ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΟΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΛΑΝΤΙΑΣ ΦΥΛΗΣ

 

Συνέχεια του άρθρου Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Στην τωρινή φυλή, μία διαφορετική πολιτισμένη στάση αναδύεται και προσεγγίζει το αποκορύφωμά της. Σε κάθε εποχή, κάποια ιδέα λειτουργεί κι εκφράζεται τόσο με τους φυλετικούς, όσο και με τους εθνικούς ιδεαλισμούς. Η βασική της τάση, μέσω των αιώνων, δημιούργησε το σύγχρονο κόσμο μας κι αυτός υπήρξε αυστηρά υλιστικός.

Ένα έθνος θεωρείται σήμερα πολιτισμένο, εφόσον έχει αφυπνισθεί στις νοητικές αξίες και ταυτόχρονα απαιτεί υλικές αξίες. Εφόσον ο νους, ο κατώτερος νους με τη μνημονική, διακριτική και χωριστική του όψη, τις αναλυτικές του λειτουργίες και την ικανότητα να διατυπώνει συγκεκριμένες ιδέες, λαβαίνει την εκπαίδευση που θα συνεισφέρει σ’ έναν υλιστικό πολιτισμό κι έκανε τον υλιστικό μας πολιτισμό αυτό που είναι σήμερα.

Με την έμφαση σε μία νοητική στάση απέναντι στη ζωή, με την επιθυμία να γίνει η υλιστική  ζωή του πολίτη κυρίαρχος παράγοντας της εθνικής σκέψης και με την επιστήμη οριστικά παραδομένη στην έκφραση του αποδείξιμου και ενασχολούμενη με τις ενέργειες που έχουν υλιστικές επιπτώσεις, δεν είναι καθόλου περίεργο που η κύρια απασχόληση του σύγχρονου πολιτισμού μας βρίσκεται στο πεδίο της οικονομικής ζωής.

Είμαστε απασχολημένοι με υλιστικές καταστάσεις, με αντικειμενικό σκοπό ν’ αυξήσουμε τις κατακτήσεις. Εκπονούμε τη ζωή στο φυσικό πεδίο αντικαθιστώντας το άπιαστο με το χειροπιαστό, το πνευματικό με το συγκεκριμένο και τις υποκειμενικές με τις φυσικές αξίες.

Οι δύο αυτοί μεγάλοι πολιτισμοί, ο Αρειος και ο Ατλάντιος, παρουσιάζουν δύο ακραίες θέσεις προς τις οποίες η ανθρωπότητα κατεύθυνε κι εξακολουθεί να κατευθύνει την προσοχή της. Ο Ατλάντιος πολιτισμός υπήρξε καθαρά θρησκευτικός. Η αίσθηση του Θεού, η αίσθηση της αθανασίας και η υπερβολική ευαισθησία του σύγχρονου ανθρώπου αποτελούν τη χαρακτηριστική κληρονομιά μας από τον Ατλάντιο πολιτισμό.

Πάνω σ’ αυτή τη βασική δομή επιβάλλεται σήμερα ακριβώς το αντίθετο και σαν αντίδραση, ορθή και φυσιολογική, η έμφαση τοποθετείται όλο και περισσότερο πάνω στο απτό, το υλικό, το ορατό και πάνω σ’ αυτό που μπορεί ν’ αποδειχθεί, να εξεταστεί και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της εξωτερικής ζωής του ανθρώπου και της υλικής του θέσης στον πλανήτη.

 

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.