ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΛΟΥΣΙ ΓΟΥΙΛΣ, Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΦΟΛΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 

Lucy Wills 

Η Lucy Wills, (10 Μαΐου 1888 – 16 Απριλίου 1964) ήταν μία κορυφαία αγγλίδα ερευνητής, αιματολόγος και ιατρός. Διεξήγαγε σημαντική έρευνα στην Ινδία στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σχετικά με τη μακροκυτταρική αναιμία της εγκυμοσύνης. Η μακροκυτταρική αναιμία χαρακτηρίζεται από αυξημένα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι απειλητική για τη ζωή.

 Η Lucy Wills συνέβαλε με το ερευνητικό της έργο στην ανάλυση της προγεννητικής αναιμίας και άλλαξε το πρόσωπο της προληπτικής προγεννητικής φροντίδας για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοπόρα αιματολόγος γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1888 και φοίτησε στο κολέγιο θηλέων Cheltenham, ένα από τα πρώτα βρετανικά ιδρύματα που φοιτούσαν γυναίκες και ασχολούνταν με την επιστήμη και τα μαθηματικά.

Το 1911 κατάφερε να αποφοιτήσει πρώτη στη Βοτανολογία και τη Γεωλογία από το Newnham College του Πανεπιστημίου του Cambridge, άλλο ένα από τα πρώτα βρετανικά ιδρύματα που πρωτοπορούσαν στην εκπαίδευση των γυναικών, με βάση το πρότυπο της Ιατρικής Σχολής στο Λονδίνο, την πρώτη βρετανική ιατρική σχολή για τις γυναίκες.

Οι γονείς της Wills ζούσαν κοντά στο Μπέρμιγχαμ , μια πόλη γνωστή ως “το εργαστήριο του κόσμου” για τα πολλά εργοστάσια και τη βιομηχανία. Ο πατέρας της Wills, William Leonard Wills (1858-1911), ήταν απόφοιτος του Owens College. Η μητέρα της, Gertrude Annie Wills (1855-1939), ήταν η μόνη κόρη (με έξι αδέλφια) γνωστού γιατρού του Μπέρμιγχαμ, Δρ. James Johnston.

Η οικογένεια είχε έντονο ενδιαφέρον για επιστημονικά θέματα. Ο προπάππος της Lucy, William Wills, είχε εμπλακεί με τη Βρετανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης και έγραψε έγγραφα για τη μετεωρολογία και άλλες επιστημονικές παρατηρήσεις. Ο πατέρας της ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη βοτανική, τη ζωολογία, τη γεωλογία και τις φυσικές επιστήμες γενικά, καθώς και στην αναπτυσσόμενη επιστήμη της φωτογραφίας. Ο αδελφός της, Leonard Johnston Wills, μετέφερε αυτό το ενδιαφέρον για τη γεωλογία και τις φυσικές επιστήμες στην καριέρα του με μεγάλη επιτυχία.

Τα πρώτα χρόνια, η Wills αποφάσισε να ερευνήσει και να διδάξει στο τμήμα εγκυμοσύνης παθολογίας στο Royal Free. Εκεί εργάστηκε με την Christine Pillman (η οποία αργότερα παντρεύτηκε τον Ulysses Williams, γιατρό στο διδακτικό προσωπικό της) που ήταν στο Girton την ίδια ώρα που η Wills ήταν στο Newnham, σε μεταβολικές μελέτες της εγκυμοσύνης.

Η Wills ταξίδεψε στην Ινδία για να μελετήσει μια σοβαρή μορφή αναιμίας που έπληττε τις εγκύους υφαντουργούς στη Βομβάη και ήταν απειλητική για τη ζωή τους. Η αιματολόγος πίστευε ότι η αιτία της επικίνδυνης αναιμίας ήταν η κακή διατροφή και έτσι πραγματοποίησε ένα πείραμα που πρόσφερε αργότερα πολλά στην επιστήμη. Η Wills τάισε έναν εργαστηριακό πίθηκο με το βρετανικό πρωινό Marmite, το οποίο είναι φτιαγμένο από εκχύλισμα ζύμης και παρατήρησε ότι η κατάσταση του βελτιώθηκε. Τα αποτελέσματα του πειράματος καθιέρωσαν στην αιματολογία τα «Factor Wills». Αργότερα, οι επιστημονικές έρευνες απέδειξαν τη σημασία πρόσληψης φολικού οξέως από τις εγκύους και πλέον συνίσταται στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η Wills επέστρεψε ξανά στο Royal Free Hospital στο Λονδίνο από το 1938 μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1947. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν παθολόγος πλήρους απασχόλησης στην Ιατρική Υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Οι εργασίες στο τμήμα παθολογίας διαταράχθηκαν λίγες μέρες τον Ιούλιο του 1944 (και ένας αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκαν) όταν το νοσοκομείο υπέστη άμεσο χτύπημα από μια βόμβα. Μέχρι το τέλος του πολέμου, ήταν υπεύθυνη για την παθολογία στο Βασιλικό Ελεύθερο Νοσοκομείο και ίδρυσε το πρώτο τμήμα αιματολογίας εκεί.

Μετά τη συνταξιοδότησή της, η Γουίλς ταξίδεψε εκτεταμένα, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμάικα, των Φίτζι και της Νότιας Αφρικής, συνεχίζοντας τις παρατηρήσεις της σχετικά με τη διατροφή και την αναιμία.

Η Wills είχε ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, απολάμβανε την ορειβασία και το σκι, και προτιμούσε να πηγαίνει στη δουλειά της με το ποδήλατο και όχι να οδηγεί. Είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της σε ταξίδια στα οποία πραγματοποιούσε έρευνες που εξασφάλιζαν την υγεία των μελλουσών μητέρων.

Δημοσιεύσεις

Το πρώτο τεκμηριωμένο χαρτί της Wills ήταν το 1914, για τα επιδερμίδες των φυτών. Υπήρχαν δύο ακόμη έγγραφα στη δεκαετία του 1920 πριν ξεκινήσει την εργασία της στην Ινδία. Τέσσερις αναφορές του πεδίου και εργαστηριακές σπουδές της στην Ινδία δημοσιεύθηκαν στην Indian Journal of Medical Research το 1930 και το 1931. Μετά την επιστροφή της στην Αγγλία, υπήρχαν αρκετές άλλες εργασίες της σχετικά με την τροπική μακροκυτταρική αναιμία.

Πηγές : wikipedia, cnn

 

LifeHub

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.