ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ;

 

Συμβολικά είναι ένα από τα πιο εκφραστικά μέρη του σώματος. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη το χέρι είναι το εργαλείο των εργαλείων. Ο Κουιντιλιανός λέει, θα μπορούσε σχεδόν να πει κανείς ότι τα χέρια μιλάνε.

Δεν τα χρησιμοποιούμε για να απαιτήσουμε, να υποσχεθούμε, να καλέσουμε, να διώξουμε, να απειλήσουμε, να ικετεύσουμε, να εκφράσουμε αποστροφή ή φόβο, απορία ή άρνηση; Δεν τα χρησιμοποιούμε για να δείξουμε χαρά, λύπη, δισταγμό, ομολογία, μετάνοια, μέτρηση, ποσότητα, αριθμούς και χρόνο ; Δεν έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν ή να απαγορεύσουν, να εκφράσουν έγκριση, θαυμασμό, ντροπή;

Τα χέρια δηλώνουν δύναμη, ισχύ, πρόνοια, ευλογία. Το Χέρι του Θεού είναι η θεία δύναμη, μεταβίβαση του πνεύματος, προστασία, δικαιοσύνη. Το Μεγάλο Χέρι απεικονίζει την υπέρτατη δύναμη, τη θεότητα. Το χέρι διώχνει το κακό και τα προβλήματα.

Συμβολικές κινήσεις των χεριών είναι

Στο στήθος – υποταγή, η συμπεριφορά ενός υπηρέτη ή σκλάβου.

Ενωμένα – ένωση, μυστικιστικός γάμος, φιλία, πίστη.

Διπλωμένα – ανάπαυση, ακινησία.

Καλύπτοντας τα μάτια – ντροπή, τρόμος.

Σταυρωμένα στους καρπούς – δεσμεύοντας ή όντας δεσμευμένος.

Ακουμπισμένα – μεταβίβαση δύναμη και χάρης ή θεραπεία.

Στο λαιμό – θυσία.

Ανοιχτά – γενναιοδωρία, ελευθεροφροσύνη δικαιοσύνη.

Σφιγμένα – απειλή, επιθετικότητα.

Απλωμένα – ευλογία, προστασία, καλωσόρισμα.

Τοποθετημένα μέσα σε ενός άλλου – όρκος υπηρεσίας, το δεξί χέρι δεσμεύει τη ζωτική αρχή.

Τα δύο χέρια ενωμένα – ο ανυπεράσπιστος, υποταγή του υποτελή στον άρχοντα, κατωτερότητα, αθωότητα, χαιρετισμός, υποταγή.

Τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο με την παλάμη προς τα πάνω, διαλογισμός, δεκτικότητα.

Σηκωμένο – λατρεία, προσευχή, χαιρετισμός, θαυμασμός, τρόμος, επίσης η λήψη της ροής της δύναμης.

Με την παλάμη προς τα έξω – ευλογία, θεία χάρη, και εύνοια.

Και τα δύο χέρια σηκωμένα – ικεσία, αδυναμία, δείχνει άγνοια, εξάρτηση, παράδοση, επίσης επίκληση και προσευχή.

Σηκωμένα στο κεφάλι – σκέψη, φροντίδα

Η χειραψία σχηματίζει το σταυρό ή Ανκ της συμφωνίας, ένας όρκος, το πλύσιμο των χεριών δηλώνει την αθωότητα, την εξάγνιση, αποκήρυξη της ενοχής, χέρια που συστρέφονται είναι υπερβολική θλίψη ή θρήνος.

Το δεξί χέρι είναι το χέρι της δύναμης, σηκώνεται στην ευλογία και δεσμεύει τη ζωτική αρχή. Ο Ιώσηφος γράφει, κανείς από αυτούς δεν θα σε εξαπατήσει όταν έχουν δώσει το δεξί χέρι τους ούτε κανείς θα αμφισβητήσει της αξιοπιστία τους. Το αριστερό χέρι είναι η παθητική όψη της δύναμης, δεκτικότητα, σχετίζεται συχνά με την κλοπή και την απάτη.

Ένα χέρι με τρία δάκτυλα ή ένα ακρωτηριασμένο χέρι, απεικονίζει τις φάσεις της σελήνης. Με τα δάκτυλα τεντωμένα και τελειώνοντας σε ηλιακές ακτίνες είναι η ζωοδότρια δύναμη από τον παράδεισο ή τον ουρανό. Ένα χέρι που βγαίνει από ένα σύννεφο δηλώνει τη θεία δύναμη και οφέλη, επίσης το μεγαλείο. Το Ταλισμανικό χέρι απεικονιζόμενο μαζί με το μάτι και άλλα σύμβολα δύναμης δείχνει διόραση και την ψυχική δύναμη που παρέχει.

Συνεχίζεται με τον αποσυμβολισμό σε όλες τις παραδόσεις και πολιτισμούς.

 

LifeHub

photo Pinterest

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.