ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗΣ

 

ΕΙΜΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ! – Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗΣ

«3 αγώνες σε 3 χώρες και μόνο μια ομάδα. Ποιος θα νικήσει;». Ο κεραυνός McQueen εκτός από αγαπημένος ήρωας των παιδιών, έδωσε και σε εμένα έμπνευση.

Στην ταινία πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο, αντιμέτωπο με καινούριες προκλήσεις, που είναι τόσο αποφασισμένο να πετύχει ώστε έλεγε συνέχεια στον εαυτό του: «Είμαι η ταχύτητα!». Βρίσκεται στην κορυφή της καριέρας του όμως πάντα υπάρχει ο ανταγωνισμός που θα μπορούσε να τον κάνει να παραιτηθεί από την προσπάθεια. Κάποιοι γύρω του ήθελαν  να του δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του που ήταν πλασματική όμως θα της έδινε δύναμη μόνο αν την πίστευε. Σας θυμίζει κάτι;

Σας έχει συμβεί ποτέ κάποιος να σας «υποβάλει» σε τέτοιες σκέψεις; Η υποβολή είναι η σκέψη, η ιδέα, η εντύπωση που επιβάλλεται σε κάποιον συνειδητά ή ασυνείδητα για καλό ή κακό σκοπό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πανίσχυρο εργαλείο ελέγχου, χειραγώγησης αλλά και βελτίωσης ή απελευθέρωσης αν χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Από την παιδική ηλικία όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από διάφορες πηγές υποβολής όπως: η οικογένεια, το σχολείο, οι φίλοι, η τηλεόραση κ.α. στα οποία ανταποκριθήκαμε ανάλογα με τον χαρακτήρα μας. Μέσα από την υποβολή δημιουργείται υποσυνείδητα το σύστημα πεποιθήσεών μας  το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις και τη μετέπειτα ζωή μας. Η διαφορά ανάμεσα στην υποβολή και την αυθυποβολή είναι πολύ μικρή.

Η πρώτη γίνεται από εξωγενείς παράγοντες, ενώ η αυθυποβολή είναι η υποβολή που κάνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Μια υποβολή για να γίνει αυθυποβολή , πρέπει πρώτα να έχει τη συναισθηματική μας «έγκριση». Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αρνητική υποβολή η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε αρνητική αυθυποβολή; Με τη δύναμη της θετικής αυθυποβολής, δηλαδή επιχειρώντας συνειδητά μέσα από επαναλαμβανόμενες θετικές δηλώσεις και σκέψεις να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα.

Εδώ έρχεται η φιλοσοφία του “positive thinking” η οποία βασίζεται πάνω στη μετατροπή της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης του ατόμου μέσω των διαρκών κατευθυνόμενων υποβολών ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στη ζωή του, ακόμα και πρόβλημα υγείας (βλ. placebo effect).

Μία από τις βασικές μεθόδους αυθυποβολής είναι και το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) το οποίο στοχεύει στο να επαναπρογραμματίσει το μυαλό του ανθρώπου αλλάζοντας όχι μόνο τη συναισθηματική αλλά και τη διανοητική και ενεργειακή του κατάσταση. Η αυθυποβολή όταν γίνεται για μεγάλο διάστημα και με σταθερότητα μπορεί να μεταβάλει κυρίαρχες σκέψεις, να σπάσει τα όρια της προσωπικότητας και να επηρεάσει ιδέες και πράξεις προς μια πλευρά πιο αποδοτική για τον άνθρωπο. Στην πορεία της ζωής μας ανακαλύπτουμε τελικά ότι η ζωή είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός και σε αυτό το ταξίδι η αυθυποβολή μπορεί να γίνει ο νέος μας σύμμαχος.

«Είσαι η δύναμη, είσαι η ταχύτητα, είσαι μοναδικός, είσαι ότι καλύτερο σου έχει συμβεί… απλά αποδέξου το!».

 

Ελένη Παπαδάκη

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.