ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΨΕΩΝ

lifehub-anthropos-filosofia-227

 

Η ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΨΕΩΝ

 

Συνέχεια του άρθρου ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Η εκπαίδευση θα έπρεπε ν’ ασχολείται, στη νέα εποχή, με τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των τριών όψεων της νοητικής φύσης, δηλ. μεταξύ της ψυχής και του κατώτερου νου, δημιουργώντας έτσι μία ενοποίηση μεταξύ ψυχής και προσωπικότητας, και κατόπιν μεταξύ αυτών των δύο και του ανώτερου νου.

Η εκπαίδευση είναι η Επιστήμη της Ανταχκάρανα και ο όρος αυτός είναι ο εσωτερικός τρόπος έκφρασης της αλήθειας αυτής της γεφυρωτικής ανάγκης.

Η ανταχκάρανα είναι η γέφυρα που δομεί ο άνθρωπος μέσω του διαλογισμού, της κατανόησης και του δημιουργικού έργου της ψυχής. Έτσι οι πρωταρχικοί αντικειμενικοί σκοποί της επερχόμενης εκπαίδευσης θα είναι:

  1. Να επιφέρει ευθυγράμμιση μεταξύ νου και εγκεφάλου, μέσω μιας ορθής κατανόησης της εσώτερης σύστασης του ανθρώπου, ιδιαίτερα του αιθερικού σώματος και των κέντρων δύναμης.
  2. Να δομήσει μία γέφυρα μεταξύ εγκεφάλου – νου – ψυχής, δημιουργώντας έτσι μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που θα είναι μία σταθερά αναπτυσσόμενη έκφραση της ενοικούσας ψυχής.
  3. Να δομήσει τη γέφυρα μεταξύ κατώτερου νου, ψυχής κι ανώτερου νου, ώστε η φώτιση της προσωπικότητας να γίνει κατορθωτή.

Η αληθινή εκπαίδευση είναι συνεπώς η επιστήμη της σύνδεσης των ακέραιων τμημάτων του ανθρώπου κι ακόμη της σύνδεσής του με το άμεσο περιβάλλον και περαιτέρω με το μεγαλύτερο όλο, στο οποίο πρέπει να παίξει το ρόλο του.

Κάθε όψη, θεωρούμενη ως κατώτερη, μπορεί πάντα ν’ αποτελεί απλώς την έκφραση της αμέσως ανώτερης. Για το λόγο αυτό πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά την εστία της προσοχής ενός ανθρώπου και να εντοπίσουμε το σημείο όπου πρωτίστως εστιάζεται η συνείδηση.

Κατόπιν πρέπει να εκπαιδευτεί κατά τρόπο, ώστε να γίνει δυνατή μία μετατόπιση της εστίας αυτής σ’ έναν ανώτερο φορέα.

Αν για παράδειγμα, το συγκινησιακό σώμα είναι το κέντρο της ζωής της προσωπικότητας, τότε ο αντικειμενικός σκοπός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που θα εφαρμοστεί στην περίπτωση αυτή, θα  είναι να κάνουμε τη νοητική φύση τον υπερισχύοντα παράγοντα, οπότε το συγκινησιακό σώμα τίθεται υπό τον έλεγχο του νου. Αν ο νους είναι το κέντρο της προσοχής της προσωπικότητας, τότε η δραστηριότητα της ψυχής πρέπει να έρθει σε πληρέστερη έκφραση.

Κατ’ αυτό τον τρόπο η εργασία προχωρεί και επιτελείται πρόοδος από σημείο σε σημείο, μέχρι να προσεγγιστεί το ανώτερο σημείο της κλίμακας.

 

Συνεχίζεται …

 

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

photo perry lioni~storm cloud

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο