ΕΣΩΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

ΕΠΙΚΡΙΣΗ & ΚΡΙΤΙΚΗ, ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

 

ΕΠΙΚΡΙΣΗ & ΚΡΙΤΙΚΗ, ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

 

Έχουμε πει ότι η αιτία της ασθένειας είναι η δυσαρμονία μεταξύ Ζωής-μορφής ή μεταξύ πνεύματος και ύλης ή ψυχής και προσωπικότητας ή μεταξύ αντικειμενικού και υποκειμενικού κόσμου.

Αιτία είναι κάθε μορφή χωριστικότητας. Μπορούν να ξεκινήσουν να βρίσκουν τη λύση της και την θεραπεία, μέσω της απόσπασης και της αποταύτισης.

Ο πρώτος στόχος του θεραπευτή είναι να βοηθήσει, τόσο τον εαυτό του, όσο και τον ασθενή να ολοκληρώσει σ’ ένα βαθμό την προσωπικότητά του. Να συντονίσει και να ευθυγραμμίσει τα τρία σώματα της προσωπικότητας. Στην Εσωτερική ψυχολογία μας λένε ότι προσωπικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία στάση του νου και δεν μπορεί να λέγεται κάποιος μαθητής, εάν δεν σταθεροποιήσει την συνείδησή του το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στα ανώτερα νοητικά πεδία.

Έχουμε δύο ομάδες μαθητών. Η μία διακατέχεται από υψηλές φιλοδοξίες και ιδιοτέλεια καλυμμένη, που ολοκληρώνει την προσωπικότητα. Είναι αυτοί που συνειδητά ή ασυνείδητα θέτουν την ψυχή στην υπηρεσία της προσωπικότητας. Θέτουν τις ανώτερες αρχές προς εξυπηρέτηση ατομικών σκοπών και συμφερόντων.

Η δεύτερη ομάδα ολοκληρώνει την προσωπικότητα με στόχο σιγά- σιγά να την καταστήσει υπηρέτη της ψυχής.  Άρα πρέπει να διακρίνουμε με ειλικρίνεια σε ποιο σημείο στεκόμαστε εμείς χωρίς ενοχές και τύψεις.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι να καταστήσουμε τους εαυτούς μας ικανούς ν’ αδράξουν την ευκαιρία και σαν αγωγοί να επιτρέψουν στην ενέργεια της ψυχής να ρέει ανεμπόδιστα μέσω της προσωπικότητας, καθαρίζοντας και θεραπεύοντας. Αυτή η διαδικασία συγχώνευσης προσωπικότητας και ψυχής σχετίζεται με το ξεδίπλωμα των πετάλων του εγωικού λωτού, που είναι πάνω σε τρεις γραμμές ενέργειας. Δηλαδή το φυσικό θα πρέπει να εκδηλώνει δημιουργικότητα, το αστρικό απρόσωπη, χωρίς όρους αγάπη και σοφία, το νοητικό να εκδηλώνει την απρόσωπη θέληση που δεν σχετίζεται με την δύναμη και επιθυμία, οι οποίες είναι καταστροφικές.

Στην ουσία, βλέπουμε από μία άλλη σκοπιά την ροή της ενέργειας από το ιερό στο λαιμό, το ηλιακό στη καρδιά, τη βάση στο κεφάλι.  Όλη αυτή η μετουσιωτική διαδικασία γίνεται κάθε μέρα σιγά- σιγά. Την μία στο ένα ζεύγος των κέντρων, την άλλη στο άλλο. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε σε ποιο ζεύγος γίνεται λιγότερο και να το αυξήσουμε, και σε ποιο γίνεται περισσότερο, να το μειώσουμε, ώστε να επέλθει ισορροπία.  Την συγχώνευση αυτή θα την προσεγγίσουμε με έλλειψη επίκρισης και κριτικής, χωρίς ενοχές για ότι αναγνωρίσουμε και με απόσπαση. Τόσο προς τον εαυτό μας, όσο και προς τους άλλους.

Η επίκριση είναι εκείνη η δύναμη που σφραγίζει το δρόμο του μαθητή προς το φως και σταδιακά, χωρίς να το αντιληφθεί, τον περνάει στην ατραπό των λαθεμένων αδελφών. Επίσης εάν στην εσωτερική ενοχή σταθούμε με αντιπαλότητα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι, ισχυρή κριτική, αδυναμία, έλλειψη συγνώμης, αύξηση της δύναμής της με καταστροφικά αποτελέσματα προς τον εαυτό μας, το περιβάλλον μας και εμπλοκής μας στην θυμαπάτη της δικαιοσύνης.

Εργαζόμενοι “ως ψυχή” κατορθώνουμε να εξουδετερώσουμε τις αρνητικές όψεις της προσωπικότητας που δεν είναι αρνητικές και αυτό είναι το σπουδαίο. Στόχος μας δεν είναι να σκοτώσουμε την προσωπικότητα, αλλά να την φροντίσουμε χαμογελώντας και μετουσιώνοντας την.

Όταν η προσωπικότητα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι θα σταματήσει να ελέγχει τη ζωή μας, βρίσκεται σε μεγάλη ταραχή, αρνείται να συνεχίσει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας ελέγξει, όμως πρέπει να της δώσουμε να καταλάβει ότι εμείς ελέγχουμε πλέον και όχι αυτή.

Οι σεληνιακοί κύριοι της προσωπικότητας πρέπει να μετουσιωθούν, ώστε να μάθουν να φέρνουν την χαρά μέσα στην προσωπικότητα. Εάν κρατήσουμε την ευγενική λογική της ανοχής που λέει: “Εντάξει, δεν ξέρουν οι σεληνιακοί τι κάνουν, έχουμε κι άλλες ενσαρκώσεις για να τους μετουσιώσουμε”, τότε μεγαλώνει μέσα μας η αντίστασή της και καταλήγουμε να γίνουμε κριτές ή επικριτές ή αυτοί που δεν συγχωρούν. Ένα κόλπο των σεληνιακών, για να μας εξαπατήσουν και εγκλωβίσουν στο αστρικό, είναι να μας δίνουν κάποιες πληροφορίες που μας ικανοποιούν και έτσι να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, ότι έχουμε πετύχει μια διεύρυνση.  Εμείς ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να σταματήσουμε την μετουσιωτική διαδικασία, ώστε ν’ αναπτύξουμε την διάκριση, την κατανόηση, την συγχώρεση, την απόσπαση, την αγάπη και την σοφία.

 

Συνεχίζεται …

 

Ε.ΦΙ.Μ – “Αλίκη Μπέιλη”

photo Stratilio’s Ocean

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image