ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΟΥΑΛ

 

Ο πολεμιστής του φωτός δεν σκύβει το κεφάλι του σε κανένα. Όμως ταυτόχρονα δεν επιτρέπει σε κανένα να σκύψει το κεφάλι του σ’ αυτόν.

Ο Κάρλος Καστανιέδα (Carlos César Salvador Arana Castañeda)  (25 Δεκεμβρίου 1925 – 27 Απριλίου 1998) γεννήθηκε στο Περού και ήταν Αμερικανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας. Ξεκινώντας το 1968 με τη δημοσίευση του Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν, ο Καστανιέδα έγραψε μια σειρά βιβλίων που περιγράφει τη μαθητεία του στον παραδοσιακό Μεσο-αμερικανικό σαμανισμό. Τα 12 βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 8 εκατομμύρια αντίτυπα σε 17 χώρες. Τα βιβλία και ο Καστανιέδα, ο οποίος σπάνια μιλούσε σε κοινό για τη δουλειά του, υπήρξαν αμφιλεγόμενοι για πολλά χρόνια. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι τα βιβλία είναι είτε αληθή, είτε πολύτιμες εργασίες στη φιλοσοφία και περιγραφές πρακτικών οι οποίες επιτρέπουν μια αυξημένη επίγνωση. Για πολλά χρόνια, οι ανθρωπολόγοι θεωρούσαν τη δουλειά του σημαντική και αυθεντική, ωστόσο μια σειρά αποκαλύψεων τα επόμενα χρόνια έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια του Καστανιέδα. Οι ακαδημαϊκοί κριτικοί τώρα υποστηρίζουν ότι τα βιβλία του είναι έργα μυθιστορηματικά, υποδεικνύοντας τις πολλές εσωτερικές αντιθέσεις και ασυμφωνίες ανάμεσα στα βιβλία και στα ανθρωπολογικά δεδομένα, στις εναλλακτικές πηγές που θα μπορούσε να αντλήσει ο Καστανιέδα λεπτομερείς πληροφορίες για τις σαμανιστικές πρακτικές καθώς και στην έλλειψη υποστηρικτικών αποδείξεων.

Στα βιβλία του, ο Καστανιέδα διηγείται σε πρώτο πρόσωπο αυτά που υποστηρίζει ότι αποτελούν τη μαθητεία του σε έναν Γιάκι Σαμάνο που ονομάζεται Δον Χουάν Μάτους τον οποίο συνάντησε το 1960. Ο Καστανιέδα έγραψε ότι αναγνωρίστηκε από τον Δον Χουάν Μάτους να έχει τον ενεργειακό σχηματισμό του «ναγουάλ», τον οποίο εφόσον τον διάλεγε το πνεύμα θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης μιας ομάδας πολεμιστών. Χρησιμοποίησε επίσης τον όρο «ναγουάλ» για να σηματοδοτήσει το μέρος της αντίληψης το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του αγνώστου, ωστόσο είναι δυνατόν ο άνθρωπος να το φτάσει, το οποίο υπονοεί για την ομάδα των μάγων του, ότι ο Δον Χουάν ήταν με κάποιον τρόπο ο σύνδεσμος με αυτό το άγνωστο.

Ο Καστανιέδα συχνά αναφέρεται σε αυτή την άγνωστη περιοχή ως μη συνηθισμένη πραγματικότητα, κάτι το οποίο δείχνει ότι αυτή η περιοχή αποτελεί μια πραγματικότητα, αλλά είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τη συνηθισμένη φύση της πραγματικότητας της οποίας την εμπειρία έχουμε ως ανθρώπινα όντα τα οποία είναι απορροφημένα στις καθημερινές τους ασχολίες μέσω της κοινωνικής διαμόρφωσης και εκπαίδευσής τους. Η συνηθισμένη πραγματικότητα όπως έχουν την εμπειρία της οι άνθρωποι είναι απλώς μια «περιγραφή» η οποία έχει τοποθετηθεί μέσω της «εξημέρωσης» στη συνείδησή τους από τη στιγμή που ήταν βρέφη.

Ο πολεμιστής του φωτός βλέπει κάθε μάχη σα να ‘ναι η τελευταία του. Έτσι το αποτέλεσμα λίγο τον ενδιαφέρει.

Ο Καστανιέδα αποσύρθηκε από τη δημόσια θέα το 1973, ζώντας σε ένα σπίτι με τις τρεις «μάγισσες», γυναίκες που είχαν κόψει τις σχέσεις με τις οικογένειές τους και είχαν αλλάξει τα ονόματά τους. Ίδρυσε την Cleargreen, έναν οργανισμό που προωθούσε την Προένταση (Tensegrity), μια σειρά ασκήσεων Τολτέκικης προέλευσης που ήταν ιδιαίτερα δυνατές πνευματικά. Μετά το θάνατο του Καστανιέδα το 1998, οι τρεις μάγισσες και άλλοι άνθρωποι που ήταν συνδεδεμένοι με τον Καστανιέδα εξαφανίστηκαν από την κοινή θέα.

Τα αρχεία των μεταναστών δείχνουν ότι ο Κάρλος Σέσαρ Αράνα Καστανιέδα γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1925 στην Καχαμάρκα του Περού. Τα αρχεία δείχνουν ότι το επίθετό του το πήρε από τη μητέρα του τη Σουσάνα Καστανιέδα Ναβόα (Susana Castañeda Navoa). Ο πατέρας του ήταν ο Σέσαρ Αράνα Μπουρουνγκαράι (Cesar Arana Burungaray). Το επίθετό του εμφανίζεται με τον χαρακτήρα ñ σε πολλά ισπανόφωνα λεξικά, αν και τα πιο διάσημα έργα του είναι δημοσιευμένα με την αγγλική εκδοχή του ονόματος. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και έγινε ένας «ουδετεροποιημένος πολίτης» το 1957. Το 1960 παντρεύτηκε την Μάργκαρετ Ρούνιαν (Margaret Runyan) στην Τιχουάνατου Μεξικού. Έζησαν μαζί μόνο για έξη μήνες, αλλά το διαζύγιό τους βγήκε το 1973. Εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California, Los Angeles – UCLA) από όπου πήρε το πτυχίο του το 1962 και το διδακτορικό του το 1973.

Τα πρώτα τρία βιβλία του Καστανιέδα, Οι Διδασκαλίες του Δον ΧουάνΜια Ξεχωριστή Πραγματικότητα και Ταξίδι στο Ιξτλάν, γράφτηκαν καθώς ο Καστανιέδα ήταν φοιτητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο UCLA (Καλιφόρνια). Έγραψε αυτά τα βιβλία ως την καταγραφή της έρευνάς του που περιέγραφε τη μαθητεία του με τον «Άνθρωπο της Γνώσης» ο οποίος αποκαλείται στα βιβλία ως Δον Χουάν Μάτους, ένας Ινδιάνος Γιάκι από το βόρειο Μεξικό. Το Μάρτιο του 1973 ο Καστανιέδα ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού Time (5 Μαρτίου 1973 – Vol. 101 No. 10). Το άρθρο τον περιέγραφε ως «ένα αίνιγμα το οποίο είναι τυλιγμένο σε μυστήριο». Από τη συνέντευξη αυτή και μετά ο Καστανιέδα εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Το 1974, το τέταρτο του βιβλίο, Ιστορίες Δύναμης, δημοσιεύτηκε. Αυτό το βιβλίο τελειώνει με τον Καστανιέδα να πηδάει από ένα βράχο στην άβυσσο και σηματοδότησε το τέλος της μαθητείας του στον Δον Χουάν. Ο Καστανιέδα συνέχισε να είναι διάσημος στο αναγνωστικό κοινό και στα επόμενα βιβλία του. Συνολικά 12 βιβλία του Καστανιέδα εκδόθηκαν, τα δύο από τα οποία εκδόθηκαν μετά το θάνατό του.

Στη δεκαετία του 1990 ο Καστανιέδα συνέχισε να εμφανίζεται στο κοινό για να προωθήσει την Προένταση (Tensegrity), μια σειρά κινήσεων που υποστήριζε ότι είχε κληροδοτηθεί από 25 γενιές Τολτέκων Σαμάνων.

Ένας κανόνας για τον πολεμιστή του φωτός είναι να παίρνει κάθε απόφαση τόσο προσεχτικά που τίποτα από ό,τι θα μπορούσε να συμβεί σαν αποτέλεσμά της να μην μπορεί να τον ξαφνιάσει και πολύ περισσότερο να εξαντλήσει τη δύναμή του.

Ο Καστανιέδα πέθανε στις 27 Απριλίου 1998 στο Λος Άντζελες λόγω επιπλοκών καρκίνου στο ήπαρ. Δεν έγινε δημόσια τελετή και η σωρός του Καστανιέδα κάηκε ενώ οι στάχτες του στάλθηκαν στο Μεξικό. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στις 19 Ιουνίου του 1998, εμφανίστηκε μια ανακοίνωση στον τύπο με τίτλο Ένας Αποσιωπημένος Θάνατος για τον Μυστικιστή Συγγραφέα Κάρλος Καστανιέδα (A Hushed Death for Mystic Author Carlos Castaneda) από το δημοσιογράφο J.R. Moehringer στους Los Angeles Times

Υ.Γ. Καστανιέντα: Ένας απατεώνας;

Το γεγονός ότι ο Καστανέντα συνέδεσε όλες αυτές τις διδασκαλίες και τις παραδόσεις δημιουργεί το ερώτημα, μήπως όλες οι ιστορίες για τον Δον Χουάν και για άλλους σαμάνους που συμπεριέλαβε στο έργο του δεν ήταν τίποτε άλλο παρά δημιουργήματα της φαντασίας ενός χαρισματικού συγγραφέα.

Μυστήριο καλύπτει το πρόσωπο του συγγραφέα και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις για την ηλικία του και την καταγωγή του, ενώ στις φωτογραφήσεις κάλυπτε σχεδόν εντελώς το πρόσωπα του. Η αλήθεια είναι ότι στα Βιβλία του υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και ισχυρισμοί που δεν θα περίμενε κανείς από έναν επιστήμονα. Εξιστορεί, για παράδειγμα, την περιήγηση του με τον Δον Χουάν στην έρημο Σονόρα. Όποιος έχει επισκεφθεί τη Σονόρα γνωρίζει ότι το καλοκαίρι η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38°  υπό σκιά και δεν πέφτει σχεδόν καθόλου τη νύχτα. Κάποιες φορές, το θερμόμετρο δείχνει για εβδομάδες ολόκληρες 43ο  ή 44° . Ακόμα και οι νομάδες που έχουν εξασκηθεί στις πιο ακραίες συνθήκες αποφεύγουν την έρημο.

Εντούτοις, ο Κάρλος και ο Δον Χουάν εμφανίζονται στο Βιβλίο να περιπλανούνται πρωί, μεσημέρι και απόγευμα στην έρημο, να περνούν όλη την ημέρα τους εκεί τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, να ανεβαίνουν στους γύρω λόφους, να πιάνουν λαγούς και να ψήνουν φίδια στη φωτιά. Ο Καστανέντα αναφέρει ότι στις 29 Ιουνίου — ο Ιούνιος είναι ο πιο ζεστός μήνας στη Σονόρα — πέρασε όλη την ημέρα του στην έρημο, κυνηγώντας πουλιά. Ήταν μάλιστα, τόσο απορροφημένος από τις ασχολίες του, που ξέχασε να φάει. Περίεργο είναι και ένα άλλο περιστατικό, που αναφέρεται ότι συνέβη τον Δεκέμβριο. Ένα βράδυ ο μεγάλος σαμάνος-δάσκαλος κούρνιασε σε έναν βράχο, ενώ η δυνατή βροχή μούσκευε το παντελόνι του που τον ενοχλούσε και δεν τον άφηνε να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Οι νομάδες, όμως  γνωρίζουν ότι τον χειμώνα σε αυτήν την περιοχή κάνει πολύ κρύο. ενώ στα υψίπεδα πέφτει χιόνι. Επομένως, οι νύχτες είναι πολύ κρύες και συχνά επικρατεί παγετός, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί άνθρωπος στην ύπαιθρο.

Η κριτική

Ο Αμερικάνος συγγραφέας Ρίτσαρντ ντε Μιλ έμεινε έκπληκτος από τις παραπάνω ιστορίες και από πλήθος άλλων ανακριβειών στα κείμενα του μαθητή του σαμάνου. Κάρλος Καστανέντα. Ανέλυσε, έτσι τα τέσσερα πρώτα βιβλία του Καστανέντα και προσπάθησε να δει τι κρύβεται πίσω από τα διηγήματα του. ποιος ήταν ο αινιγματικός Δον Χουάν και αν η διδαακαλία που παρουσιάζεται μπορεί να είναι όντως η διδασκαλία ενός σαμάνου των Γιάκι. Οι πολλές αντιφάσεις, σημεία τα οποία ήταν «δανεισμένα» από άλλα κείμενα, αλλά και χρονολογίες που ο Καστανέντα αναφέρει στο Βιβλίο του. θέλοντας να το κάνει να μοιάζει με μονογραφία, οδήγησαν τον Ντε Μιλ στη δημόσια αποκήρυξη της εγκυρότητας των Βιβλίων. Για παράδειγμα, στο Βιβλίο «Μια ξεχωριστή πραγματικότητα», γράφει ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 1968 κυνηγούσε λαγούς στη Σονόρα  μαζί με τους Ίντιος  ενώ την ίδια ημερομηνία γράφει ένα μακροσκελές γράμμα προς τον εθνοΒοτανολόγο φίλο του Γκόρντον Γουάσον  ενώ βρίσκεται στο Λος Άντζελες.

Ο  Ρίτσαρντ ντε Μιλ απεφάνθη ότι ο Καστανέντα ήταν ένας φαντασιοκόπος που επινόησε τις ιστορίες για τον Δον Χουάν. Το περιεχόμενο των βιβλίων του Καστανέντα ήταν αποτέλεσμα έρευνας στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και μελέτης της βιβλιογραφίας για τον σαμανισμό. Πρόκειται, λοιπόν, για μυθιστορήματα, το περιεχόμενο των οποίων δεν ήταν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από μια σύνθεση στοιχείων από πολλές παραδόσεις. 0 Καστανέντα οργάνωσε μια  απάτη,  που  παρουσιάστηκε την κατάλληλη στιγμή, αφού ήταν η εποχή που η μαζική κουλτούρα ήταν έτοιμη να απορροφήσει αντίθετα προς αυτήν ιδεολογικά κινήματα, και έργα όπως αυτά του Καστανέντα λατρεύονταν από τους νέους του δυτικού κόσμου.

Τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Καστανιέδα ο C. J. Castañeda, που είναι γνωστός και ως Adrian Vashon, του οποίου το πιστοποιητικό γεννήσεως δείχνει ότι ο Κάρλος Καστανιέδα είναι πατέρας του, αμφισβήτησε τη διαθήκη του Καστανιέδα δικαστικά. Για πολλά χρόνια ο Καστανιέδα ανέφερε τον Vashon ως γιο του. Η διαθήκη είχε υπογραφεί τέσσερις μέρες πριν το θάνατο του Καστανιέδα και ο Vashon αμφισβήτησε την αυθεντικότητά της. Τελικώς ο Vashon δεν δικαιώθηκε

Το έργο του

Είναι σαφές ότι η συνεισφορά του υπήρξαν τα βιβλία του και η διάδοση των Μαγικών Περασμάτων. O Κάρλος Καστανιέδα είχε την ευκαιρία να επιδείξει την πιθανή εξέλιξη του ανθρώπου.

Το 1993 ο Καστανιέδα ανακοίνωσε τα Μαγικά Περάσματα, την κορύφωση της τέχνης των τολτέκων Πολεμιστών, τα οποία μεταφέρθηκαν προφορικά στον Καστανιέδα από γενιά σε γενιά. Τις κινήσεις αυτές τις ονόμασε επίσης Tensegrity (στο βιβλίο «Μαγικά Περάσματα» της ελληνικής μετάφρασης μεταφράζεται ως Προένταση από το μεταφραστή), η οποία λέξη είναι δανεισμένη από την Αρχιτεκτονική και συνδυάζει τις έννοιες της «έντασης» (tension) και της «ακεραιότητας» (integrity). Παράλληλα, ίδρυσε την οργάνωση Cleargreen για τη διάδοση τους και έκανε πολλές εμφανίσεις για την περαιτέρω διάδοσή τους. Αυτή ήταν μια διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη φάση της απομόνωσης, και εξέπληξε πολλούς δεδομένου ότι δεν ανέφερε τα μαγικά περάσματα σε προηγούμενα βιβλία του.

Τα έργα του Καστανιέδα, είναι όλα γραμμένα στα αγγλικά αν και ο ίδιος μιλούσε τέλεια καστιλιάνικα (στην πραγματικότητα, διόρθωσε ο ίδιος τις ισπανικές μεταφράσεις των βιβλίων του) και αποτελούν τη μεταφορά της κοσμοθεώρησης που τον εισήγαγε ο Δον Χουάν. Πολύ γρήγορα τα έργα του έγιναν κλασικά στην πνευματική λογοτεχνία και στη λογοτεχνία της Νέας Εποχής.

Ένας άνθρωπος παίρνει το δρόμο της γνώσης όπως ακριβώς πηγαίνει και στον πόλεμο: με πλήρη συνείδηση, γεμάτος φόβο, σεβασμό, και απόλυτη αυτοπεποίθηση. Το να βαδίζεις προς τη γνώση ή να πηγαίνεις στον πόλεμο με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι σφάλμα, και όποιος το κάνει μετανιώνει για το δρόμο που ακολούθησε.

Κατά τα δύο πρώτα βιβλία ο Καστανιέδα επικεντρώνεται στην χρήση του πεγιότ το οποίο το ονομάζει μεσκαλίτο στο βιβλίο, και το θεωρεί ως μια δύναμη-προστάτη κατά ανάλογο τρόπο όπως και τα φυτά-συμμάχους που ανήκουν στο είδος Datura και τη χρήση των μανιταριών του είδους psilocybe (ψυχοτροπικά μανιτάρια), τα οποία χρησιμοποίησε ο Δον Χουάν ως μέσο για να δημιουργήσει στον Κάρλος Καστανιέδα αυτό που ονόμαζε «κατάσταση αυξημένης συνείδησης».

Από το τρίτο βιβλίο, «Ταξίδι στο Ιξτλάν», το κείμενο των βιβλίων του επικεντρώνεται στην επίτευξη «άλλων πραγματικοτήτων» χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε παραισθησιογόνου. Στο τέταρτο βιβλίο, «Ιστορίες Δύναμης», διηγείται την «εγκατάλειψη του κόσμου» από την πλευρά του Δον Χουάν, αφήνοντας πίσω του τον Καστανιέδα ως κληρονόμο του και ως τον επόμενο «Ναγουάλ», ελεύθερο να βρει και να αποκτήσει τους δικούς του μαθητές.

  • Οι Διδασκαλίες του Δον Χουάν (The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge, 1968).
  • Μια ξεχωριστή πραγματικότητα (A Separate Reality, 1971).
  • Ταξίδι στο Ιξτλάν (Journey to Ixtlan, 1973).I
  • Ιστορίες Δύναμης (Tales Of Power, 1975).
  • O Δεύτερος Κρίκος της Δύναμης (The Second Ring Of Power, 1977).  Το Δώρο του Αετού (The Eagle’s Gift, 1981).
  • Η Εσωτερική Φλόγα (The Fire From Within, 1984).  Η Δύναμη της Σιωπής (The Power Of Silence, 1987).  Η Τέχνη των Ονείρων (The Art Of Dreaming, 1993).  Η Σιωπηλή Γνώση (Silent Knowlegde, 1996): Γνωστό και ως «Το μωβ βιβλίο (The Purple Book)», το οποίο πουλήθηκε μόνο στα εργαστήρια TensegrityΗ Ενεργός Πλευρά του Απείρου (The Active Side of Infinity, 1998).
  • Μαγικά Περάσματα (Magical Passes, 1999).
  • Ο Τροχός του Χρόνου (The Wheel of Time, 2000).

Η επιτυχία των βιβλίων του Καστανιέδα είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν και πολλοί ακόμα μάγοι ή πολεμιστές από την παράδοση των ινδιάνων ιθαγενών, κάποιοι από τους οποίους έρχονταν σε αντιπαράθεση μαζί του.

Ήδη ξεκινώντας από το βιβλίο του «Διδασκαλίες του Δον Χουάν», προσδιόρισε το τι σημαίνει να βαδίζει κανείς στην ατραπό του πολεμιστή ή το μονοπάτι της αψογοσύνης. Οι αρετές και οι αρχές του πολεμιστή του επιτρέπουν να οδηγηθεί στο να αντιληφθεί τον κόσμο και την ύπαρξή του με έναν νέο τρόπο.

Το «ονείρεμα» και η «ανασκόπηση» μαζί, κάνουν ικανό να δημιουργήσουν το ενεργειακό «διπλό» – μια οντότητα η οποία δεν μπορεί να καταστραφεί και ικανή να δράσει μόνη της.

Δεν έχει σημασία ποιο μονοπάτι θα διαλέξεις. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο μονοπάτια και όλα είναι ίδια γιατί δεν οδηγούν πουθενά. Αρκεί το μονοπάτι να το ακολουθήσεις χωρίς φόβο και χωρίς φιλοδοξία. Και αρκεί το μονοπάτι να έχει καρδιά.

Το ονείρεμα ξεκινάει με τον μαθητευόμενο να κινείται με συνείδηση στο περιβάλλον των ονείρων του με τέτοιο τρόπο όπως και στην καθημερινή του ζωή. Αυτή η τεχνική συμπληρώνεται από την «τέχνη της παραφύλαξης», η οποία έχει την ανασκόπηση ως βασικό συστατικό της το οποίο περιλαμβάνει το να ξαναζήσει ο μαθητευόμενος τις εμπειρίες της ζωής του, ώστε να καταλάβει πράγματα για τον ίδιο και να ανακτήσει τη χαμένη του ενέργεια από τα γεγονότα.

Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις των Τολτέκων αφορούν το γεγονός ότι τα ανθρώπινα όντα έχουν ένα φωτεινό κουκούλι ή ενεργειακό πεδίο γύρω από το φυσικό τους σώμα. Επίσης είδαν ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με έναν ειδικό σχηματισμό που αποτελείται από δύο μέρη. Αυτοί είναι οι «ναγουάλ» ή οι «διπλοί άνθρωποι» σύμφωνα με τον Καστανιέδα. Λόγω της ειδικής ενεργειακής κατανομής, το ναγουάλ έχει μεγαλύτερα ποσά ενέργειας στη διάθεσή του.

Αφού ο Καστανιέδα απομακρύνθηκε από τη δημόσια θέα το 1973, αγόρασε ένα μεγάλο σπίτι στο Λος Άντζελες το οποίο μοιραζόταν με τις τρεις γυναίκες ακολούθους του, οι οποίες έγιναν ευρύτερα γνωστές ως οι Μάγισσες.

Οι Μάγισσες είχαν ως προϋπόθεση ένταξης στην ομάδα του Καστανιέδα το σπάσιμο των σχέσεων και δεσμών με φίλους και την οικογένειά τους. Επίσης, αρνούνταν να φωτογραφηθούν και πήραν καινούρια ονόματα η Ρεγγίνα Ταλ (Regina Thal) έγινε η Φλορίντα Ντόνερ (Florinda Donner-Grau), η Μαίρηαν Σίμκο έγινε η Ταΐσα Άμπελαρ {Taisha Abelar} και η Κάθλιν Πολμαν έγινε η Κάρολ Τιγγς (Carol Tiggs).

Πηγή wikipedia

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.