ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

 

ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

 

Το πορτοκάλι είναι φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή.

Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σαγκουίνι- κόκκινο. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.

Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.

Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.

Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Oι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού.

Η Βραζιλία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή πορτοκαλιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α, η Ινδία, η Κίνα και η Ισπανία.

 

ΥΛΙΚΑ

5-6 πορτοκάλια τις φλούδες (όχι το άσπρο γιατί πικρίζει)
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο ρακί ή ρούμι ή βότκα..
2-3 ξύλα κανέλλας
2-3 γαρύφαλλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κλείνω τις φλούδες από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά σε ένα βάζο με το ρακί. Μετά από 20 μέρες φτιάχνουμε ένα σιρόπι με την ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό και όταν κρυώσει το ρίχνουμε στο αρωματισμένο ποτό.

Το φυλάμε για 10 ακόμα μέρες, το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο..

 

Σοφία Παππά

Τα Λικέρ της “Σοφίας”

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΠΑ

Η Σοφία Παππά, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια γειτονία της Αθήνας στο Καλαμάκι , τότε που ακόμα υπήρχαν αυλές με δυόσμο και βασιλικό, γεράνια και γιασεμιά , μια εποχή γεμάτη χρώματα , γεύσεις , και αρώματα . Μνήμες από μητέρα ,που έβγαζε στον ήλιο του καλοκαιριού, τα βάζα με το “πολύτιμο” υλικό που θα έμενε ήσυχο εκεί να ζυμωθεί μόνο του και να το κερνούσε στις γιορτές τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Πέρασαν τα χρόνια σπούδασε δομικός μηχανικός όπου και εργάστηκε σε τεχνική εταιρεία , παντρεύτηκε , έκανε δύο θαυμάσιους γιους και μεταπήδησε στο χώρο του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων.. κατέληξε στο …..νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας όπου και την έκανε να στραφεί στην εναλλακτική ιατρική και στο Ρέικι. Όπου μετά από αυτοθεραπεία πιστεύει ότι τα πάντα στην φύση έχουν την δικιά τους “ψυχή” τα λουλούδια , τα βότανα και τα φρούτα είναι ζωντανοί οργανισμοί έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής (γέννηση, ωρίμανση, θάνατος) και τις δικές τους δονήσεις..

Έτσι αν τους φερθούμε σωστά , με αγάπη , υπομονή, και φροντίδα θα το ανταποδώσουν με τον δικό τους τρόπο στον οργανισμό χαρίζοντας μας υγεία ευεξία και ενέργεια.. άλλωστε ο Ιπποκράτης έλεγε “είμαστε ότι τρώμε”.

Με την γνώση αυτή καλά κατακτημένη μέσα της και με τις μνήμες από την μητέρα , έφτιαχνε λικέρ 22χρονια, μόνο για την οικογένεια μετά όμως από την δική τους ομόφωνη παρότρυνση αποφασίζει δειλά. Το 2013 αυτά που με μεράκι υπομονή και αγάπη έφτιαχνε τόσα χρόνια, εκτός από τους φίλους και εκλεκτούς της, να χαρίσει και σε όλους εσάς, το “σπιτικό” λικέρ έτσι όπως το έφτιαχναν παλιά.

Με την ίδια λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά στην ποιότητα και στην γεύση. Με βιολογικά αγνά φρούτα εποχής, βότανα διαλογής, από την Ελληνική ύπαιθρο. Από συνταγές παλιές μοναστηριακές ξεχασμένες σε σεντούκια αλλά και από πολλές δοκιμές και την έμπνευση της στιγμής.. Συνοδέψτε τις πολύ προσωπικές σας στιγμές με ένα αγνό σπιτικό λικέρ αλλά και χαρίστε ένα πολύ προσωπικό δώρο στους φίλους σας., με φροντίδα και σπιτική αγάπη!!! ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!

FacebookTwitterGoogle+Ανταλλαγή

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.