ΕΣΩΤΕΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ΨΥΧΗ ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

 

 

Οπωσδήποτε ο περισσότερος κόσμος έχει πλήρη άγνοια των διαδικασιών και της λειτουργίας των σκέψεών του ! Ο μαθητής όμως του εσωτερισμού που για καιρό πραγματοποιεί τον διαλογισμό του στη γραμμή της Ράτζα Γιόγκα, μαθαίνει πολλά για τη χρήση και την λειτουργία του νοητικού του μηχανισμού.

Στις σούτρες του Πατάντζαλι γίνεται λόγος για την ύλη ή τσίττα του νου. Σε άλλα εσωτερικά βιβλία επίσης πολλές φορές χρησιμοποιείται ο όρος, μορφές σκέψεις.

Στο νου λοιπόν και κυρίως στον γνωστό μας κοινό συγκεκριμένο νοητικό κόσμο είναι δομημένες εκατομμύρια εκατομμυρίων μορφές σκέψεις όπως περίπου συμβαίνει με τις υλικές μορφές, στον παχυλό φυσικό κόσμο.

Ο καθένας μας λοιπόν όπως διαθέτει ένα φυσικό σώμα (ελάχιστο τμήμα του φυσικού σώματος του πλανήτη) μέσα στο οποίο υπάρχουν τα διάφορα φυσικά όργανα, κυκλοφορεί αίμα κ.λπ., έτσι και στο νοητικό μας σώμα (ελάχιστο τμήμα του νοητικού σώματος του πλανήτη) υπάρχουν διάφορα νοητικά όργανα, βρίσκονται δομημένες ποικίλης φύσεως μορφές σκέψεις.

Πως όμως δομούνται αυτές οι σκέψεις ;

Όλα τα παιδιά όταν είναι μικρά τα ακούμε να ερωτούν, τι είναι αυτό, τι εκείνο … και συνεχώς παρατηρούν το υλικό φυσικό περιβάλλον.

Ο νους μάλλον πρέπει να διαθέτει κάποιο νοητικό μαγνητόφωνο, έναν μαγνητικό νοητικό δίσκο και καταγραφέα στον οποίο γράφονται όλες αυτές οι ποικίλες πληροφορίες. Άτομα που μπορούν ηθελημένα να σταματούν την σκέψη τους, παρατηρούν με τον συμβολικό οφθαλμό, όλη αυτή την τεράστια ποικιλία των μορφών σκέψεων.

Η εικόνα των διαφόρων φυσικών υλικών μορφών που παρατηρεί ένα παιδί αλλά και οι μεγάλοι, δομείται στον νοητικό κόσμο ή τον αστρικό με ύλη του αντίστοιχου κόσμου. Έτσι δομούνται στα νοητικά και αστρικά μας σώματα χιλιάδες μορφών σκέψεων. Δομούνται όμως και μορφές σκέψεις περισσότερο λεπτεπίλεπτης μορφής όπως π.χ. τα ιδανικά, οι ιδιότητες …, που η εικόνα αυτών δεν υπάρχει απ’ ευθείας στο φυσικό πεδίο, αλλά που μπορούμε να δανειστούμε για να αποδώσουμε συμβολικά το νόημά τους.

Μια ιδέα που κατέρχεται από το βουδδικό πεδίο και ντύνεται με ύλη του νου, δημιουργεί ένα ιδανικό. Ιδανικό είναι μια ενσωματωμένη ιδέα, είναι μια ιδέα προσωπικά ή ομαδικά χρωματισμένη. Η εικόνα π.χ. της ιδέας του ερωτευμένου, όταν παριστάνεται με συμβολική μορφή, μπορεί να αποδοθεί με μια καρδιά και ένα βέλος. Αυτή η μορφή σκέψη που είναι δομημένη στο νου μας, συμβολίζει τους ερωτευμένους.

Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιου τύπου συμβολικές δομημένες μορφές σκέψεις στο νοητικό μας οι οποίες έχουν δομηθεί μετά την ανάγνωση διαφόρων βιβλίων, συζητήσεων, εργασίας διαλογισμού και στοχασμού.

Οπωσδήποτε το θέμα της προέλευσης της δόμησης των μορφών σκέψεων, η ποιότητα και το χρώμα τους, το σχήμα και ήχος τους δεν έχει καλυφθεί από την παραπάνω μικρή εισήγηση.

Πίσω από τον νοητικό μηχανισμό υπάρχει ο Διανοητής, ο Γνώστης. Αυτός συνήθως είναι ταυτισμένος με μία, ή ένα σύνολο μορφών σκέψεων. Το πάντρεμα και η ταύτιση του διανοητή (1ης όψης) με τις μορφές σκέψεις και το πεδίο της γνώσης (3ης όψης) δημιουργεί την σκέψη, την ψυχή, την μεσαία όψη.

Ο μαθητής που κατορθώνει να αποσπάται από την σκέψη, μπορεί ηθελημένα να ταυτίζεται με εκείνες τις μορφές σκέψεις που επιλέγει και με αυτό τον τρόπο να σκέφτεται στην γραμμή καθορισμένων θεμάτων.

Έτσι η ηθελημένη διεύθυνση της σκέψης αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της μαθητείας και ο νοητικός μηχανισμός τίθεται σταδιακά στον έλεγχο και την κατοχή, την δημιουργικότητα του μαθητή.

Στον περισσότερο κόσμο όμως που είναι συναισθηματικά επικεντρωμένος, η σκέψη λειτουργεί μετά τη διέγερση του αισθαντικού, συναισθηματικού σώματος. Το άκουσμα ενός συγκεκριμένου είδους μουσικής, η παρατήρηση ενός ηλιοβασιλέματος, αφυπνίζει και φέρνει στην επιφάνεια ορισμένες εικόνες που αυτές με τη σειρά τους διεγείρουν την αστρική ύλη και τότε έχουμε ένα συναίσθημα θετικό ή αρνητικό. Η ταύτισή μας με αυτά τα συναισθήματα δημιουργεί σκέψεις θετικές ή αρνητικές, ευχάριστες ή δυσάρεστες.

Η εργασία αυτή σχετικά με τη ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ είναι περιττό να τονιστεί ότι είναι πολύ σημαντική.

Ο στοχασμός σε αυτή τη γραμμή από όσους ζητούν περισσότερη γνώση για αυτό το θέμα θα εφελκύσει εκείνες τις ιδέες που θα φέρουν περισσότερο φως και αποκάλυψη.

 

Κ. Τ.

ΣΤΕΡΩΠΙΣ

 

Περισσότερα αποσπάσματα από την εν λόγω εργασία για τη ψυχή, μπορείτε να βρείτε :

http://lifehub.gr/%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B7-%CF%89%CF%83-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7/

http://lifehub.gr/%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7/

http://lifehub.gr/%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B7-%CF%89%CF%83-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%83/

http://lifehub.gr/%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%86%CF%89%CF%83/

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image