ΑΠΟΨΕΙΣ

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ

Ένα τυφλό αγόρι καθόταν στα σκαλοπάτια μιας πλατείας και ζητιάνευε. Μπροστά του υπήρχε ένα καπέλο μέσα στο οποίο έλπιζε να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει λίγο φαγητό. Κρατούσε ένα χαρτόνι στο οποίο έγραψε «Είμαι τυφλός, βοηθήστε με».
Υπήρχαν ελάχιστα κέρματα στο καπέλο.

Ένας καλοντυμένος κύριος σταμάτησε έριξε λίγα χρήματα στο καπέλο και έκανε να φύγει. Κοντοστάθηκε και ξαναγύρισε στον τυφλό. Του ζήτησε το χαρτόνι, το γύρισε από την πίσω πλευρά και έγραψε κάτι. Το έδωσε στον ζητιάνο, λέγοντάς του να το κρατάει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται αυτό που έγραψε.

Σύντομα το καπέλο άρχισε να γεμίζει με χρήματα από τους περαστικούς. Μετά από μερικές ώρες ο καλοντυμένος άντρας, ξαναπερνούσε από το συγκεκριμένο μέρος και θέλησε να ρίξει μια ματιά, να δει πώς είχαν εξελιχθεί τα πράγματα. Το τυφλό αγόρι τον αναγνώρισε από το περπάτημά του και από το άρωμα που φορούσε.

Καλέ κύριε, σας θυμάμαι. Είστε ο κύρος που έγραψε κάτι πάνω στο χαρτόνι σήμερα το πρωί. Μα τι γράψατε; Πείτε μου σας παρακαλώ.

Ο άντρας απάντησε “ Την αλήθεια είπα. Αυτό που είχες γράψει και εσύ, αλλά με διαφορετικά λόγια.»

Συγκεκριμένα είχε γράψει “ Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα και δυστυχώς δεν μπορώ να την δω.»

Όπως βλέπουμε και στις δυο πλευρές, η ίδια πραγματικότητα ήταν γραμμένη. Αλλά στην πρώτη πλευρά έλεγε ότι το αγόρι απλώς ήταν τυφλό, ενώ στην δεύτερη, που έγραψε ο περαστικός κύριος, έλεγε, ότι οι άνθρωποι είναι τυχεροί που έχουν το φως τους.

Ο τρόπος που λέμε κάτι και οι λέξεις που επιλέγουμε κάνουν τη διαφορά. Προσπάθησε να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις και να επιλέγεις σωστά τα λόγια σου. «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει, μα κόκαλα τσακίζει», λέει μια παροιμία.

 

Γιάννης Α. Αραχωβίτης
Behavior expert – Success mentor

www.SuccessMentor.gr

photo Patrasevents.gr

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο Γιάννης Αραχωβίτης είναι ιδρυτής του SuccessMentor & του StarDogs Positive Training. Πρωτοπόρος της Θετικής Εκπαίδευσης Ανθρώπων και Ζώων σε όλη τη νότια Ευρώπη, είχε την ευκαιρία για πάνω από 25 χρόνια, να εμβαθύνει στα μυστικά της συμπεριφοράς και στο πώς μπορούμε να πετύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να φτάσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στους στόχους μας (προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς). Σήμερα είναι από τους κορυφαίους στο χώρο του, με διεθνή αναγνώριση, εισηγητής και διοργανωτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Τα βιβλία του σχετικά με τη συνεργασία ανθρώπου-ζώου είναι από τα ελάχιστα ελληνικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί και σε άλλες χώρες.

Έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να σπουδάσει τη συμπεριφορά ζώων (πιο απλή) και την συμπεριφορά ανθρώπων (πιο σύνθετη), ανέπτυξε την ικανότητα να ερμηνεύει, αναλύει, σχεδιάζει και να κατευθύνει, με μοναδική μαεστρία, τη διαδικασία ελέγχου και αλλαγής συμπεριφοράς. Ο τρόπος του να καθοδηγεί από τα απλά προς τα σύνθετα, κάνει την επίτευξη στόχων ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι που κρατάει τα κίνητρα ισχυρά και τον ενθουσιασμό διαρκή .

lifehub-apopseis-100Ο Γιάννης έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, έχει αρθρογραφήσει πολλές φορές σε διάφορα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία , και 4 CD, DVD. Έχει λάβει μέρος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο», έχει υπάρξει σύμβουλος σε τηλεοπτικό ριάλιτυ στην Τουρκία καθώς και σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι αντιπρόσωπος χώρας του PDTE.

Πρόσφατα, παρακολούθησε με επιτυχία το EXPERTS ACADEMY ( public speaking, marketing, creativity, self growth, motivation, launching and campaigning, building success , Coaching & Mentoring) στο San Francisco.

Το πάθος του είναι η συμπεριφορά και η βελτίωση των ανθρώπων. Το πώς μπορεί κάποιος να φτάσει από το A στο Β (τα βήματα) και πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές του, και να μεταμορφωθεί σε έναν θετικό, αποτελεσματικό και ικανό άνθρωπο (αλλαγή πιστεύω & συμπεριφορών). Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 450 επαγγελματίες εκπαιδευτές συμπεριφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σκοπός του είναι να εμπνεύσει, μέσω αμοιβαίας συνεργασίας, όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αποτελεσματικότητας και ηθικής. Να τους βοηθήσει να βρουν την ψυχική, σωματική και νοητική δύναμη, καθώς και τις σύγχρονες τεχνικές, για να αναπτυχθούν με περισσότερη υγεία, αφθονία, επιτυχία, αυτονομία, και σοφία.

lifehub-apopseis-101Απευθύνεται σε κάθε Ελεύθερο Επαγγελματία /Επιχειρηματία (π.χ. συγγραφείς, εισηγητές, ομιλητές, καθοδηγητές, διοργανωτές σεμιναρίων, ψυχολόγο, καθηγητή, δάσκαλο ιδιαίτερων ή ομαδικών μαθημάτων κ.λ.π.), στον καθένα που έχει ένα μήνυμα (υπηρεσία ή προϊόν) που θέλει να το παρουσιάσει και να το προωθήσει στο ευρύτερο κοινό. Είσαι ειδικός (ειδήμων) σε κάτι και θέλεις να το μοιραστείς με το κόσμο; Έχεις ένα όνειρο ζωής, να ασχοληθείς κάτι που σου αρέσει και θέλεις να κάνεις καριέρα; Το SuccessMentor μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τη πορεία , τη στρατηγική, τους στόχους, το στήσιμο της όλης καμπάνιας προς την επίτευξη των στόχων σου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο