ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΔΩΔΩΝΑΙΟΝ ΧΑΛΚΕΙΟΝ

 

Η φράση Δωδωναίον χαλκείον που λεγόταν επί των ακαταπαύστως και πολλά λαλούντων

Κοιτάξτε τι υπάρχει στο Λούβρο και μεις ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα ! Τελετουργικό σφυρί του 7ου π.Χ. αιώνα από την Δωδώνη που η χρήση του ήταν να κρούει το »Δωδωναίον χαλκείον» !!! Ουδείς γνωρίζει την ύπαρξή του για ένα τόσο μοναδικό και σπάνιο εύρημα, πόσο μάλλον κλεμμένο και εκτεθειμένο στο Λούβρο !

Ο άνεμος που κατέβαινε από τα βουνά της Ηπείρου στο οροπέδιο του ιερού της Δωδώνης έκανε τη φύση να αναταράσσεται. Τα φύλλα της ιερής βελανιδιάς θρόιζαν κατά το πρόσταγμά του και οι μεγάλοι, χάλκινοι λέβητες που στέκονταν επάνω σε τρίποδες γύρω της, αντηχούσαν το σφύριγμά του. Τότε το «δωδωναίον χαλκείον» μιλούσε. Με λόγια που μόνον οι ιερείς γνώριζαν, δίνοντας κρυπτικούς χρησμούς στους απλούς ανθρώπους που έφθαναν στο μαντείο φέρνοντας τις προσφορές τους. Ελάχιστα και μικρά κομμάτια από αυτούς τους χάλκινους λέβητες έχουν σωθεί ως σήμερα, κυρίως κάποια διακοσμητικά στοιχεία, και φυσικά δεν βρίσκονται πια στο ιερό. Αλλά όπως οι μάντεις της Δωδώνης δεν προέβλεψαν την καταστροφή που θα ερχόταν για το ιερό του Δία, ομοίως δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι αιώνες αργότερα, σπαράγματα από αυτά τα χάλκινα τελετουργικά αγγεία θα θαυμάζονταν σε ένα μουσείο ως αρχαιολογικά ευρήματα. Η εποχή μας άλλωστε δεν ευνοεί τους μύθους.

Σ’ όλη την προϊστορική περίοδο και ως το τέλος του 5ου αι. π.Χ. η λατρεία ήταν υπαίθρια, γύρω από το ιερό δένδρο όπου κατοικούσε το Θείο ζεύγος (Τέμενος). Ένας περίβολος από χάλκινους τρίποδες με λέβητες (είδος καμπάνας) περιέκλειε το ιερό. Οι λέβητες εφάπτονταν ο ένας με τον άλλο και όταν κάποιος έκρουε έναν απ’ αυτούς, ο ήχος διέτρεχε όλους τους λέβητες και δεν σταματούσε αν κάποιος δεν άγγιζε έναν απ’ αυτούς. Από τον ήχο των λεβήτων οι ιερείς ερμήνευαν τη βούληση του θεού. Από τον αδιάκοπο ήχο των λεβήτων, παρέμεινε η παροιμιώδης φράση «Δωδωναίον χαλκείον», που λεγόταν γι’ αυτούς που φλυαρούσαν αδιάκοπα.

Άς σταματήσουμε την έκφραση «Κύμβαλο αλαλάζον» και άς την αντικαταστήσουμε με την έκφραση «Δωδωναίον αγγείον». Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. Ο Σαούλ εκ Ταρσού: – Πρὸς Κορινθίους Α’ 13.

 

Επιμέλεια

Σπάνιες Γαίες

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.