ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

 

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία από τα σχολικά μου χρόνια, θυμάμαι ότι φτάνοντας στο τέλος έπρεπε να επιλέξω ποια σχολή και ποιο επάγγελμα θα ήθελα να ακολουθήσω. Ήταν αποφάσεις σημαντικές που θα με συνόδευαν για το υπόλοιπο της ζωής μου δίχως όμως να έχω την απαραίτητη στήριξη (εκπαιδευτική και επαγγελματική).

Έχω την αίσθηση ότι πολλά παιδιά, αν όχι όλα, έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση όπως εγώ και επηρεαζόντουσαν τελικά από τις γνώμες των γονιών τους, συγγενών ή φίλων χωρίς να γνωρίζουν τις πραγματικές τους ανάγκες και επιθυμίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί άνθρωποι να διαμορφώνουν τις βασικές επιλογές της ζωής τους σχεδόν στην τύχη, χωρίς να έχουν σκεφτεί προσεκτικά τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις και το τι πραγματικά ταιριάζει σε αυτούς, εκπληρώνοντας όνειρα τρίτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποια εξειδικευμένα προγράμματα και σεμινάρια στα πλαίσια της Συμβουλευτικής και του Life Coaching που έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό ειδικά σχεδιασμένα να «ξεκλειδώνουν» τις δυνατότητες των παιδιών, να τα βοηθούν να αναπτύξουν την πολύτιμη δεξιότητα της αυτογνωσίας και να βρουν αυτό που πραγματικά θέλουν να πετύχουν στη ζωή καθώς και να τα ενδυναμώνουν προσφέροντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.

Μέσα από τη φιλοσοφία της θετικής σκέψης, της προσωπικής ενθάρρυνσης και της ατομικής υπευθυνότητας τα παιδιά οδηγούνται στο να καταλάβουν γιατί θέλουν τους συγκεκριμένους στόχους, πώς θα τους φτάσουν και από ποιον θα πρέπει να βοηθηθούν για να τους πετύχουν.

Επίσης, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις ικανότητες και δεξιότητές τους αρχίζουν να διαμορφώνουν το αξιακό τους σύστημα, μια ακόμα δεξιότητα που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν την ποιότητα ζωής που ονειρεύονται. Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες διαφορετικές από αυτά που διδάσκονται κατά την διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης.

Είναι σημαντικό το υπουργείο παιδείας να «διδαχτεί» από αυτή την προσέγγιση και να υιοθετήσει τέτοιου είδους προγράμματα προσλαμβάνοντας τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να βοηθήσει τους νέους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και την εσωτερική τους δύναμη, ενισχύοντας και στηρίζοντας παράλληλα την ακαδημαϊκή τους πορεία και προετοιμάζοντάς τους για ένα καλύτερο αύριο γεμάτο όνειρα και αισιοδοξία.

 

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

photo atout.gr

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image