ΠΟΙΗΣΗ

Η ΜANA

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Με το όνειρο κάθε βράδυ αποκοιμιέμαι

και είμαι πανέμορφη το πρωί σαν ξυπνάω.

Ας μην έχω κανένα φτιασίδι πάνω μου.

Είναι που όλο το βράδυ

ανασαίνω την εκπνοή ενός άδολου κόσμου.

Που γεύομαι την γλύκα στα χείλη μου

και ανθίζει το απέραντο της αγάπης σαν μια αειθαλή άνοιξη.

Είναι που ανθίζει η ανατολή και με το χάδι της

βιώνω το ανείπωτο του μυστηρίου.

Είναι που τώρα αγκαλιάζω τον παράδεισο

και ζω την Ποίηση χωρίς διόλου να χρειάζομαι τις λέξεις.

Πόσο προετοιμαστήκαμε για αυτόν τον παράδεισο. Πως  θα τον  διατηρήσουμε; Πως  θα  βοηθήσουμε τα παιδιά να ανθίσουν αν το έδαφος δεν είναι γόνιμο;

Ο γεωργός σκαλίζει και λιάζει την γη  για να είναι γόνιμη -έτσι του είπε ο γεωπόνος- και έπειτα φυτεύει. Εμείς; Προετοιμαζόμαστε για να γίνουμε γονείς; Τι καλό όμως θα προσφέρουμε στο παιδί μας και μάλιστα στην κρίσιμη αρχή της ζωής του, αν δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες του; Ποιόν … γεωπόνο εμείς ρωτάμε;

Τι προετοιμασία  και τι αγωγή έχουμε  κάνει  για να γίνουμε γονείς και να  ενσαρκώσουμε το ρόλο της μητέρας  στην διάσταση που πρέπει;

Ο ρόλος της μητέρας όμως –όπως η επιστήμη πλέον εξηγεί- είναι πολύ μεγάλος!

Μα γιατί να προετοιμαστούμε απαντούν κάποιοι, ακόμα και σήμερα  που το μορφωτικό μας επίπεδο έχει ανέβει;

Η φύση δεν ξέρει καλά  τι να κάνει;  Βεβαίως και  ξέρει! Η φύση θέλει  με κάθε τρόπο να διαιωνιστεί   και  ο έρωτας  είναι ο  πιστός της  σύμμαχος  μέσα στους αιώνες   για να φέρει στον κόσμο  το μεγαλύτερο θαύμα του Σύμπαντος τη  ΖΩΗ! Βιολογικά λοιπόν ξέρει καλά,  όμως ψυχικά και συναισθηματικά  πώς θα υποστηρίξει τον  νέο άνθρωπο, όταν πλέον  και  η σύγχρονη επιστήμη  έχει ερευνήσει και  επιβεβαιώνει ότι προπαντός η  εμβρυική και έπειτα  και η παιδική  ηλικία θέτουν θεμέλια υγείας,  χαρακτήρα και αξιών για την ενήλικη ζωή κι επομένως έχει μεγάλη σημασία να βιωθεί αρμονικά από γονείς ενημερωμένους, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες στο παιδί τους;

Πώς εμείς εννοούμε να παραμένουμε στην άγνοια, όταν η επιστήμη στα συνέδρια και τα σύγχρονα βιβλία βροντοφωνάζει ότι η εμβρυϊκή ζωή είναι αυτή που θα επηρεάσει  την  ψυχο-συναισθηματική   και νοητική και πνευματική    μας   πορεία σε όλες τις ηλικίες;   Δεν πρέπει αυτή η γνώση να φθάσει στους μέλλοντες γονείς;

Τόσα εγκαταλελειμένα παιδιά, τόσα ψυχολογικά προβλήματα, τόσα παιδιά με ανασφάλειες και έλλειψη αυτοπεποίθησης,  τόσα παιδιά στα ναρκωτικά, τόσα παιδιά που έχουν υποστεί βία από τους γονείς, και έπειτα βιαιοπραγούν και εγκληματούν ως έφηβοι… και τόσα άλλα   που αποδεικνύουν  περίτρανα ότι δυστυχώς τα παιδιά  οι περισσότεροι γονείς δεν τα  φέρνουν  στην γη προετοιμασμένοι και με συνείδηση!

Πλάθουμε στα χέρια μας ανθρώπινες υπάρξεις  χωρίς γνώση και επίγνωση.  Για όλους αυτούς  του λόγους η Προγεννητική Αγωγή, ως μια αγωγή που οι γονείς ενημερωμένοι έχουν να προσφέρουν στο παιδί πριν από την γέννηση, είναι αναγκαία και επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Η δική μας αγωγή  για να γίνουμε γονείς θα συντελέσει στην δική τους ευτυχία αλλά  και στο χτίσιμο μιας  άλλης κοινωνίας. Η   Προγεννητική  Αγωγή  προτρέπει  το ζευγάρι  πρώτα απ΄ όλα  να φτιάξει  έναν μικρό  παράδεισο αγάπης, σεβασμού και αλληλοκατανόησης  και σε αυτόν τον παράδεισο, να φέρουν και να  αναθρέψουν πολύ συνειδητά  το πλάσμα, όπου μέσα από τη δύναμη της φύσης ,  θα  τους αξιώσει  να  γίνουν γονείς.

Το ποίημα »Η ΜΑΝΑ» διακρίθηκε στον 6ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2017 του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, όμως, η διάκριση  αυτή δεν ανήκει σε  εμένα. Ανήκει σε όλα τα παιδιά της Γής όπου μέσα από αυτά ο Δημιουργός, αξιώνει τον άνθρωπο να διαιωνίζει το  θαύμα της ζωής. Αξιώνει την κάθε γυναίκα να γίνεται μητέρα.  Γιατί το να γίνεσαι μητέρα είναι μια βαθιά αξίωση αλλά και μια αποστολή.   Και κάθε αποστολή έχει ευθύνη.  Για αυτό και  η κάθε  νέα γυναίκα ας προετοιμαστεί κατάλληλα για να γίνει μητέρα.  Αν  θέλουμε να φτιάξουμε τον κόσμο,   αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη από τις ανεξέλεγκτες και ασυνείδητες  γεννήσεις, αν θέλουμε να τον σώσουμε από την κατάθλιψη που μαστίζεται  η  ανθρωπότητα, αν θέλουμε να φτιάξουμε το ανθρώπινο είδος και όχι απλά να το διαιωνίσουμε,  τότε ας στρέψουμε όλοι μας το βλέμμα σε αυτήν την αγωγή. Ας  κάνουμε πράξη τα όσα μας λέει πλέον η επιστήμη αλλά και τα όσα μας ζητούν τα παιδιά όταν μας κοιτούν στα μάτια.

»είπαν τα παιδιά»

Ήρθαμε εδώ για να φυτέψουμε λουλούδια σε γόνιμο έδαφος
Να σας δείξουμε ότι υπάρχει ακόμα ο παράδεισος
Να γεμίσουμε ευωδία τον κόσμο
Βοηθήστε  μας να ανθίσουμε.

Γεωργία Γιαμπουράνη

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής

 

*Το ποίημα »είπαν τα παιδιά»  πρωτοδημοσιεύτηκε   στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ στις  11/12/15 για την Παγκόσμια Ημέρα παιδιού.  Στις 10 Φεβρουαρίου 2016 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής, με θέμα  «Το παιδί»,  το επιλέγει ως θέμα  για τους μαθητές του Γυμνασίου στο πλαίσιο καθιερωμένου διαγωνισμού  ποίησης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της  περιοχής.

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗ

Η Γεωργία Γιαμπουράνη γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας και είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Ζει στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, ασκεί το επάγγελμα της ασφαλιστικής συμβούλου από τα χρόνια των σπουδών της και δραστηριοποιείται στο χώρο της Προγεννητικής Αγωγής.
Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Καλλιτεχνικής Ομάδας ''Μεταμόρφωση'' που αναλαμβάνει εν γένει την οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς, ιδρύματα, σωματεία, εταιρείες θεάτρου κλπ.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Νουμάς, Νέα Αριάδνη, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Πνευματική Ζωή, Νέα Σκέψη κ.α ), στον ηλεκτρονικό τύπο, σε ποιητικές ανθολογίες και έχουν βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς ποίησης.
Το 2001 η πρώτη της ποιητική συλλογή, «Ψίθυροι Δημιουργίας», διακρίθηκε στον ΙΣΤ ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και εκδίδεται από τις εκδόσεις Δωδώνη | Βερενίκη το 2003.
Το 2013 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική της συλλογή, «Σηκώνοντας το Πέπλο... από τις εκδόσεις Ηριδανός. Η συλλογή βραβεύεται στον 30ό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης - Πεζογραφίας – Εικαστικών Σικελιανά 2014 του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού Καφενείο των Ιδεών.
Στις 21 Μαρτίου 2019, παγκόσμια ημέρα ποίησης, επιλέγεται ανάμεσα σε 4 ποιητές για να προβληθούν στίχοι της, σε όλες οθόνες της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. -Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Αττικό Μετρό και ΤΡΑΜ). Είναι μέλος και ομιλήτρια της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Τα καλύτερα της Κατηγορίας!