ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

 

Αν παρατηρήσουμε το σώμα μαs,θα δούμε ότι είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο που αποτελείται από όργανα, τα οποία με τη σειρά τουs αποτελούνται από κύτταρα και όλα συνδέονται μεταξύ τουs και λειτουργούν με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η υγιήs λειτουργία του σώματος.

Κάθε κύτταρο του σώματος δέχεται να εργασθεί για την ευημερία του συνόλου και πεθαίνει, αν κριθεί απαραίτητο, για να προστατεύσει το σώμα.

Εδώ βλέπουμε την έλλειψη ιδιοτέλειαs. Κάθε κύτταρο επικοινωνεί με όλα τα υπόλοιπα για τον ίδιο σκοπό. Παρατηρούμε έλλειψη απομόνωσηs και χωριστικότητας.

Κάθε κύτταρο προσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή και εδώ σημειώνουμε την προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Τα κύτταρα αναγνωρίζουν το ένα το άλλο ωs εξίσου σημαντικά. Οι σωματικέs λειτουργίες είναι αλληλεξαρτώμενες. Βλέπουμε την ομαλή συνεργασία και την ενότητα σκοπού.

Όλεs αυτέs οι ιδιότητες καταδεικνύουν την σοφία του σώματος και τον τρόπο που λειτουργεί η ζωή. Στο τρόπο αυτό κυρίαρχη είναι η προσφορά και η θυσία.

Τι είναι θυσία και γιατί την έχουμε συνδέσει με τον πόνο;

Θυσία είναι κάποια μορφή απώλειαs που ξεκινά από την απώλεια ενός μικρού πράγματος, όπως το να προσφέρω κάπου το χρόνο μου χάνοντας την ανάπαυση μου, και φτάνει μέχρι και την απώλεια τηs ίδιαs τηs ζωήs για χάριν ενός ιδανικού.

Αυτή η αίσθηση τηs απώλειαs είναι που προκαλεί τον πόνο. Λέγεται ότι ο πόνοs είναι το τέταρτο στοιχείο του πυρόs.

Λέγεται επίσης ότι μετουσίωση είναι η μετάβαση από μία κατάσταση σε άλλη με το μέσο του πυρόs.

Εξ’ αυτών συνάγεται το συμπέρασμα ότι για να πετύχουμε τη μετουσίωση που οδηγεί στην Ολοκλήρωση, πρέπει να περάσουμε μέσα από το δρόμο τηs θυσίαs.

Η προσωπικότητα πρέπει να θυσιάσει την κυριαρχία τηs και να καταστεί όργανο τηs ψυχήs.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αν ρίξουμε μία ματιά στη λειτουργία των κυττάρων και τη μιμηθούμε, θα βοηθήσουμε πολύ την κατανόηση μαs. Τα κύτταρα χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια, μη χωριστικότητα, ευελιξία, συνεργατικότητα, ίση αξία και ενότητα σκοπού.

Αν ο καθέναs από εμάς καλλιεργούσε αυτέs τιs ποιότητες στη ζωή του, δεν θα γινόταν άραγε πιο εύκολοs ο δρόμοs;Όταν ο άνθρωποs εξοπλιστεί με όλα τα παραπάνω, η συνείδηση γίνεται πιο ανταποκριτική στην ευρύτερη προοπτική.

Ξεκινά από τιs μικρέs θυσίες που κάνει για το άμεσο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον προσφέρονταs φροντίδα, χρόνο, υλικά αγαθά, χρήματα και ό,τι άλλο χρειασθεί, και θυσιάζει την προσωπική άνεση, τη φιλοδοξία και πολλά άλλα για χάρη των άλλων.

Σταδιακά, όταν έχει κλείσει αυτόs ο κύκλοs επιτυχώς, θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία ευρύτερων συνόλων και σιγά-σιγά τον χάνει από τη θέαση του. Επιτυγχάνει την αυτοπαραγνώριση και φτάνει στην αυτοθυσία.

Κατά βάση τίποτα δεν χάνεται, απλά μεταμορφώνεται.

Θυσία δεν σημαίνει ολοκληρωτική εξαφάνιση  αλλά μεταμόρφωση ή μετουσίωση για την εξυπηρέτηση ευρύτερου σκοπού.

Στρέφονταs το βλέμμα προs τον ουράνιο θόλο παρατηρούμε ότι και εκεί συμβαίνει κάτι ανάλογο. Τα μικρότερα ουράνια σώματα θυσιάζονται για χάρη μεγαλύτερων ή τελειότερων σωμάτων, τόσο σε επίπεδο μορφήs όσο και σε επίπεδο συνείδησηs.

Έτσι προχωρεί η εξέλιξη. Η θυσία σε τελική ανάλυση εξυπηρετεί το Νόμο τηs Σύνθεσηs και σύνθεση είναι η ολοκλήρωση που οδηγεί στην Θεία εκπλήρωση.

 

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.