ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ, Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 

ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ, Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 

Η σεληνιακή, θηλυκή αρχή, με το λιοντάρι σαν αρσενική, αγαμία, αγνότητα, παρθενία, τέλεια αγαθότητα, αρετή και δύναμη του νου και του σώματος, αφθαρσία. Το ότι έχει τα δύο κέρατα ενωμένα σε ένα συμβολίζει την ένωση των αντιθέτων και την αδιαίρετη εξουσιαστική δύναμη. Οι μονόκεροι μερικές φορές απεικονίζονται δίπλα στο Δέντρο της Ζωής σαν φύλακες. Η πάλη ανάμεσα στο μονόκερω και στο λιοντάρι υποδηλώνει τις ηλιακές και σεληνιακές δυνάμεις και τα ζεύγη των αντιθέτων. Ο μονόκερως είναι ένας “ελεγκτής του νερού” και το κέρατό του μπορεί να εντοπίσει το δηλητήριο στο νερό και να το εξουδετερώσει.

Αιγυπτιακή Παράδοση

Όλες οι ηθικές αρετές.

Αλχημεία

Ο μονόκερως είναι ο υδράργυρος, με το λιοντάρι σαν θείο.

Εβραϊκή Παράδοση

Βασιλική εξουσία, ισχύς, δύναμη.

Ελληνορωμαϊκή Παράδοση

Ο σεληνιακός μηνίσκος. Ο μονόκερως είναι ένα γνώρισμα όλων των παρθένων, των σεληνιακών θεαινών, ειδικά της Άρτεμης.

Εμβλήματα και Οικόσημα

Έχει κεφάλι και σώμα αλόγου, ουρά λιονταριού, πόδια και οπλές ελαφιού και ένα στριφογυριστό κέρατο στο μέτωπο, εμφανίζεται μαζί με το λιοντάρι σαν σεληνο-ηλιακή δύναμη.

Πολιτισμός των Περσών

Τελείωση, όλες οι ηθικές αρετές.

Κινέζικος Πολιτισμός

Συχνά αντιστοιχεί στο ΤΖΙ-ΛΙΝ, ένα από τα Τέσσερα Πνευματικώς Προικισμένα Πλάσματα, είναι η ουσία των πέντε στοιχείων. Αν παριστάνεται λευκός είναι σεληνιακός, γιν, ζώο, αλλά σαν τζιν-λιν είναι μια ένωση του γιν και του γιανγκ. Υποδηλώνει ευγένεια, καλοσύνη, καλή θέληση, ευτυχία, μακροζωία, μεγαλείο, σοφή διακυβέρνηση, ένδοξους απογόνους. Το κέρατο του μονόκερω είναι ένας ευτυχής οιωνός για τον Αυτοκράτορα. Η ίππευση ενός τζιν-λιν σημαίνει άνοδο της φήμης.

Σουμέριοι – Σημίτες

Σεληνιακό έμβλημα, ένα γνώρισμα των παρθένων θεαινών και εμφανίζεται μαζί με το Δέντρο της Ζωής.

Ταοϊσμός

Ένα από τα βασικά ταοϊστικά σύμβολα, η ουσία των πέντε στοιχείων και αρετών, σαν τζιν-λιν.

Χριστιανισμός

Ο Χριστός, το “κέρας της σωτηρίας”, το κέρατο σαν ένα αντίδοτο στο δηλητήριο συμβολίζει τη δύναμη του Χριστού να καταστρέφει την αμαρτία. Το ένα κέρατο υποδηλώνει τον Χριστό και τον πατέρα σαν ένα, ή τον Χριστό σαν το μοναδικό υιό του Θεού. Σαν αγνότητα, θηλυκή αγαμία και παρθενία ο μονόκερως είναι ένα έμβλημα της Παρθένου Μαρίας και όλων των ηθικών αρετών. Σαν μοναχικό ζώο υποδηλώνει τη μοναχική ζωή. Είναι έμβλημα της Αγίας Ιουστίνης της Αντιόχειας και Ιουστίνης της Πάντουα.

photo www.logiosermis.net

 

LifeHub Team

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

2 Σχόλια

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.