ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΙΧΘΥΟΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

lifehub-anthropos-filosofia-65

Νηρηίδα πάνω σε ιχθυοκένταυρο (200 π.Χ.)

 

ΙΧΘΥΟΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

 

Ιχθυοκένταυρος σημαίνει Κένταυρος-ψάρι. Η λέξη χρησιμοποιείται και για όντα που οι μελετητές της μυθολογίας έχουν ονομάσει και Κενταυρο-Τρίτωνες.

Ο Ιχθυοκένταυρος είναι ένα μυθολογικό τέρας που μοιάζει με Κένταυρο που έχει ουρά ψαριού. Το συναντάμε στην Ελληνική μυθολογία που απεικονίζετε σε πολλά Ελληνικά και Ρωμαϊκά γλυπτά κυρίως σε έργα της μετακλασσικής περιόδου (5ου αι. π.Χ).
Ποιο λεπτομερειακά είναι μέχρι το άνω μέρος (το στήθος) άνθρωποι το κάτω μπροστινό σώμα μοιάζει με αλόγου ή λιονταριού και το πίσω σώμα έχει κατάληξη ψαριού, κυρίως μοιάζει με ουρά δελφινιού.

Αναφορές για τους Ιχθυοκένταυρους έχουμε στα κείμενα από τον Λυκόφρων (ποιητής και λόγιος, ήταν φύλακας της ιδιωτικής βιβλιοθήκης του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου 285-247 π.Χ.) και αργότερα από τον Ιωάννη Τζέτζη (1110 – 1180 μ.Χ. Βυζαντινός λόγιος και συγγραφέας που με τα πολύτιμα έργα του έσωσε σπάνια αρχαία Ελληνικά κείμενα)

Η αρχαιότερη σωζόμενη παράσταση με Ιχθυοκένταυρο θεωρείται εκείνη επί του μεγάλου βωμού της Περγάμου.

Ωραίες παραστάσεις ιχθυοκένταυρου που απαγάγει Νηρηίδα είναι εκείνη του Βατικανού
photo olympia.gr

 

Παράκελσος

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image