ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΤΟΡΚΟΜ ΣΑΡΑΪΝΤΑΡΙΑΝ, Ο ΜΥΗΜΕΝΟΣ

 

Ο Τορκόμ Σαραϊνταριάν (1917-1997) ήταν ένας Αρμένιος μουσικός και θρησκευτικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Τουρκία από Αρμένιους γονείς. Από την παιδική του ηλικία είχε εκπαιδευτεί στις διδασκαλίες της Προαιώνιας Σοφίας, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του.

Επισκέφθηκε μοναστήρια, ναούς και μυστηριακές σχολές που αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά του σχετικά με το μυστήριο του ανθρώπου και του σύμπαντος. Ήταν μουσικά εκπαιδευμένος και έπαιζε βιολί, πιάνο, ούτι, τσέλο και κιθάρα. Συνέθεσε εκατοντάδες μουσικά κομμάτια.

Τα έργα του αποτελούν μια σύνθεση των ιερών πολιτισμών του κόσμου, δημιουργώντας μια πραγματικά καθολική προσέγγιση στην πνευματικότητα. Η γραπτή κληρονομιά που άφησε εκτείνεται σε πάνω από 170 βιβλία (τα μισά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί), εκατοντάδες μουσικά κομμάτια και διαλέξεις.

Έζησε με Σούφι, Δερβίσηδες, Χριστιανούς μυστικιστές και με δασκάλους απόκρυφης γνώσης. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μαθητείας και θυσίας για να αφομοιώσει την Αρχαία Σοφία από τις αληθινές πηγές της. Ο διαλογισμός έγινε μέρος της καθημερινής ζωής του και η υπηρεσία μια φυσική έκφραση της ψυχής του. Έκανε ομιλίες σε πολλές πολιτείες και έγραψε πολυάριθμα άρθρα σε αποκρυφιστικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά περιοδικά.

Τα έργα του παρουσιάζουν μια σύνθεση από ο, τι καλύτερο και πιο όμορφο υπάρχει στον ιερό πολιτισμό του κόσμου, δημιουργώντας μια πραγματικά καθολική προσέγγιση στην πνευματικότητα. Τα έργα αυτά εμπλουτίζουν το θεμελιώδες σκεπτικό επί του οποίου μπορούμε να κατασκευάσουμε το μέλλον μας, αυτό της αληθινής παγκόσμιας ζωής.

Το Ίδρυμα TSG (TSG  Foundation) έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και βιβλιαράκια όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να εκδίδει όλο και περισσότερα έργα του Τορκόμ Σαραϊνταριάν. Τα βιβλία είναι διαθέσιμα σε εκτυπωμένη μορφή και υπάρχουν επίσης για χρήση στο Kindle / E-books.

Οι εκδόσεις σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε πέντε θεματικές ενότητες:

Ηθική και κοινωνική ευθύνη

Για να χτίσει κάποιος “ορθές ανθρώπινες σχέσεις» ξεκινά με το να έχει ένα αίσθημα ευθύνης και μια βαθιά αίσθηση των εγγενών ανθρώπινων αρετών που μπορούν να θεωρηθούν ως ”καλή θέληση”. Μια αυξανόμενη αίσθηση ευθύνης συνδέει κάποιον με την οικογένεια, το έθνος, τον πλανήτη, και το περιβάλλον και επιτρέπει στο άτομο να πάρει εκείνες τις αποφάσεις για τη ζωή που θα  υποστηρίξουν τη συνέχεια και τη φύλαξη της πλανητικής ύπαρξής μας.

Κριτική σκέψη

Μαθαίνοντας να διακρίνουμε ποια είναι η αληθινή ανεξάρτητη σκέψη, απαλλαγμένη από τις μηχανιστικές σκέψεις, είναι το θεμέλιο ενός υγιούς νου. Να είναι κάποιος απαλλαγμένος από ξεπερασμένες πεποιθήσεις, τα συναισθήματα, τη σκέψη των άλλων και τη μαζική σκέψη, ώστε να αναπτύξει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για το άτομο και την κοινωνία. Το να μάθουμε πως η σκέψη επηρεάζει τη ζωή μας περιλαμβάνει την κατανόηση των μηχανισμών του νου, τις σκέψεις και τη χημεία, την καθαρή σκέψη και  τον επιστημονικό διαλογισμό, τη μνήμη και την ανάπτυξη της διαίσθησης.

Δημιουργικότητα και πολιτισμός

Η δημιουργικότητα μπορεί να οριστεί ως κάτι που φέρει φώτιση σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάποιος επιλέξει να κάνει, σε οποιονδήποτε από τους επτά τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας: πολιτική, καλλιτεχνικά, επιστήμη, οικονομικά, εκπαίδευση, καθώς και στους τομείς της επικοινωνίας και της θρησκείας. Η δημιουργική διαδικασία προσπαθεί να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον που θα ανθίσουν οι ελπίδες και οι προσδοκίες, ενώ παράλληλα φροντίζει για το ξεδίπλωμα ενός υψηλότερου δυναμικού. Ο πολιτισμός είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας: ορίζεται ως η έκφραση που αντανακλά ένα συγκεκριμένο επίπεδο δημιουργικότητας και της ομορφιάς. Ο πολιτισμός μπορεί να μετρηθεί από το βαθμό που εξυψώνει και δημιουργεί νέα οράματα για το μέλλον.

Ηγεσία και όραμα

Ηγετικές ικανότητες μπορούν να υπάρξουν σε κάθε ανθρώπινο ον σε όλους τους τομείς της ζωής. Αρχές ηγεσίας, όπως η πειθαρχία, η επιμονή, η υγεία, η περιεκτικότητα και η συνεχής βελτίωση σχετίζονται με τις ουσιώδεις αξίες της ανθρώπινης εμπειρίας. Τα εργαλεία της ηγεσίας, για να αυξήσει κάποιος μια υγιή εικόνα του εαυτού του, την επιτυχία, την επέκταση της καρδιάς και τη θέληση, θα ενισχύσουν την ικανότητά μας έτσι ώστε να κάνουμε τα οράματά μας πραγματικότητα.

Οι κρίσεις και οι προκλήσεις της ζωής

 Αντικρίζουμε κρίσεις και  προκλήσεις που έχουν σχέση με την προσωπική, την εθνική και την παγκόσμια ζωή μας, σύμφωνα με την εσωτερική μας δύναμη και τη δύναμη της ψυχικής μας ανάπτυξης. Μαθαίνοντας πως να ενισχύουμε την εσωτερική δύναμη μας, θα μας επιτραπεί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση της ζωής. Μαθαίνοντας για το ρόλο του κάρμα και της μετενσάρκωσης, θα βοηθηθούμε στο να αναπτύξουμε βαθύτερη κατανόηση και ανεκτικότητα προς τους άλλους. Μαθαίνοντας για την ασφαλή και υγιή μέθοδο της πνευματικής ανάπτυξης, θα ευδοκιμήσουμε σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά.

Πηγές : wikipedia, salutesalonica

 

LifeHub 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.