ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΕΛΚΥΕΙ ΑΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

 

Συνέχεια του άρθρου Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Για την Ιεραρχία, αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια, και όχι τα αποτελέσματα. Καθώς η παγκόσμια πνευματική κρίση απλώνει, η ανάγκη για συνετή συνεργασία και ορθό μερισμό μεταξύ των λαών του κόσμου γίνεται επιτακτική. Όταν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται σε μια από ψυχής διαβίωση και αρχίζουν να μετέχουν στον μεγάλο πλανητικό διαλογισμό που λαμβάνει χώρα σε συνεχή βάση, η πορεία ή εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη θα αλλάξει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Λούσις Τραστ και η Σχολή Αρκέην ασκούν ομαδικούς διαλογισμούς ως υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων δράσεων υπηρεσίας, όπως τα δίκτυα τριγώνων και καλής θέλησης, τα οποία θα εξετάσουμε αργότερα. Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι πνευματικές ενέργειες να διανεμηθούν με ασφάλεια και ορθό τρόπο σε καρδιές και διάνοιες παντού, σε όλο τον κόσμο, ώστε μια νέα εποχή ορθών ανθρώπινων σχέσεων να έρθει σε άνθιση.

Σε τελική ανάλυση, η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιστήμη των σχέσεων, μια επιστήμη που «… κατά βάση ωθεί όλη την εξελικτική διαδικασία, και πρόκειται να διασφαλίσει, τελικά, την παγκόσμια ενότητα στα πλαίσια ενός κόσμου και πολιτισμού που θα χαρακτηρίζεται από διαφορετικότητα και πολυχρωμία».

Παρά την αναταραχή και τον αναβρασμό στον κόσμο, και εφόσον τα μαθήματα που υπόκεινται των παγκοσμίων κρίσεων αναγνωριστούν και αδραχτεί συνειδητά η ευκαιρία, μπορεί να επέλθει ταχεία πρόοδος προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας ενότητας.

Εντούτοις, υπάρχει η πιθανότητα του περάσματος μέσα από κρίση, χωρίς την αναγνώριση της πραγματικής της αιτίας. Αυτό, βεβαίως ισχύει και σε προσωπικό επίπεδο, επίσης. Οι πνευματικές κρίσεις τείνουν να μας ρίχνουν πίσω στον εαυτό μας, επισύροντας προσωρινά την προσοχή σε καθετί αρνητικό και αλύτρωτο.

Τέτοιου είδους κρίσεις είναι συνήθως βραδείες και βαθιές, ανοίγουν ωστόσο νέα αυλάκια που δεν γίνονται αντιληπτά στην επιφάνεια, ενώ κατευθύνουν εκ νέου τη ροή των ενεργειών. Είναι μια διαδικασία, κατά την οποία πρέπει να καλλιεργηθεί ένα πρόσχαρο πνεύμα, διότι η ενέργεια ακολουθεί τη σκέψη και καθώς οι σκέψεις μας διαπνέονται από στοργική αγάπη και χαρά, ο νους χαρτογραφεί μια νέα κατεύθυνση ακολουθώντας την πηγή της αγάπης και της χαράς την ψυχή.

Όταν ο ψίθυρος της ψυχής γίνει ακουστός, εναποθέτει ένα σπέρμα τελειότητας μέσα στην καρδιά και τη διάνοια, το οποίο αναπτύσσεται και γίνεται η φωνή της συνείδησης. Και είναι αυτή η φωνή της συνείδησης, αυτός ο ψίθυρος της ψυχής, ο οποίος αρχίζει να έλκει όλα όσα παρεμποδίζουν την τελειότητα της φύσης του στην επιφάνεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Βλέπουμε με σαφήνεια αυτή τη μάχη να διαδραματίζεται ολόγυρά μας και μέσα μας. Παντού υπάρχει προφανής η ανάγκη της εναρμόνισης των ανώτερων με τα κατώτερα ισοδύναμα της φύσης μας, πράγμα που συμβαίνει με πάλη και αγώνα. Αυτή η αρχή της διαμάχης, ή των αντικρουόμενων δυνάμεων, αφού μας οδήγησε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, έχει να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην επιτάχυνση της πνευματικής διαδικασίας και στην ανύψωσή μας έξω από το βόλεμα και την απάθεια.

Στην εσωτερική διδασκαλία αναφέρεται, ότι «Η τελειότητα ελκύει ατέλεια στην επιφάνεια. Το αγαθό απομακρύνει πάντοτε το κακό από τη μορφή του ανθρώπου σε χρόνο και χώρο» και όπως μας υπενθυμίζει η Μπαγκαβάτ Γκιτά «υπάρχει ένας πόλεμος που ανοίγει τις πύλες του ουρανού». Αυτός είναι ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα, καθώς το αγαθό πασχίζει να εξοβελίσει το κακό από τη μορφή της ανθρωπότητας.

Αυτή η μάχη μεταξύ κατώτερου και ανώτερου εαυτού, η μάχη ανάμεσα στο στοιχείο της χωριστικότητας και της ιδιοτέλειας των εθνών και τις ποιότητες της ψυχής τους είναι ένας νόμιμος και θεμιτός πόλεμος. Όλα τα έθνη και οι λαοί του κόσμου θα παράγουν, τελικά, ομορφιά και σύνθεση μέσα από μια σύμφυτη δημιουργική δύναμη, γεγονός που δεν θα ήταν δυνατό εάν έλειπε η εναρμονίζουσα τάση της τέταρτης ακτίνας, της ενέργειας της αρμονίας μέσω διαμάχης, η ποιότητα της οποίας καθορίζει την ανθρωπότητα, από κοινού με την νοήμονα, διερευνητική φύση της πέμπτης ακτίνας, της γνώσης.

Μέσα από την ορμή της δεύτερης, αυτής, ενέργειας εκμανθάνεται η διάκριση έως ότου η γνώση εκφραστεί σε σοφία παρότι μόνο ύστερα από οδυνηρά μαθήματα μέσα από μια σειρά παρουσιαζόμενων επιλογών. Από αυτή την άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον η εξέταση όλων των ηθικών επιλογών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ως αποτέλεσμα των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων, στα πλαίσια των οποίων η γενετική μηχανική αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα, δείχνοντας ότι χρειάζονται όλο και πιο λεπτοφυείς δυνάμεις διάκρισης για να σταθμιστεί ποια είναι η ορθή ηθική επιλογή σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η πέμπτη ακτίνα της επιστήμης και της γνώσης συνδέεται στενά με τη λέξη «κρίση» από την αρχαία ελληνική που σήμαινε «διαχωρίζω, κοσκινίζω». Οι διαφορετικές πλευρές κάθε κατάστασης οφείλουν να διαχωριστούν προκειμένου να υπάρξει σύγκριση και ορθή αποτίμηση της κατάστασης. Αυτό συνεπάγεται την καλή χρήση του κατώτερου νου, ο οποίος μπορεί τότε μόνο να εργαστεί ορθά όταν καθοδηγείται από τον ανώτερο νου και ενεργεί υπό μία οπτική σύνθεσης και ενότητας.

Όταν ο ανώτερος και ο κατώτερος νους συνεργάζονται κατ’ αυτό τον τρόπο, ένα πανίσχυρο εργαλείο διάκρισης διαμορφώνεται, το οποίο χρησιμοποιείται χωρίς καμία απολύτως αίσθηση διαχωρισμού, παρά μόνο με σκοπό, να φέρει όλα τα μέρη του συνόλου μαζί σε ορθές σχέσεις, εναρμονίζοντας όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να επικρατήσει η διαφορετικότητα μέσα στην ενότητα.

Συνεχίζεται …

 

Christine Morgan – Πρόεδρος Λούσις Τραστ

Πηγή lucistrust.org

photo The TOC

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.