ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

 

Το Lifehub σας μεταφέρει την ομιλία της Christine Morgan από την βραδιά παρουσιάσεων, διαλογισμού και συζήτησης με θέμα Η Πνευματική Δύναμη της Κρίσης, που διοργάνωσαν στις 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα το ΛΟΥΣΙΣ ΤΡΑΣΤ και η ΣΧΟΛΗ ΑΡΚΕΗΝ.  

 

Η ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Καλησπέρα σας, φίλες και φίλοι – έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το Λούσις Τραστ διοργάνωσε μια ομιλία στην Αθήνα και είναι θαυμάσιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, σήμερα.

Απόψε, πρόκειται να εξετάσουμε πιο εμπεριστατωμένα την κρίση, ένα θέμα οικείο σε όλους μας. Άνθρωποι, έθνη, βασίλεια της φύσης όλα φαίνεται να εμπλέκονται σε κρίση λίγο ή πολύ. Η επικέντρωσή μας, εδώ, ωστόσο, δεν θα είναι βασικά στις λεπτομέρειες οποιασδήποτε από αυτές τις κρίσεις, αλλά κυρίως στην ίδια τη φύση της κρίσης και στις πνευματικές ευκαιρίες που αυτή συνεπάγεται.

Η λέξη ‘κρίση’ προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει μια καμπή και μια αποφασιστική στιγμή ευκαιρίας. Όπως ένας κόκκος άμμου μέσα σε ένα όστρακο, που με την πάροδο του χρόνου γίνεται ένα πανέμορφο μαργαριτάρι, η παρουσία της κρίσης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και δυσφορία, εντούτοις οδηγεί σε μια διευρυμένη συνείδηση, εξίσου δυνατή όσο και ανατρεπτική.

Οι πνευματικές κρίσεις παρουσιάζονται από την ψυχή στην προσωπικότητα –το όργανό της στο φυσικό πεδίο– για να θέσουν σε δοκιμασία την εγκαρτέρηση, το θάρρος και την δυνατότητα να εργάζεται κάποιος σε ψυχολογικό σκότος χωρίς ανταμοιβή. Αυτές είναι οι ποιότητες που χρειάζεται ένας μαθητής προκειμένου να αναδυθεί από τη βάση της ανθρωπότητας, και στον οποίο μπορεί κανείς να βασιστεί ότι θα υπηρετήσει στο έπακρο το θείο σχέδιο.

Οι κρίσεις πάνω στο πνευματικό μονοπάτι μεταστρέφουν τον τρόπο σκέψης του μαθητή καθώς του υπαγορεύουν νέες αξίες και νόμους, συνιστώντας ένα μείζονα προσανατολισμό προς την Πραγματικότητα. Η σειρά των κρίσεων που αντιμετωπίζει μπορεί να αποτελούν μια μακροχρόνια διαδικασία, είναι όμως θετικές ως προς το αποτέλεσμά τους και επιφέρουν πάντοτε αλλαγές στη ζωή.

Αυτή η καθοριστική αλληλουχία γεγονότων σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να συγκριθεί με την χρυσαλίδα, το στάδιο όπου το σώμα της κάμπιας διαλύεται σε ένα άμορφο ρευστό, προκειμένου με θαυμαστό τρόπο να αναδυθεί, μέσα από τα πυρά της μεταστοιχείωσης, σαν μια εξαίσια πεταλούδα.

Εάν λοιπόν αισθάνεστε σαν να έχει η ζωή σας μετατραπεί σε ένα άμορφο ρευστό, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ! Μια διαδικασία διάλυσης αποτελεί οπωσδήποτε μέρος αυτής της μεταμόρφωσης. Έχοντας συσσωρεύσει ένα βουνό από κάρμα μέσα από εσφαλμένη σκέψη και δράση, το καθοριστικό σημείο εκκίνησης της πνευματικής ατραπού χαρακτηρίζεται από την ένταση της μετάβασης, καθώς οι ψυχολογικές δομές διαλύονται και ανασυγκροτούνται. Και πραγματικά, βλέπουμε αυτή τη διαδικασία να συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα τη στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα αρχίζει να στρέφεται προς το φως.

Ο Θιβετανός επισήμανε ότι «το όλο παγκόσμιο πρόβλημα έφτασε σήμερα σε μια κρίση και η διευκρίνισή του θα είναι το εξέχον θέμα κάθε προόδου –εκπαιδευτικής, θρησκευτικής και οικονομικής– μέχρι το 2025 μ.Χ.». Η ανθρωπότητα αντιμετώπισε κρίσεις δια μέσου της ιστορίας της, κατά την οποία η αρχή της διαμάχης διαδραμάτισε ένα θετικό ρόλο στην εξέλιξή της.

Εκείνο, όμως, που καθιστά τόσο σημαντική αυτή τη συγκεκριμένη εποχή κρίσης, είναι ότι όχι μόνο η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίση, αλλά και η Πνευματική Ιεραρχία, το βασίλειο των ψυχών, περνά επίσης ένα σημείο κρίσης, γεγονός που σηματοδοτεί ένα σπάνιο και πανίσχυρο συνδυασμό εξελικτικών περιστάσεων. Ολόκληρο το προσωπικό της Ιεραρχίας αναμένει την ανταπόκριση της ανθρωπότητας στις νέες ιδέες που επιζητούν να εκφραστούν, προτού αυτοί οι ίδιοι μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά.

Εν όψει αυτού, μας λέγεται, ότι μεγάλες αλλαγές έχουν επέλθει στις δομές και τις σχέσεις αυτού του πνευματικού βασιλείου της φύσης, σε προετοιμασία για μια αυξανόμενη εισροή μαθητών, ικανών για εκτέλεση ασραμικού έργου. Η ατομική εκπαίδευση για μύηση έχει πλέον αντικατασταθεί με ομαδική εκπαίδευση και μύηση.

Τα ίδια τα άσραμ συνεργάζονται μεταξύ τους ως ένα ενιαίο σώμα, καθώς προετοιμάζονται για μια σημαντική πρόσθια ώθηση τόσο εσωτερικά προς τη Σαμπάλλα, όσο και εξωτερικά, προσεγγίζοντας, παράλληλα, την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τον πνευματικό νόμο, το ανώτερο αυτό βασίλειο της πλανητικής αγάπης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την αντίστοιχη πρόοδο της ανθρωπότητας και με αυτή την έννοια, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα πάρει συλλογικά η ανθρωπότητα σε αυτή την καμπή της παγκόσμιας ιστορίας.

Ως εκ τούτου, ζούμε σε μια περίοδο εκπληκτικής πλανητικής κρίσης, κατά την οποία η εστιασμένη προσοχή της Ιεραρχίας ωθεί την ανθρωπότητα σε δραστηριοποίηση. Και παρότι το βλέμμα της Ιεραρχίας διεγείρει το καλό, επιτείνει, επίσης, εκείνο που δεν εναρμονίζεται με τον κραδασμό της τα αρνητικά χαρακτηριστικά στη συλλογική ανθρώπινη συνείδηση.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας προκειμένου το σκοτάδι στην ανθρώπινη συνείδηση να ανασυρθεί στην επιφάνεια και να εξαλειφθεί από το φως. Έχοντας αυτό στο νου μας μπορούμε να αποκτήσουμε βαθύτερη κατανόηση των αιτίων που υπόκεινται στην επιτάχυνση του ρυθμού της ανθρώπινης διαβίωσης, την υπερδραστηριότητα που χαρακτηρίζει τόσο έντονα την ανθρωπότητα και την εξάπλωση των κρίσεων που βιώνουμε σήμερα ως είδος. Η έκταση και το βάθος αυτών των κρίσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε συνεργασία με μια ανώτερη δύναμη στην περίπτωση του ατόμου είναι με την ψυχή, ενώ στην περίπτωση του ανθρώπινου βασιλείου με το βασίλειο των ψυχών. Και στις δύο περιπτώσεις, η επιτακτική ανάγκη που υπάρχει είναι για την αγάπη και τη σοφία αυτών των ανώτερων δυνάμεων.

Με αυτή την έννοια ίσως, η παγκόσμια κατάσταση θα μπορούσε να συνοψιστεί ως μια κρίση αγάπης, διότι αυτή είναι η ποιότητα που χρειάζεται η ανθρωπότητα περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο αυτό τον καιρό, προκειμένου να κατανικήσει τα κατώτερα πάθη της, καθώς η αγάπη-σοφία αποτελεί την εξέχουσα ποιότητα της ατομικής ψυχής στο πεδίο της, παρόμοια όπως η Πνευματική Ιεραρχία ως βασίλειο της φύσης.

Συνεχίζεται …

 

Christine Morgan – Πρόεδρος Λούσις Τραστ

Πηγή lucistrust.org

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.