ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΝΕΛΙ ΜΠΛΑΪ

 

Αμερικανίδα δημοσιογράφος, που έγινε διάσημη για την πραγματο­ποίηση του γύρου του κόσμου και την κατάρριψη του σχετικού ρεκόρ. Θεωρείται από τις πρωτοπόρους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Νέλι Μπλάι (Nellie Bly) – ψευδώνυμο της Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόχραν (Elizabeth Jane  Cochran) – γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1864 στο Κόχραν Μιλς της Πενσυλβάνιας. Το 1880, ενώ ζούσε με την οικογένειά της στο Πίτσμπουργκ, διάβασε τυχαία ένα άρθρο κατά των γυναικών στην τοπική εφημερίδα και απάντησε με ένα οξύ άρθρο, που εντυπωσίασε τον εκδότη, ο οποίος της προσέφερε μία θέση δημοσιογράφου στην εφημερίδα. Η ίδια επέλεξε να υπογράφει με το ψευδώνυμο «Nellie Bly», που ήταν η ηρωίδα ενός δημοφιλούς τραγουδιού του Στίβεν Φόστερ.

Το 1887, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη, κατόρθωσε να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σ’ ένα άσυλο γυναικών. Το ρεπορτάζ της «Ten Days in a Mad-House», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «New York World», θεωρήθηκε τόσο αποκαλυπτικό, που συνέβαλε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ασύλων. Η ιστορία της Μπλάι θεωρείται ότι δημιούργησε ένα νέο είδος ρεπορτάζ, το ερευνητικό. Η εφημερίδα ανήκε στον «πατέρα της κίτρινης δημοσιογραφίας» Τζόζεφ Πούλιτζερ, γνωστό παγκοσμίως από τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.

Στις 14 Νοεμβρίου 1889, η Μπλάι απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη για να καταρρίψει το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ, ήρωα του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες». Η εφημερίδα «New York World», στην οποία εργαζόταν η Μπλάι, έδωσε ευρεία δημοσιότητα στο θέμα με καθημερινά άρθρα και με τη θέσπιση διαγωνισμού, με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ευρώπη, για όποιον θα μάντευε, με τη μεγαλύτερη προσέγγιση, τον χρόνο στον οποίο η Νέλι θα πραγματοποιούσε τον γύρο αυτό.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος περίπου 1.000.000 αναγνώστες της εφημερίδας, ενώ το ταξίδι της Νέλι Μπλάι συνεχιζόταν με κάθε μέσο και η ίδια συναντούσε λαμπρή υποδοχή σε κάθε μέρος απ’ όπου περνούσε. Τελικά, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, αφού είχε πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Το 1895 παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Ρόμπερτ Σίμαν – κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό της, αλλά μετά το θάνατό του, έχοντας οικονομικά προβλήματα, επέστρεψε στη δημοσιογραφία κι εργάστηκε στην εφημερίδα New York Journal.

Η Νέλι Μπλάι πέθανε από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου 1922 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 57 ετών.

Πηγές : sansimera, Palo

Επιμέλεια

 

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.