ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ

lifehub-apopseis-31

ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ

 

Θα αναφερθώ σε μία από τις πάρα πολλές ιδιότητες του νου. Σε πολλές περιπτώσεις ο νους λειτουργεί σαν ένας πιστός υπηρέτης, σαν ένας πιστός σκύλος.

 

Ο σκύλος εκπαιδεύεται να μας ακολουθεί, κάθεται κοντά και ελέγχει ό,τι μας πλησιάζει. Γαβγίζει τον κίνδυνο ή και του επιτίθεται. Εκπαιδεύεται να μας προστατεύει. Έχουν γραφτεί ποιήματα, βιβλία, ακόμα και τραγούδια για τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου. Και αυτό έχει γίνει με τρόπο αρμόζοντα στην ανιδιοτελή αγάπη ενός ζωντανού πλάσματος προς τον κύριό του. Δηλαδή οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την προσφορά ενός ζωντανού πλάσματος σε εμάς.

 

Έτσι λειτουργεί πολλές φορές και ο νους μας. Τον εκπαιδεύουμε, τον πειθαρχούμε και μας ακολουθεί. Ψάχνει τις γραμμές, ταξινομεί τον κόσμο, είναι ο οδηγός μας όταν είμαστε τυφλοί και δεν ξέρουμε πού πάμε, ονοματίζει το περιβάλλον ως ασφαλές ή επικίνδυνο. Είναι ο υπηρέτης μας και ο φύλακας-άγγελός μας.

 

Υπάρχει και μία πολύ συγκινητική περίπτωση που ένας σκύλος είναι τόσο πιστός στον κύριό του, που ακόμα και όταν αυτός πεθάνει, ο σκύλος μένει πάνω στον τάφο του. Δεν απομακρύνεται. Δεν φεύγει. Μένει κοντά. Και το κάνει από την μεγάλη του αφοσίωση. Μπορεί και να πεθάνει εκεί, αρνούμενος να απομακρυνθεί.

 

Και αυτό είναι κάτι που το κάνει ο νους μας. Είναι στην ροή της ζωής κάτι να πεθαίνει ώστε κάτι να γεννηθεί: μία ιδέα, μία κατάσταση, μία μορφή ή ό,τι άλλο. Ο νους δυστυχώς αρνείται να το εγκαταλείψει. Εμμένει σε αυτό το παλιό, στον παλιό αφέντη, και το φυλάει και το προστατεύει. Έτσι όμως φυλάει κάτι που δεν υπάρχει πια, κάτι νεκρό. Μπορεί για έναν σκύλο αυτό να είναι κάτι που τον εξανθρωπίζει και τον κάνει σπουδαίο στα μάτια μας, όμως για τον άνθρωπο αυτό σημαίνει ότι παραμένει δέσμιος, ξεροκέφαλος και δεν επιτρέπει σε κάτι να φύγει. Έστω και από αγάπη, έστω και από αφοσίωση.

 

Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής.

 

 

Νατάσσα Καπαγερίδου

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image