ΕΣΩΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

       

Έχουμε πει ότι από την ψυχή πηγάζει και εκεί καταλήγει η μορφή και η εξέλιξη. Είναι η ψυχή, που δίνει νοημοσύνη στη φύση και σ’ όλα τα όντα από τα ορυκτά έως τα υπερανθρώπινα. Η ψυχή βρίσκεται πίσω από την εξωτερική μορφή. Την δημιουργεί, την συντηρεί, την χρησιμοποιεί.

Για όσο χρόνο η προσωπικότητα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της ψυχής και δεν προσπαθεί να συντονιστεί μαζί της η ψυχή αδιαφορεί γι’ αυτήν. Εν τούτοις η ψυχή δεν μένει αδρανής. Εργάζεται στο επίπεδο της ψυχής κάτω από την επίδραση του διδασκάλου της και της ακτίνας της, για την λύση των προβλημάτων της ανθρωπότητας, έως και των άλλων βασιλείων της φύσης. Γνωρίζουμε επίσης ότι, επειδή η ψυχή δεν μπορεί να εκφραστεί στο φυσικό πεδίο, εάν δεν κατασκευαστεί από την προσωπικότητα ο κατάλληλος φορέας, και ο κατάλληλος φορέας είναι μια συντονισμένη και ευθυγραμμισμένη και ελεγχόμενη προσωπικότητα, τότε από το νοητικό στέλνει τους εργάτες της με ένα μέρος της ενέργειας της, ώστε να κατασκευάσουν τον κατάλληλο για την έκφρασή της φορέα.

Το μέρος της ενέργειας που στέλνει στην προσωπικότητα είναι αποθηκευμένο στο κέντρο βάσης. Ονομάζεται κουνταλίνι και είναι αυτή που κρατά σε συνοχή τα μόρια των ανθρωπίνων σωμάτων. Είναι αυτή που θα κάνει το άτομο να θέλει να ζήσει, να εξελιχθεί, να αναπτυχθεί. Η ενέργεια αυτή εδρεύει στην ψυχή και εν μέσω ενός αγωγού που ονομάζεται Σουμάτρα, κατέρχεται στο κέντρο βάσης.

Όπως τα πάντα στη φύση, έτσι και αυτός ο αγωγός εκφράζεται με τρεις νευρικούς αγωγούς, την Ίντα, Πιγκάλα και το κεντρικό Σουσούμνα. Η εξωτερίκευση αυτού του αγωγού είναι η σπονδυλική στήλη. Η ενέργεια αυτή, κουλουριασμένη και τυλιγμένη σε τρεις σπείρες, βρίσκεται σε ύπνο, ή ανεκδήλωτη, ή σε λανθάνουσα κατάσταση στο κέντρο βάσης. Όταν αφυπνιστεί φέρνει τη φώτιση.

Στις Ινδίες θεωρείται ότι είναι η πρωταρχική ενέργεια, ενώ στη ψυχολογία σαν το ασυνείδητο. Η κεντρική έδρα της πρωταρχικής ενέργειας βρίσκεται στο αιτιατό σώμα και έτσι, σωστά μπορούμε να υποθέσουμε ότι, όταν οι Ινδοί μιλάνε για την κουνταλίνι, μιλάνε για την ενέργεια της ψυχής και όχι της βάσης. Διότι η μη αφυπνισμένη ενέργεια της κουνταλίνι στο κέντρο βάσης δίνει μόνο τη θέληση για ζωή. Η φώτιση έρχεται όταν ενεργοποιηθεί το κέντρο κεφαλής. Το φίδι υπήρχε πάντοτε σαν σύμβολο της ενέργειας και νοήμονος συνειδητότητας. Φίδι έδωσε στην Εύα το μήλο της γνώσης και γνωρίζουμε, ότι μέσω της γνώσης οδηγούμαστε στη Σοφία. Η ράβδος με τις τρεις σπείρες τυλιγμένες σαν φίδι σ’ αυτό, είναι το σύμβολο του Ερμή, του Ασκληπιού, αλλά και της Ακαδημαϊκής Ιατρικής. Αντιπροσωπεύει δε και την τριπλότητα, παρελθόν, παρόν, μέλλον ή αλλιώς τις τρεις καταστάσεις της συνείδησης του ανθρώπου, προσωπικότητα, ψυχή, πνεύμα. Ουσιαστικά υποδηλώνει την καθολική εμπειρία του Σύμπαντος και την υπέρβαση.

Η κουνταλίνι του κέντρου βάσης, ακολουθώντας την εξελικτική πορεία του ατόμου, καθώς αφυπνίζεται διέρχεται από τα διάφορα κέντρα αφυπνίζοντας την χονδροειδή ενστικτώδη συνείδηση, κατόπιν την αστρική μέχρι να φθάσει στη ψυχή. Είναι η ίδια ενέργεια που εκφράζεται, όταν πρόκειται να στηθεί μια επιχείρηση, ή να εκπληρωθούν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, ή να γραφτεί ένα άρθρο, η μία ωραία μουσική.

Η αφύπνιση της κουνταλίνι σηματοδοτεί την μεταφορά της συνείδησης και ζωής από την κατώτερη (κάτω διαφραγματική) συνείδηση προς την ανώτερη, ήτοι ανωδιαφραγματική συνείδηση και από εκεί στη συνείδηση της ψυχής. Π.χ σαν παιδιά μας αρέσει το παιχνίδι, αλλά καθώς μεγαλώνουμε μας ενδιαφέρουν άλλα πράγματα, π.χ. διάβασμα, άσκηση κ.λ.π. Αυτό συμβαίνει, διότι ο νους και οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Συμβαίνει διότι έχουμε αλλάξει συνειδητότητα.

Η ανεκδήλωτη ενέργεια της βάσης αφυπνίζεται φυσιολογικά και ομαλά, καθώς εξελίσσουμε την προσωπικότητά μας και καθώς μετουσιώνουμε την συνείδηση μας και μεταφέρουμε την εστίαση της από το ένα κατώτερο πεδίο προς ένα ανώτερο. Κάθε διεύρυνση της συνείδησης μας ανυψώνει ένα τμήμα της κουνταλίνι. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να παραβιάζουμε το νόμο και να εστιάζουμε, ή να προσπαθούμε να αφυπνίσουμε την κουνταλίνι στο κέντρο βάσης. Η όποια τεχνική αφύπνισης της κουνταλίνι, έστω και μέσω διαλογισμού, θα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα για το άτομο. Η αφύπνιση της κουνταλίνι σ’ ένα ανέτοιμο συνειδησιακά άτομο είναι καταστροφή.

Η ενέργεια της κουνταλίνι κατοικεί στο Αιτιατό σώμα, όπου δεν υπάρχει η έννοια του χωροχρόνου και δεν ανήκει ούτε στο φυσικό, ούτε στο αστρικό, ούτε στο νοητικό  σώμα, έστω και αν συνδέεται μ’ αυτό. Με την προσωπικότητα συνδέεται μέσω των νάντις. Μέσω αυτών, των αιθερικών αγωγών ρέει σ’ αυτήν. Κάνει αυτό που γίνεται και με τον ηλεκτρισμό. Τι κάνουμε; Συλλέγουμε την ηλεκτρική ενέργεια και κατόπιν, μέσω των αγωγών ενεργοποιούμε διάφορες συσκευές, όπως ψυγείο, κουζίνα κ.λ.π. παρέχοντας έτσι το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε π.χ. θέρμανση, ψύξη κ.λ.π.

Η κατώτερη κατοικία της, το κέντρο βάσης, διαθέτει τρία κανάλια, το κανάλι Ίντα που ελέγχει τις διανοητικές διαδικασίες και ρέει αριστερά, το Πιγκάλα που ελέγχει τις ζωτικές διαδικασίες, δηλαδή την Πρανική Ηλιακή ενέργεια που ρέει δεξιά και η Σουσούμνα που ρέει κεντρικά και ελέγχει την αφύπνιση της πνευματικής συνειδητότητας, την πνευματική δύναμη, το Άλτα, διότι συνδέει τον άνθρωπο με την ψυχή και το Θεό. Η Σουσούμνα ρέει μέσα στο κεντρικό κανάλι της σπονδυλικής στήλης, ενώ η Ίντα και η Πιγκάλα ρέουν ταυτόχρονα στην εξωτερική επιφάνεια της σπονδυλικής στήλης, μέσα στην οστεώδη σπονδυλική στήλη. Καθώς η Ίντα και η Πιγκάλα διασταυρώνονται στα διάφορα κέντρα, η ενέργεια τους αλλάζει κατεύθυνση, λειτουργώντας εναλλακτικά και όχι ταυτόχρονα.

Εάν παρατηρήσουμε τα ρουθούνια μας θα δούμε, ότι το ένα ρέει πιο ελεύθερα από το άλλο. Από το αριστερό ρέει η Ίντα και από το δεξί η Πιγκάλα. Τα τρία κανάλια ξεκινώντας από το κέντρο βάσης συναντώνται στην επίφυση στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος έχει δέκα διαμερίσματα εκ των οποίων λειτουργεί το ένα δέκατο. Τα άλλα εννέα που βρίσκονται στο εμπρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου είναι γνωστά ως ο αδρανής ή κοιμισμένος εγκέφαλος και είναι αδρανής, διότι δεν υπάρχει ενέργεια. Το  ένα δέκατο λειτουργεί με την Ίντα και Πιγκάλα, δηλαδή πλανητική και Ηλιακή πράνα, ενώ τα εννέα δέκατα μόνο με Πιγκάλα, δηλαδή Ηλιακή ενέργεια που σημαίνει ότι αυτά διαθέτουν μόνο πράνα και όχι συνείδηση.

Τα διάφορα μέρη του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένα με τα κέντρα. Για να λειτουργήσουν και να αφυπνιστούν τα σιωπηλά εννέα δέκατα του εγκεφάλου, πρέπει να αφυπνιστούν και να μετουσιωθούν τα κέντρα μας, π.χ. για να ανάψουμε μία λάμπα, δεν γυρίζουμε τη λάμπα, απλά πατάμε τον διακόπτη. Αφυπνίζοντας και μετουσιώνοντας τα κέντρα, αφυπνίζεται και ανάβει η συνείδηση των σιωπηλών τμημάτων. Εκείνο που χρειάζεται είναι να δουλεύουμε μετουσιωτικά με την συνείδηση των κέντρων μας.

Ο Θιβετανός μας επισημαίνει ότι, δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το κέντρο της βάσης, αλλά με την αφύπνιση και τη μετουσίωση της συνείδησης μας. Αφυπνιζόμενα τα κέντρα, αφυπνίζεται και η κουνταλίνι. Εάν εστιαστούμε σ’ ένα από τα κέντρα ή το κέντρο βάσης και προσπαθήσουμε με διαλογισμό, μάντρας ή άλλες τεχνικές να το αφυπνίσουμε, εκείνο που θα καταφέρουμε είναι να το ερεθίσουμε και να το ξυπνήσουμε. Τότε η ενέργεια του πάει κατ’ ευθείαν στο αντίστοιχο μέρος της κεφαλής, καταστρέφοντας ότι συναντήσει στο πέρασμά του. Η αφύπνιση αυτή δεν κρατά και η ενέργεια επανέρχεται στο κέντρο βάσης. Η αφύπνιση της κουνταλίνι σ’ ένα από τα κέντρα, προκαλεί αφύπνιση εμπειριών και καταστάσεων που αφορούν το κέντρο. Όμως επειδή οι εμπειρίες αυτές δεν έχουν μετουσιωθεί, το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση που οδηγεί στην φρενοβλάβεια. Ένα ενεργοποιημένο κέντρο, χωρίς να έχει προηγηθεί η μετουσίωση της συνείδησης του, συντελεί στο να χάσουμε την διεύρυνση της συνείδησης και την φώτιση.

Στόχος του αναζητητή είναι να φέρει η κουνταλίνι την ανώτερη συνειδητότητα, την πνευματική, στην κανονική συνείδηση, δηλαδή από την έδρα της στο κέντρο κεφαλής να κατέλθει στο κέντρο βάσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την σταδιακή μετουσίωση των ενεργειών, ήτοι την σταδιακή μετουσίωση των κέντρων της συνείδησης της προσωπικότητας. Η προσωπικότητα πρέπει να εκφράζει τη συνείδηση της ψυχής. Στην αντίθετη περίπτωση, η αφύπνιση της κουνταλίνι από το κέντρο βάσης προς τα πάνω αφυπνίζει την χονδροειδή ενστικτώδη συνείδηση των κέντρων, προκαλώντας ταυτόχρονα μία έκρηξη στον εγκέφαλο και ακριβώς εκεί εδρεύει ο κίνδυνος.

Σύμβολο της καθόδου και ανόδου της ενέργειας της πνευματικής τριάδας από το κέντρο κεφαλής στο άτομο,  είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χριστιανοί κάνουν το σταυρό τους. Δηλαδή από το Άζνα στην καρδιά και το λαιμό. Όπου το Άζνα, σαν σημείο εξωτερίκευσης της ενέργειας, είναι το ανώτερο σημείο που συγκεντρώνεται και εξωτερικεύεται η ανερχόμενη συνειδητότητα. Η καρδιά είναι το σημείο στο οποίο εστιάζεται η κατερχόμενη πνευματική ενέργεια και ο λαιμός, το σημείο απ’ όπου εκφράζεται.

Στην χριστιανική παράδοση οι όροι: “ το μονοπάτι του μυημένου, ή η σκάλα, ή κλίμακα προς τον ουρανό” αναφέρονται στο ανέβασμα της κουνταλίνι.

Οι τρεις αγωγοί της σπονδυλικής στήλης συνθέτουν τον τριπλό νωτιαίο μυελό.

Η κουνταλίνι είναι το αιθερικό πανομοιότυπο της σπονδυλικής στήλης.

Η σουτράτμα αποτελεί τον διαρκή δεσμό μας με την θεία πηγή και την αιώνια εγγύηση της επιστροφής στον οίκο του Πατρός σαν τέλειων Υιών του Θεού.  

 

Ε.ΦΙ.Μ – “Αλίκη Μπέιλη”

photo Spiritual Shifts

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image