ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΟΙ ΓΡΑΙΕΣ

 

ΟΙ ΓΡΑΙΕΣ 

Οι Γραίες ή Φορκύδαι ήταν μυθικά όντα της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν δύο (κατά άλλους τρεις), η Πεφρηδώ και η Ενυώ, γριές από γεννησιμιού τους, παιδιά του Φόρκυ και της Κητούς. Ο Φόρκυς και η Κητώ ήταν αδέλφια, παιδιά του Πόντου και της Γαίας.

Είχαν ένα μάτι και ένα δόντι το οποίο μοιράζονταν αναμεταξύ τους. Κάποιοι έλεγαν πως ήταν πανέμορφες και είχαν λαιμό κύκνου. Κάποτε, ήρθε στην σπηλιά τους ο Περσέας, θέλοντας να μάθει πού είναι η Γοργόνα Μέδουσα, αδερφή των Γραιών. Ξέροντας πως οι δαιμόνισσες θα αρνιόντουσαν να του αποκαλύψουν το λημέρι της αδελφής τους, άρπαξε το μάτι και το δόντι τους και τους είπε πως δεν θα τους τα επέστρεφε, αν δεν του έλεγαν πού ήταν η Γοργόνα Μέδουσα. Αυτές του είπαν να πάει στις Νύμφες του Βορρά για να του πουν. Ο Περσέας τότε πέταξε σε έναν ποταμό το μάτι τους, για να μην μπορέσουν να ειδοποιήσουν τις Νύμφες. Προχώρησε έπειτα προς τις Γοργόνες, που τις φρουρούσαν έως τότε οι Γραίες και, ενώ κοιμούνταν ανύποπτες, έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του ίδιου μύθου, ο Περσέας, αφού υποσχέθηκε να επιστρέψει το κλεμμένο μάτι, έπεισε τις Γραίες να του δώσουν τα φτερωτά πέδιλα και άλλα εφόδια που τον βοήθησαν στα σχέδιά του να σκοτώσει χωρίς κίνδυνο τη Μέδουσα.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Γραίες ήταν τερατόμορφες κόρες του Φόρκυος και της Κητούς και αδελφές των Γοργόνων. Ήταν αρχικά δύο, η Πεμφρηδώ και η Ενυώ, ενώ σε κατοπινές παραδόσεις προστέθηκε και η Δεινώ.

Στο έργο του Αισχύλου, Φόρκιδες, το οποίο δεν σώζεται, αναφέρεται πως οι τρεις Γραίες είχαν όλες μαζί ένα μάτι και ένα δόντι, που τα χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής, ενώ δεν είχαν δει ποτέ το φως του ήλιου και της σελήνης. Με συμβουλή του Ερμή και της Αθηνάς, ο Περσέας παραφύλαξε, άρπαξε το μάτι των τριών αδελφών την ώρα που το άλλαζαν και το πέταξε στην Τριτωνίδα λίμνη. Προχώρησε έπειτα προς τις Γοργόνες, που τις φρουρούσαν έως τότε οι Γραίες, και, ενώ κοιμούνταν ανύποπτες, έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του ίδιου μύθου, ο Περσέας, αφού υποσχέθηκε να επιστρέψει το κλεμμένο μάτι, έπεισε τις Γραίες να του δώσουν τα φτερωτά πέδιλα και άλλα εφόδια που τον βοήθησαν στα σχέδιά του να σκοτώσει χωρίς κίνδυνο τη Μέδουσα.

photo mythagogia.blogspot.com

 

Παράκελσος

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image