρόποι είναι μερικές ιδέες στο πώς να περνάμε στη δράση και να συγκεντρώνουμε όλη μας την ενέργεια στο πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα τους δύσκολους ανθρώπους στη ζωή μας. Άλλωστε, πάγια αρχή του life coaching είναι: Εστίασε στη λύση και όχι στο πρόβλημα. Έτσι προστατεύουμε με τον καλύτερο τρόπο την ψυχική μας υγεία αλλά και πετυχαίνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

 

Παπαδάκη Ελένη

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.