ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΜΟΡΦΕΣ & ΑΣΙΑ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ας διατυπώσουμε τώρα ένα πιο εκτεταμένο σχέδιο για τη μελλοντική εκπαίδευση των παιδιών του κόσμου. Έχουμε σημειώσει ότι, παρά τις διεθνείς εκπαιδευτικές διαδικασίες και τα πολλά κέντρα μάθησης σε κάθε χώρα, δεν έχουμε πετύχει ακόμη να δώσουμε στους νέους ανθρώπους μας το είδος της εκπαίδευσης που θα τους επιτρέψει να ζουν ολοκληρωμένα και εποικοδομητικά.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας εκπαίδευσης έχει γίνει προοδευτικά κατά μήκος τριών κύριων γραμμών, που άρχισαν στην Ανατολή και αποκορυφώνονται σήμερα στη Δύση.

Στην Ασία είχαμε την εντατική εκγύμναση, επί αιώνες, ορισμένων προσεκτικά επιλεγμένων ατόμων και την ολοκληρωτική παραμέληση των μαζών. Η Ασία και μόνο η Ασία παρήγαγε εκείνες τις εξέχουσες μορφές που αποτελούν, ακόμη και σήμερα, αντικείμενο παγκόσμιου σεβασμού, τον Λάο Τσε, τον Κομφούκιο, τον Βούδα, τον Σρι Κρίσνα και τον Χριστό. Έβαλαν τη σφραγίδα Τους σ’ εκατομμύρια ανθρώπους κι ακόμη το κάνουν.

Κατόπιν, στην Ευρώπη, είχαμε την εκπαιδευτική προσοχή συγκεντρωμένη πάνω σε μερικές προνομιούχες ομάδες, στις ποίες έδινε μία προσεκτικά σχεδιασμένη εκπαίδευση σε κουλτούρα, αλλά δίδασκε στις μάζες μόνο τα αναγκαία στοιχεία μάθησης.

Αυτό δημιούργησε περιοδικά, σημαντικές εποχές έκφρασης κουλτούρας, όπως την Ελισαβετιανή περίοδο, την Αναγέννηση, τους ποιητές και τους συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής και τους ποιητές και τους μουσικούς της Γερμανίας, καθώς επίσης και την πλειάδα των καλλιτεχνών των οποίων η μνήμη διαιωνίζεται στην Ιταλική Σχολή και στις Ολλανδικές και τις Ισπανικές ομάδες.

Τελικά, στις νεότερες χώρες του κόσμου, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και ο Καναδάς, θεσπίστηκε η μαζική εκπαίδευση και αντιγράφτηκε πλατιά σ’ ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Το γενικό επίπεδο της επίτευξης κουλτούρας κατέβηκε. Το επίπεδο πληροφόρησης κι επάρκειας των μαζών ανέβηκε αξιοσημείωτα.

Η ερώτηση που τώρα προβάλλει είναι:

Ποια θα είναι η επόμενη εξελικτική ανάπτυξη στον εκπαιδευτικό κόσμο;

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.