ΒΟΤΑΝΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΥΡΑΝΤΖΑ, ΜΠΟΡΑΓΙΟ, ΒΟΡΑΓΙΝΟ – ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ

lifehub-votana-89

 

ΜΠΟΥΡΑΝΤΖΑ, ΜΠΟΡΑΓΙΟ, ΒΟΡΑΓΙΝΟ – ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ

Borago officinalis

Η μπουράντζα (Borago officinalis – Βοράγινο το φαρμακευτικό), γνωστή και ως μποράντζα, μποράζα, μπουράντζο βοράντζα ή μποράγο, είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Βοραγινοειδών. Είναι ιθαγενές στην περιοχή της Μεσογείου αλλά έχει εισαχθεί σε πολλές άλλες περιοχές. Τον χειμώνα ξεραίνεται αλλά την άνοιξη βλασταίνουν καινούρια από τους σπόρους που είχε αφήσει το προηγούμενο φυτό. Τα φύλλα του είναι βρώσιμα και καλλιεργείται σε πολλούς κήπους στην Ευρώπη για αυτόν το σκοπό. Επίσης από του σπόρους του εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική για την αντιθρομβωτική του δράση.

Η μπουράντζα αναπτύσσεται σε ύψος από 60 έως 100 εκατοστά, ο μίσχος και τα φύλλα του καλύπτονται από τριχίδια. Τα φύλλα του είναι απλά και έχουν μήκος από 5 έως 15 cm. Τα άνθη της είναι τέλεια και έχουν πέντε τριγωνικού σχήματος πέταλα. Τα άνθη της είναι κυρίως μπλε χρώματος αν και έχουν παρατηρηθεί και ροζ, επίσης υπάρχουν ποικιλίες με λευκά άνθη. Σχηματίζει μεγάλες ταξιανθίες με πολλά άνθη να ανθίζουν ταυτόχρονα, αυτό προκαλεί τη μπουράντζα να έχει μεγάλο ποσοστό γειτονογαμίας (επικονίαση από άνθη του ίδιου φυτού). Η μπουράντζα έχει σχετικά μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, σε ήπια κλίματα μπορεί να ανθίζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Ιστορικά στοιχεία

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ότι το βότανο ανακούφιζε αλλά και έδινε κουράγιο. Πίστευαν ακόμη ότι το φυτό είχε τη δύναμη να μετριάζει την μελαγχολία μερικών υποχονδριακών. Η θεραπεία τέτοιων ασθενών γινόταν με εντυπωσιακό και υποβλητικό τρόπο. Τους έδιναν πρώτα ένα δυνατό καθάρσιο και ύστερα τους τοποθετούσαν μερικές βδέλλες στον πρωκτό, ελαττώνοντας έτσι κατά ένα τρόπο τις αιμορροϊδικές υπεραιμίες. Στη συνέχεια τους έδιναν να πίνουν κάθε πρωί μερικά κύπελλα αφεψήματος Μποράγκο με μέλι.
Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρουν ότι τα φύλλα του φυτού «τοποθετημένα στο κρασί κάνουν άνδρες και γυναίκες ευτυχισμένους και χαρούμενους και διώχνουν σκοτούρες, στεναχώρια και μελαγχολίες. Τα σιρόπια που φτιάχνονται από τα άνθη του φυτού ανακουφίζουν την καρδιά και ηρεμούν τους σχιζοφρενείς και ψυχασθενείς ανθρώπους».

Χρήσεις

Η μπουράντζα καλλιεργείται κυρίως για μαγειρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Σήμερα η μόνη εμπορική καλλιέργεια μπουράντζας είναι για το έλαιο των σπόρων του. Το έλαιο αυτό είναι πηγή γ-λινολενικού οξέος για το οποίο η μπουράντζα είναι η μεγαλύτερη γνωστή φυτική πηγή (17-28%)

Η μπουράντζα τρώγεται φρέσκια σαν λαχανικό ή αποξηραμένη σαν βότανο. Η μπουράντζα έχει γεύση σαν αγγούρι και τρώγεται μέσα σε σαλάτες ή σαν γαρνιτούρα.  Τα άνθη του που περιέχουν το μη τοξικό αλκαλοειδές θεσινίνη, έχουν γλυκιά γεύση και είναι από τα ελάχιστα βρώσιμα άνθη μπλε χρώματος.

Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για διακόσμηση σε διάφορα πιάτα.Έχει βρεθεί ότι τα φύλλα του περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα (10 ppm) από τα ηπατοτοξικά αλκαλοειδή ιντερμεδίνη, λυκοψαμίνη, αμαβιλίνη και σουπινίνη Αυτά τα αλκαλοειδή υπάρχουν σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Η μπουράντζα χρησιμοποιείται στην γερμανική, Ισπανική, Ελληνική και Ιταλική κουζίνα. Στην Ελλάδα μπαίνει σε λαδερά όπως γεμιστά και ντολμάδες.Στην Γερμανία και στην Ισπανία φτιάχνεται μια πράσινη σάλτσα με βάση η μπουράντζα. Στην Ιταλία χρησιμοποιείται στον χρωματισμό ζυμαρικών όπως ραβιόλια. Στην Πολωνία χρησιμοποιείται για να αρωματίζει τουρσί. Στο Ιράν βράζεται και πίνεται σαν τσάι.

Χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική

Παραδοσιακά η μπουράντζα χρησιμοποιείται σαν θεραπεία σε καρδιαγγειακές διαταραχές.Καθώς και σε γαστρεντερικές παθήσεις (διάρροια, κράμπες και κολικό του εντέρου), αναπνευστικές διαταραχές (άσθμα, βρογχίτιδα) και ουροποιητικές διαταραχές. Το Μποράγκο είχε γοητεύσει με την ομορφιά του και τον Λουδοβίκο τον 14ο ο οποίος είχε διατάξει να φυτέψουν το βότανο στις Βερσαλίες. Στην Ουαλία το ονομάζουν το «βότανο της χαράς» και στα αραβικά «πατέρα του ιδρώτα» προφανώς λόγω της δράσης του ως εφιδρωτικό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ποτό των σταυροφόρων όταν έφευγαν για τους Άγιους Τόπους, έριχναν άνθη Μποράγκο για να αποκτήσουν θάρρος. Ο γνωστός βοτανολόγος Τζον Γκέραντ έγραψε το 1597 για το βότανο. « Εγώ το Βοράγκο, δίνω πάντα κουράγιο» Η σύγχρονη έρευνα έχει δώσει καινούρια έννοια στο ρητό αυτό αποκαλύπτοντας ότι το βότανο διεγείρει τους αδένες των επινεφριδίων προωθώντας την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται όταν επίκειται μάχη ή φυγή και εξοπλίζει το σώμα για δράση σε πιεστικές καταστάσεις.Στη λαϊκή ιατρική εδώ και εκατονταετίες το Μποράγκο χρησιμοποιήθηκε από τον λαό σαν φάρμακο μαλακτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Το χρησιμοποιούσαν κατά των πυρετών, των παθήσεων της χολής, των πνευμονικών κατάρων, της πνευμονίας, των οξέων ρευματισμών, της ιλαράς, της οστρακιάς και της ευλογιάς και μάλιστα κατά ειδικό τρόπο. Έβραζαν το φυτό και το σούρωναν με ένα κομμάτι λεπτό βαμβακερό ύφασμα. Πρόσθεταν μέλι και έπιναν τρία κύπελλα την ημέρα.

Οι φυσικοπαθητικοί ιατροί χρησιμοποιούν τη μπουράντζα για την ρύθμιση του μεταβολισμού και του ορμονικού συστήματος και θεωρούν ότι είναι καλή θεραπεία για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η έξαψη. Η αγγουρίτσα χρησιμοποιείται σαν θεραπεία σε καρδιαγγειακές διαταραχές. Χρησιμοποιείται επίσης και σε γαστρεντερικές παθήσεις (διάρροια, κράμπες και κολικό του εντέρου), αναπνευστικές διαταραχές (άσθμα, βρογχίτιδα) και ουροποιητικές διαταραχές.
Οι φυσικοπαθητικοί ιατροί χρησιμοποιούν τη μπουράντζα για την ρύθμιση του μεταβολισμού και του ορμονικού συστήματος και θεωρούν ότι είναι καλή θεραπεία για το ροεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η έξαψη.
Δρα ως εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, γαλακταγωγό. Το Μποράγκο δρα σαν αποκαταστατικός παράγοντας στον φλοιό των επινεφριδίων, πράγμα που σημαίνει ότι αναζωογονεί και ανανεώνει τα επινεφρίδια μετά από ιατρική αγωγή με κορτιζόνη ή στεροειδή. Το Μποράγκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό των επινεφριδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί ακόμη να χορηγηθεί στη διάρκεια πυρετών και ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση. Έχει τη φήμη αντιφλεγμονώδους βοτάνου για καταστάσεις όπως η πλευρίτιδα.
Τα φύλλα και οι σπόροι ενισχύουν τη ροή του γάλακτος κατά τον θηλασμό.

Ο χυμός τα φύλλα και οι σπόροι ενισχύουν τη ροή του γάλακτος κατά τον θηλασμό. Ο χυμός του βοτάνου, που παρασκευάζεται από τα νωπά φύλλα, θεωρείται χρήσιμος στη νευρική κατάθλιψη ή την ψυχική οδύνη. Από αυτόν παρασκευάζεται και μία μαλακτική λοσιόν για ξηροδερμία με φαγούρα.

Το έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους του φυτού χρησιμοποιείται και ως εναλλακτικό αντί του ελαίου της οινοθήρας για τους ρευματισμούς ή τις διαταραχές περιόδου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για το έκζεμα. Με βάση το λάδι του φυτού παρασκευάζεται μεγάλος αριθμός καλλυντικών:

Κρέμα Νυκτός με Μποράγκο

Διαθέτει υψηλή συγκέντρωση σε λάδι borage . Το Borage Oil έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA)ν από οποιοδήποτε φυτικό έλαιο. Το GLA είναι ωμέγα-6 λιπαρό οξύ απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, καθώς και την ανάπτυξη και υγεία των οστών, των μαλλιών και του δέρματος.

Το Λαδι Μποραντζας ή Μποραγκο (Borage Oil)

Προέρχεται από την έκθλιψη των σπόρων του όμορφου φυτού Borage (Borago officinalis). Το Borage Oil έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA)ν από οποιοδήποτε φυτικό έλαιο. Το GLA είναι ωμέγα-6 λιπαρό οξύ απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου,τη ρύθμιση του μεταβολισμού, καθώς και την ανάπτυξη και υγεία των οστών, των μαλλιών και του δέρματος. Το λάδι μποραγκο έχει αποδειχθεί οτι έχει την ικανότητά να ηρεμήσει και να μειώσει μια φλεγμονή και έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για να ανακουφίσει τον πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία των αρθρώσεων εξαιτίας ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το Λάδι Borage έχει χρησιμοποιηθεί επίσης με θετικά αποτελέσματα για πολλές διαφορετικές δερματικές διαταραχές, όπως ψωρίαση, έκζεμα, ακμή και πρόωρα γερασμένο δέρμα. Το λάδι μποραντζας είναι τόσο σημαντική πηγή γάμμα λινολενικού οξέως που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για πολλές διαφορετικές ασθένειες. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα ευεργετικό για την υγεία ολόκληρου του σώματος και την ευεξία του.

Συνταγές με μποράντζα

lifehub-votana-90
Πράσινη σαλάτα με μποράντζα και αυγοτάραχο

Υλικά για 4-6 άτομα
20 γραμμ. αυγοτάραχο
1 μαρούλι
1 iceberg
1 γαλλική σαλάτα
2 κ.σ. σχοινόπρασο* (τσάιβς), ψιλοκομμένο
1 μάτσο μποράντζα ή μποράγκο**

Για τη βινεγκρέτ:
2 κ.σ. λευκό ξίδι
2 κ.σ. τζιν ή τσίπουρο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λάιμ (μοσχολέμονο)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από τα σαλατικά, πλένουμε τα τρυφερά τους φύλλα και τα φύλλα της μποράντζας σε άφθονο νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Σε μεγάλη σαλατιέρα κόβουμε με το χέρι τα σαλατικά και προσθέτουμε τα φύλλα από την μποράντζα και το σχοινόπρασο.

Για τη βινεγκρέτ

Σε ένα σέικερ (ή σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά) χτυπάμε πολύ καλά όλα μαζί τα υλικά για τη βινεγκρέτ, εκτός από το ελαιόλαδο, ώσπου να ομογενοποιηθούν και να λιώσει το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε 1-2 λεπτά πολύ δυνατά για να δέσει η σος. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με αυγοτάραχο κομμένο σε φετάκια και τα άνθη της μποράντζας.

* Θα βρείτε φρέσκο σε επιλεγμένα καταστήματα και αποξηραμένο στα καλά μπαχαράδικα.

** Φυτό με γαλάζια ανοιχτόχρωμα άνθη σε σχήμα αστεριού και σκουροπράσινα φύλλα, που νοστιμίζουν σαλάτες, σάντουιτς, σούπες κ.ά. Θα το βρείτε σε φυτώρια στην εποχή του.

Της Κωνσταντίνας Φάκλαρη (ΒΗΜΑgourmet)

 

Oven baked pollock with radishes, borage flowers and lardo

 

Lardo is pork fat cured with herbs and spices; it can be found in good Italian delicatessens. Here, it melts beautifully on top of the fish, adding an extra layer of flavour.

Ingredients

  • 1.2kg/2lb11oz pollock fillet, skinned and pin boned
  • sea salt and freshly ground black pepper
  • 2 banana shallots, finely chopped
  • 10 white peppercorns
  • 5 sprigs fresh thyme
  • 100ml/3½fl oz white wine
  • 100ml/3½fl oz white wine vinegar
  • 50ml/2fl oz double cream
  • 200g/7oz cold butter, diced
  • 10 radishes, cut in half lengthways with the tops still on
  • 200g/7oz girolles mushrooms
  • 50ml/2fl oz water
  • 12 borage flowers, for garnish
  • 8 thin slices lardo

Preparation method

  1. Sprinkle the pollock with a little sea salt, wrap in cling film then place in the fridge for two hours.
  2. Preheat the oven to 190C/375F/Gas 5. Rinse the fish and pat dry with kitchen then cut into four portions and place onto an ovenproof dish lined with a piece of buttered greaseproof paper.
  3. Place the shallots, peppercorns and thyme into a saucepan with the white wine and the vinegar and simmer over a medium heat until reduced down to a glaze.
  4. Add the double cream and bring to the boil then reduce the heat and gradually whisk in 150g/5oz of the butter. Season with salt and freshly ground black pepper, pass through a sieve and keep warm.
  5. Place a knob of butter onto each of the portions of pollock then place in the oven for three minutes.
  6. Baste the fish with the melted butter and then return to the oven for another 3-4 minutes or until just cooked.
  7. While the fish is cooking, wilt the radishes down a frying pan with a little butter and sea salt then set them aside and keep warm.
  8. Heat a frying pan until hot, add the remaining butter, the girolles and the water and cook until the mushrooms are softened.
  9. When the fish is cooked, spoon the butter sauce onto warmed serving plates, add the radishes and place the fish on top. Add the girolles and then place a couple of slices of lardo on top of the fish. Garnish with the borage flowers and serve immediately

   

ΠΗΓΕΣ

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/oven_baked_pollock_with_72838

US National Library of Medicine

EurekaMag

International Journal of Pharmaceutical Sciences Review & Research

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δίανθος

photos kentromeletisarxaiasthourias.wordpress.com, 4.bp.blogspot.com/_g10EuyhODkQ/Ss-i57xD9TI/AAAAAAAAAkU/0FR8Cl3waec/s1600-h/saata_augotaraxo.jpg

 

Χρίστος Καψάλης 

Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο