ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΛΕΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΝΗ

 

ΠΛΕΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΝΗ (ΜΕΡΟΣ 7)

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΘΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

 

Όπως ήδη προαναφέραμε οι ιδέες προέρχονται από τον κόσμο της ενόρασης. Η ψυχή φωτίζει το πεδίο του νου και της ενόρασης. Ο νους του ανθρώπου, ο οποίος βαθμιαία γίνεται το κέντρο της συνείδησής του και η μεγαλύτερη πραγματικότητα της ύπαρξής του αποκτά επίγνωση του νέου αυτού και ανεξερεύνητου κόσμου των ιδεών, αρπάζεται από μια ιδέα ή από σύμπλεγμα ιδεών και προσπαθεί να τις οικειοποιηθεί.

Όμως ο νους είναι ακόμα εγωκεντρικός, η επαφή αδύναμη και η ευθυγράμμιση αβέβαιη. Συνεπώς οι ιδέες γίνονται αμυδρά αισθητές. Αλλά η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ της εμπειρίας στο συνειδητοποιημένο περιεχόμενο της διάνοιας του μαθητή την οδηγεί βαθιά στο κόσμο της πλάνης.

Ο νοητικός εξοπλισμός του δεν τον βοηθά να κατανοήσει ότι η ιδέα ή οι ιδέες με τις οποίες ήλθε σε επαφή είναι ένα μόνο κομμάτι από ένα πολύ μεγαλύτερο Σύνολο. Λόγω του ότι δεν υπάρχει πραγματική ευθυγράμμιση, η ιδέα διαστρεβλώνεται κατά την κάθοδό της στο φυσικό εγκέφαλο. Το πέρασμα μιας ιδέας από το πεδίο της ενόρασης στο φυσικό εγκέφαλο ακολουθεί την εξής διαδικασία.

  1. Η ιδέα συλλαμβάνεται ενορατικά από το νου, που συγκρατείται σταθερά στο φως της ψυχής.
  2. Κατέρχεται στα ψηλότερα επίπεδα του νοητικού πεδίου και εκεί ενδύεται με την ύλη των πεδίων αυτών. Παραμένει ακόμη μια αφαίρεση από την σκοπιά του κατώτερου νου.
  3. Η ψυχή ρίχνει το φως της προς τα πάνω και τα έξω και η ιδέα, νεφελώδης και αδύναμη, προβάλλει στη συνείδηση του ανθρώπου. Ο νους καταγράφει την ιδέα. Η καθαρότητα της καταγραφής εξαρτάται από τη σταθερότητα και τη συνειδητότητα της επαφής μεταξύ νου και ψυχής.
  4. Η αποκαλυφθείσα ιδέα γίνεται τότε το ιδανικό του νου, και με τον καιρό κάτι το επιθυμητό που πρέπει να υλοποιηθεί.

Η ικανότητα δομής σκεπτομορφών του νου εισέρχεται τότε σε ενέργεια. Το υλικό του νου ωθείται από την ενέργεια της ιδέας , ζωοποιείται από την αναγνώριση της ψυχής και τότε η ιδέα κάνει τα πρώτα βήματα προς την ενσωμάτωση. Η υλοποίηση της ιδέας αρχίζει, και έτσι προκαλείται η πλάνη.

  1. Τότε αρχίζει η διαστροφή. Αυτή δημιουργείται από διάφορα αίτια τα οποία μπορούμε να απαριθμήσουμε ως εξής :

α. Ο τύπος της ακτίνας του εγώ χρωματίζει την ερμηνεία της ιδέας που σχηματίζει ο άνθρωπος, χρωματίζει την προβαλλόμενη σκεπτομορφή. Το πρώτο πέπλο πλάνης κάλυψε την ιδέα.
β. Το σημείο εξέλιξης του ατόμου, η ποιότητα που πηγάζει από την ολοκλήρωση των τριών όψεων της προσωπικότητας και της ευθυγράμμισης που έχει πετύχει μεταξύ ψυχής – νου – εγκεφάλου και η οποία σαφώς δεν έχει ολοκληρωτικά μόνιμα και σταθερά επιτευχθεί, περιβάλλει την κατερχόμενη ιδέα με ένα ακόμα πέπλο πλάνης. γ. Ένα τρίτο πέπλο πλάνης προέρχεται από την ποιότητα ανάπτυξης του νοητικού σώματος του ανθρώπου και την ακτίνα του νοητικού σώματος.

 

Στο επόμενο, Ο ΕΝΟΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ.

 

Βιβλιογραφία :

Θυμαπάτη Ένα Παγκόσμιο Πρόβλημα – Αλ. Μπέιλη

Άθλοι του Ηρακλή – Αλ. Μπέιλη

Μπαγκαβάτ Γκιτά

 

Χαρά Χαλικιά

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.