ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΣΙΜΩΝ ΣΙΝΑΣ, ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΑΣ

Ο Έλληνας Γεώργιος Σίνας ήταν αυτό που λέμε σήμερα «αγορές». Ένας μεγαλοτραπεζίτης διεθνούς φήμης και πιστωτής όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και κυβερνήσεων, και αυτοκρατοριών. Όπως ο Αμερικανοεβραίος παγκόσμιος επενδυτής Τζωρζ Σόρος. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τον Έλληνα ευεργέτη επίσης με την αγγλική εταιρία Πάουερ που δημιούργησε την ηλεκτρική εταιρεία στη χώρα μας και την ΟΥΛΕΝ, τον προάγγελο της ΕΥΔΑΠ.

Ήταν πολλά ακόμη ο Σίνας, ο δωρητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οφθαλμιατρείου, του Αστεροσκοπείου, του Αρσακείου και της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Κατ’ αρχήν ήταν ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία. Τα νηματουργεία του στην Κάτω Αυστρία και το εργοστάσιο του χαρτοποιίας στην ίδια περιοχή ήταν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες. Ανέλαβε την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και παρ ό,τι το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, θεωρείται ο πατέρας των σιδηροδρόμων των νοτίως του Δούναβη χωρών, καθώς και της Βαλκανικής.

Επίσης ο Γεώργιος Σίνας υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ατμοπλοϊκής εταιρίας του Δούναβη, ενώ ανέλαβε τη διάνοιξη πολλών διωρύγων κατά μήκος του ποταμού, καθώς και την κατασκευή της περίφημης κρεμαστής γέφυρας της Βουδαπέστης. Ο της δυναστείας Σίνα Γεώργιος γεννήθηκε Νοέμβριο του 1783, καταγόταν από την Μοσχόπολη της Ηπείρου, έμεινε από μικρή ηλικία ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε στις Σέρρες κοντά σε θεία του.

Γύρω στα 1790 βρέθηκε με τον πατέρα του στη Βιέννη, όπου εκεί ολοκλήρωσε τις βασικές ελληνικές σπουδές του κι έμαθε ξένες γλώσσες. Στα 23 του έγινε συνεταίρος στις επιχειρήσεις του πατέρα του και κατάφερε να αυξήσει την οικογενειακή περιουσία συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας. Το 1833 ο βασιλιάς Όθωνας τον διόρισε πρόξενο της Ελλάδος στη Βιέννη. Πέθανε 18 Μαίου , το 1856.

ΣΙΜΩΝ ΣΙΝΑΣ

Ο Σίμων Σίνας υπήρξε εθνικός ευεργέτης, διπλωμάτης και επιχειρηματίας του 19ου αιώνα. Η καταγωγή του ήταν από τη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου. Ήταν γιος του εθνικού ευεργέτη και επιχειρηματία Γεωργίου Σίνα.

Φοίτησε στο κλασικό γυμνάσιο της Βιέννης και σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία στην ίδια πόλη. Εργάστηκε κατόπιν στις οικογενειακές επιχειρήσεις και υπήρξε γενικός κληρονόμος της κολοσσιαίας πατρικής περιουσίας. Δεν επεξέτεινε όμως τις οικονομικές δραστηριότητες του πατέρα του, αλλά εισήγαγε νέες μεθόδους καλλιέργειας στις απέραντες γαιοκτησίες του.

Υπηρέτησε το ελληνικό δημόσιο ως πρόξενος στη Βιέννη και αργότερα διετέλεσε υπουργός στις εκάστοτε κυβερνήσεις διαφόρων χωρών: στην Αυστρία, στη Βαυαρία και στη Γερμανία. Βοήθησε οικονομικά, μεταξύ άλλων, στην αποπεράτωση της Ουγγρικής Ακαδημίας στη Βουδαπέστη, της Μητρόπολης Αθηνών και της Ακαδημίας Αθηνών, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Στην Αυστροουγγαρία προσέφερε τεράστια χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς και πνευματικούς σκοπούς: Εμπορική Σχολή Βιέννης, Εταιρεία Φίλων Μουσικής Βιέννης, νοσοκομεία και βρεφοκομεία της Βουδαπέστης.

Στην Ελλάδα ο Σ. Σίνας συνέχισε τις δωρεές του πατέρα του προς φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, χορηγώντας σημαντικά ποσά για την αποπεράτωση του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου και τη συντήρηση του Αστεροσκοπείου, για την καλύτερη λειτουργία του οποίου τοποθέτησε (1858-1884) τον διακεκριμένο Γερμανό Γιόχαν Φρήντριχ Γιούλιους Σμιτ. Έγινε επίσης κάτοχος οικοπέδων στο κέντρο της Αθήνας και του γνωστού στο Ίλιον «Επτάλοφου» ή «Πύργου της Βασιλίσσης» (1870). Ο ίδιος όμως δεν μπόρεσε να έρθει ποτέ στην Ελλάδα.

Ο Σ. Σίνας χρημάτισε διάδοχος του Γεωργίου Σίνα στο ελληνικό προξενείο της Βιέννης (1856-1858) και στη συνέχεια, αφού πολιτογραφήθηκε Έλληνας (1858), διορίστηκε αμέσως πρέσβης της Ελλάδας στις αυλές της Βιέννης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Φιλοοθωνικός, διατήρησε τη θέση του σιωπηρά και μετά τη μεταπολίτευση του 1862, αλλά ύστερα από δύο χρόνια παραιτήθηκε.

Τιμήθηκε επανειλημμένα από την Ελλάδα και την Αυστρία. Το 1864 ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε τον τίτλο του αυλικού μυστικοσυμβούλου. Το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του συνέχισε μετά το θάνατό του η σύζυγός του Ιφιγένεια Σίνα (1815-1884), η τελευταία από τους ευεργέτες της οικογένειας. Η κόρη του Ελένη παντρεύτηκε τον Γρηγόριο Υψηλάντη, εγγονό του Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Κωνσταντίνου Υψηλάντη.

Ένας κρατήρας στη Σελήνη φέρει το επώνυμό του προς τιμή του.

Επιμέλεια

LifeHub Team

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.