ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Στο πεδίο της εκπαίδευσης η ενωμένη δράση είναι ουσιώδης. Μία βασική ενότητα αντικειμενικών σκοπών θα έπρεπε να κυβερνά τα εκπαιδευτικά συστήματα των εθνών, ακόμη κι αν μία ομοιομορφία στις μεθόδους και τις τεχνικές δεν θα ήταν εφικτή.

Διαφορές στη γλώσσα, στην υποδομή και στην κουλτούρα θα υπάρχουν και θα πρέπει να υπάρχουν, γιατί συνιστούν το όμορφο ταπέτο της ανθρώπινης ύπαρξης κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Πολλά πράγματα, που ως τώρα αντιτάχθηκαν στις ορθές ανθρώπινες σχέσεις, πρέπει να απαλειφθούν.

Στο μάθημα της ιστορίας, για παράδειγμα, θα έπρεπε άραγε να επανέλθουμε στους παλιούς κακούς τρόπους, σύμφωνα με τους οποίους κάθε έθνος δοξαζόταν συχνά σε βάρος άλλων εθνών και τα κύρια σημεία της ιστορίας ήταν οι διάφοροι πόλεμοι ανά τους αιώνες;

Θα έπρεπε να επανέλθουμε σε μία ιστορία επιθετικότητας και ακμής ενός εγωιστικού και υλιστικού πολιτισμού, γεμάτου από εθνικισμό και συνεπώς χωριστικό πνεύμα, που καλλιέργησε το φυλετικό μίσος και την εθνικιστική αλαζονεία;

Η γεωγραφία είναι γενικά ιστορία σε μία άλλη μορφή, αλλά παρουσιασμένη με τον ίδιο τρόπο, μία ιστορία ανακαλύψεων, ερευνών και αρπαγών, συνοδευόμενη συχνά από κακοήθη και σκληρή μεταχείριση των κατοίκων των ανακαλυπτόμενων περιοχών.

Η απληστία, η φιλοδοξία, η σκληρότητα και η αλαζονεία είναι οι βασικοί τόνοι της διδασκαλίας μας στην ιστορία και στη γεωγραφία.

Είναι άραγε αδύνατον να δομήσουμε τη θεωρία της ιστορίας μας πάνω στις μεγάλες κι αγαθές ιδέες, που χαρακτήριζαν τα κράτη και να τονίσουμε τη δημιουργικότητα που τα διακρίνει όλα;

Δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε αποτελεσματικότερα τις μεγάλες εποχές κουλτούρας που, παρουσιαζόμενες ξαφνικά σε κάποιο έθνος, πλούτισαν ολόκληρο τον κόσμο και έδωσαν στην ανθρωπότητα τη λογοτεχνία της, τις τέχνες και τον οραματισμό της;

 

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.