ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ-Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αισθάνεστε ότι σας «ξεζουμίζουν» οι άνθρωποι;

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ: Όχι, είναι μόνος σκοπός για να βρίσκομαι στη γη. Εάν δεν έχω κάτι να κάνω για τον συνάνθρωπο γιατί να είμαι εδώ. Άρα, όταν οι άνθρωποι ζητούν συμβουλές και μπορώ να τους δώσω απάντηση, το κάνω. Δεν χαίρομαι από μόνος μου, μόνο μέσα από τον άλλο. (από συνέντευξη)

Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας πολυπράγμωνας ερευνητής μαθηματικά,  ποίηση,  ζωγραφική,   στρατηγική  και γεωπολιτική, κ.ά.), γνωστός στο ευρύτερο κοινό για τον ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης του (IQ). Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, «είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)» και «ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο». Έχει γεννηθεί στον Βόλο το 1968.

Σταδιοδρομία

Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στις Σχολές Εθνικής Άμυνας, Πολεμικής Αεροπορίας, Αστυνομικής Ακαδημίας, Εθνικής Ασφάλειας, και τη Σχολή Στρατολογικού. Διδάσκει σκηνοθεσία και φιλοσοφία του Θεάτρου στο Θέατρο Ανδρέας Βουτσινάς, και είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια και επισκέπτης καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φ. Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p) (εξίσωση του Ramanujan, μέσω υπολογιστών). Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή

Ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του.

The Pi Society

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Είναι μέλος της Μένσα, η οποία έχει 115.000 μέλη ανά τον κόσμο, της Parssociety, μιας διεθνούς ολιγομελούς οργάνωσης μέλη της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, μπορούν να γίνουν μόνο άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (η αποδοχή γίνεται μέσω αποστολής στους διαχειριστές, πιστοποιημένων αποτελεσμάτων τους σε κάποιο από τα iq test που προϋποθέτει το καταστατικό της οργάνωσης ενώ αποδεκτοί γίνονται επίτιμα μέλη και ιδρυτές άλλων iq societies αυτομάτως), αλλά και της Mega Foundation, κ.α.. Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους, και ένα εκ των τεστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ακόμη, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα).

Ο Νίκος Λυγερός, διακεκριμένος στην επικοινωνία που έχει με τα παιδιά, ειδικευμένος στην καθοδήγηση, την συμβουλευτική αγωγή και τον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών και γονιών, έχει συνεργαστεί με πολλά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο αδιάκοπος αγώνας του για την επίλυση του κυπριακού, ήταν ο λόγος που δημιούργησε στο νησί το «Ίδρυμα Αλτρουϊσμός», που προωθεί τις μαζικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Νίκος Λυγερός παρότι ξεχωρίζει για 189 λόγους, πιστεύει ότι ο καθένας από μας είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας, άρα δεν είναι μοναδικός, αφού όλοι οι κρίκοι μοιάζουν, αλλά ουσιαστικός, γιατί όταν ένας κρίκος σπάσει τότε σπάει και η αλυσίδα.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα (Opus of N. Lygeros) υπάρχουν πάνω από 25.000 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 3000 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των da Vinci, van Gogh, Dali, Picasso, Schiele. 

Ποιητικές συλλογές

Πηγή ρωμιοσύνης

Φωτεινή νοσταλγία

Το χρώμα του αοράτου

Le souvenir du dragon

La croix du dragon

Δώρο ανθρωπότητας Ελληνισμός

Σενάρια

 • Οι σκιές του Πύργου.
 • Στο σταυροδρόμι του γαλάζιου

Κωμωδίες

 • Autoréférence
 • Alter Ego
 • Un Deux-pièces
 • Cycle comique

 Δράματα

 • Les démiurges
 • Les chacals
 • Les toques noires
 • Les lumières noires
 • Dialogues oubliés
 • Ludwig
 • Οι χορδές του χρόνου
 • Cinq mouvements pour un silence
 • L’homme qui n’existait pas
 • Formidabiles Homines
 • O άνθρωπος χωρίς όνειρα

 Άλλα

 • Τραγωδίες (Ορέστης και Ηλέκτρα, Αχιλλέας και Πενθεσίλεια, Οδυσσέας και Καλυψώ),
 • Ορατόριο (Προμηθέας και Αθηνά, όπερα (Ο Κένταυρος και ο Τιτάνας,
 • Μυθιστορήματα (Le chevalier sans armure, La légende du chene azur et sang, Τα τριάντα φιλιά του ήλιου, διηγήματα (Les Caméléons, Les condamnés à vivre, Sous l’olivier, le soleil, Révolutions Humaines, Ο Δεκάλογος των Πρώτων και
 • Δοκίμια (Structure elements of Hyper-structures, Leonardo da Vinci:Le génie universel Ignitions, Νοητική Στρατηγική, Eléments de stratégie contemporaine, Dignité humaine, Μαθηματικές Προκλήσεις, Κάτω από το βάρος ενός σταχυού, Le monde de Vincent, Codex, Νοητική Γεωστρατηγική, ΑΟΖ: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση, Γενοκτονία και Ανθρωπότητα, Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ, ΝΟΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, Η Φωτεινή και ο Δράκος, ΑΟΖ, ΖΕΟΛΙΘΟΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΛΥΚΥΚΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, Νοητική Χρονοστρατηγική.
 • Les Trente Baisers du Soleil
 • Conceptions strategiques

Μία συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στην ΕΡΤ, που πρέπει όλοι να δούμε !!!

Πηγές : nikos-lygeros-poihsh.blogspot, wikipedia, youtube, Xanthitimes

LifeHub

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.