ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΠΕΡΣΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ Ή ΕΛΛΑΔΑ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΥΠΑ;

 

Πρόκειται για ένα μυθικό πλάσμα με κεφάλι και φτερά αετού και το σώμα και ουρά λιονταριού. Όπως το λιοντάρι και ο αετός είναι οι βασιλιάδες στο ζωικό βασίλειο, έτσι ο Γρύπας ως συνδυασμός και των δύο είχε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό δύναμης και επιβλητικότητας. Ο Γρύπας βρίσκεται σε πολλές αναπαραστάσεις στη μινωική Κρήτη της εποχής του χαλκού ( 1500 π.χ ) ακόμα  και μέσα στην αίθουσα του θρόνου, αλλά και αργότερα στην τέχνη και τη μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας. Πριν όμως από την αρχαία Ελλάδα, ο Γρύπας απαντάται στην αρχαία Αίγυπτο περίπου το 4000 π.Χ και στην Περσία όπου συμβόλιζε την μάχη κατά του  κακού και της μαγεία.

Η τρισυπόστατη μορφή του γρύπα φανέρωνε την απόλυτη ισχύ, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ως λιοντάρι είναι βασιλιάς των ζώων κι ως αετός βασιλιάς των πουλιών. Η ταύτιση του γρύπα με την δύναμη.

Ο γρύπας στην Μινωική Κρήτη

Ο γρύπας ως σύμβολο είναι άμεσα συνυφασμένο με την Μινωική Κρήτη. Ο Μινωικός γρύπας εμφανίζεται χωρίς φτερά και μάλιστα τοιχογραφίες με την εικόνα του βρίσκονται αριστερά και δεξιά της κύριας αίθουσας του θρόνου στο ανάκτορο της Κνωσού.
Ο μινωικός γρύπας εμφανίζεται από την Ύστερη εποχή του Χαλκού, το 1450 -1400 π.Χ. Η τριπλή του υπόσταση (λιοντάρι, αετός, φίδι) συμβόλιζε την βασιλική ισχύ και επιβλητικότητα στον ουράνιο, επίγειο και υποχθόνιο κόσμο.

Οι γρύπες στην μυθολογία

Οι γρύπες ως μυθολογικά στοιχεία συνδέονται με πολλούς θεούς της αρχαίας Ελλάδας. Ο Αισχύλος ισχυρίζεται ότι οι γρύπες ήταν τα σκυλιά του Δία, ο Νόννος ότι ήταν ζώα της Νέμεσης, ενώ υπάρχουν αρκετά έργα τέχνης που σχετίζουν τους γρύπες με τον θεό Διόνυσο.
Επίσης, οι γρύπες σχετίζονται με τον θεό Απόλλωνα, με τον δηλιακό μύθο για τους Υπερβόρειους. Στον μύθο αναφέρεται ότι ο Απόλλωνας μεταφέρεται προς τον μυθικό λαό που ζούσε στα βουνά της Ελλάδας με μία άμαξα που έσερναν γρύπες.

Οι γρύπες σε άλλους λαούς

Ο γρύπας εμφανίζεται σε διάφορους λαούς, πάντα με σώμα λιονταριού και κεφάλι αετού, άλλοτε με φτερά κι άλλοτε με ουρά φιδιού. Το σήμα- έμβλημα του δήμου Ηρακλείου απεικονίζει τον μυθικό γρύπα, με κεφάλι αετού, σώμα λιονταριού και ουρά φιδιού, πλαισιωμένο από έναν κύκλο, μία στρογγυλή ασπίδα, που συνηθίζεται να υπάρχει στα σήματα πόλεων. Ο γρύπας υπήρξε έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων (ανατολική Μακεδονία και Θράκη) και στα νεότερα χρόνια της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Επιπλέον, γρύπες συναντάμε στους πολιτισμούς της Περσίας, όπου θεωρούνταν σύμβολο κατά της μαγείας του κακού και της συκοφαντίας, αλλά και στην Αίγυπτο.

Επιμέλεια

 

Σπάνιες Γαίες

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.