ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΣ Α

1

“Αν η διατροφή μας δεν είναι σωστή, κανένας γιατρός δεν μπορεί να μας γιατρέψει.

Αν τρώμε σωστά, κανένας γιατρός δεν μας χρειάζεται.”

Βίκτωρ Τζ. Ρόσινε (Victor G. Rocine), ιατρός – διατροφολόγος.

 

2

“Μπορούμε να θεραπεύσουμε τους πιο πωρωμένους εγκληματίες, εάν εφαρμόζουμε καλή διατροφή και καλές συναναστροφές παρά καταδικάζοντάς τους να εκτίσουν την ποινή τους.”

Βίκτωρ Τζ. Ρόσινε (Victor G. Rocine), ιατρός – διατροφολόγος.

 

Στα 10 χρόνια που εργάστηκα ως σύμβουλος διατροφής συνειδητοποίησα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ενώ έχουν γεμάτο στομάχι λιμοκτονούν μέχρι θανάτου. Η καταστροφή αυτή δεν προκαλείται από την έλλειψη τροφίμων αλλά από την υπερκατανάλωση ανεπαρκών τροφών όπως είναι οι κατεργασμένες τροφές, η ζάχαρη, το αλκοόλ, ο καφές, τα γλυκά.

Κάποιες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν πρόσθετες ουσίες όπως το MSG (γλουταμινικό μονονάτριο) που προκαλεί πονοκεφάλους, ημικρανίες, παχυσαρκία, διαβήτη, αυτισμό, νόσο Αλζχάιμερ, σύνδρομο ΔΕΠΥ, νευρολογικές ανωμαλίες και προβλήματα όρασης, ενώ την ίδια στιγμή έχει την ιδιότητα να εθίζει όσους το καταναλώνουν.

Στην χώρα μας, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), 313 διαφορετικές χημικές ουσίες επιτρέπεται να προστίθενται στα τρόφιμα, εκ των οποίων οι 43 είναι χρωστικές. Η χρωστική ουσία Ε 128 απαγορεύτηκε το 2007 από την Ε.Ε ως αιτία καρκίνου, αλλεργιών και αλλοίωσης του DNA.

Ο καθένας μας τρώει 5 κιλά συντηρητικά και χημικά τον χρόνο. Ήδη σε κάποιες αγορές χωρών εμφανίζονται τα προϊόντα της βιοτεχνολογίας, δηλαδή τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Υπάρχουν ήδη τα εξής καταπληκτικά προϊόντα:

 • Κοτόπουλο με γονίδια μοσχαριού:

είναι το κοτόπουλο που μεγαλώνει πιο γρήγορα, γίνεται πιο μεγάλο σε όγκο και βάρος και περιέχει λιγότερο λίπος.

 • Πατάτα με γονίδια σκορπιού:

το φυτό γίνεται πιο ανθεκτικό στα έντομα

 • Λάχανο με γονίδια βακτηριδίων:

το φυτό έχει μεγαλύτερη προστασία από τις κάμπιες και τα διάφορα άλλα παράσιτα

 • Ντομάτα με γονίδια ψαριών:

με την ενσωμάτωση γονιδίων από το ψάρι ¨γλώσσα¨, το φυτό γίνεται πιο ανθεκτικό στο κρύο κι έτσι οι Σκανδιναβοί μπορούν άφοβα πλέον να καλλιεργούν ντομάτες στον κήπο τους.

 • Σπαράγγια με γονίδια αρουραίου:

είναι πιο ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα κι αντέχουν στον κρύο καιρό.

(Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας…)

Στις 7 Απριλίου έρχεται στην πατρίδα μας ο Κώδικας Αλιμεντάριους ο οποίος ανοίγει την

είσοδο στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Και το χειρότερο; δεν θα υπάρχει ειδική σήμανση στα τρόφιμα αυτά!

Εάν θεωρήσουμε όλη την ανθρωπότητα σαν έναν ενιαίο άνθρωπο, αυτός ο Άνθρωπος δείχνει, με την πάροδο των αιώνων, να πάσχει όλο και σε βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής του. Οι καρδιοπάθειες κι ο καρκίνος είναι οι δυο ασθένειες που αποτελούν με πολύ μεγάλη διαφορά τις δυο πρώτες αιτίες θανάτου από ασθένειες στον δυτικό κόσμο (μαζί με τα ατυχήματα φθάνουν στο 90% των θανάτων).

Η αίσθηση που υπάρχει ήδη σε πολλούς ανθρώπους είναι ότι τα τελευταία σαράντα με πενήντα χρόνια, ειδικά με την υπερκατανάλωση χημικών φαρμάκων κι αντιβιοτικών καθώς και με την δραματική υποβάθμιση του τρόπου ζωής (ατμοσφαιρική ρύπανση, τεράστιες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην ατμόσφαιρα από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ραντάρ, κακή διατροφή, άγχος κτλ.), ο οργανισμός του ανθρώπου παρουσιάζει πολλά προβλήματα στις σωματικές και ψυχικές αμυντικές δυνάμεις και καταρρέει το ενδοκρινικό και νευρικό του σύστημα.

Μια μη-ισορροπημένη χημεία κι ένα αδύνατο ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά. Ο ερευνητής Francis Pottenger μελέτησε μερικές γάτες για πολλές γενιές [Pottenger’sCats: AStudyinNutrition. ISBN 0-916764-06-0]. Σε μια ομάδα γάτες έδινε τις ωμές τροφές που τρώνε συνήθως οι γάτες. Μια άλλη ομάδα έπαιρνε τις ίδιες τροφές αλλά μαγειρεμένες.

Μια τρίτη ομάδα έπαιρνε τις ωμές τροφές της πρώτης ομάδας αλλά μαζί με συμπυκνωμένο γάλα, το οποίο περιέχει ζάχαρη. Οι γάτες της πρώτης ομάδας έζησαν περισσότερο και γέννησαν υγιείς γάτες για δυο γενιές. Η δεύτερη ομάδα έζησε λιγότερο και γέννησε δυο γενιές από τις οποίες καθεμία ήταν λιγότερο υγιής από την προηγούμενη. Παρ όλο που όλες οι γάτες έτρωγαν τις ίδιες τροφές με τις ίδιες βιταμίνες και τα ίδια μεταλλικά στοιχεία, το μαγείρεμα φαίνεται πως κατέστρεψε συστηματικά τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών. Η προσθήκη της ζάχαρης έκανε ακόμη λιγότερο προσιτά τα θρεπτικά στοιχεία, γιατί οι γάτες που έπαιρναν το συμπυκνωμένο γάλα γέννησαν μια δεύτερη γενιά που είχε πολλά αδύνατα σημεία, μεταξύ των οποίων και το τρίχωμά τους δεν ήταν τόσο πυκνό και λαμπερό όσο της πρώτης γενιάς. Η τρίτη γενιά δεν μπόρεσε να αναπαράξει και το γένος αυτό έσβησε εκεί.

Καθένας μας, όπως ακριβώς αυτές οι γάτες, κληρονομεί από τους γονείς του κάποιον ενδοκρινικό κωδικό και τον περνάει στα παιδιά του.

Όσο περισσότερο οι άνθρωποι απομακρύνονται από την παραδοσιακή διατροφή τους τόσο πιο αδύναμες γίνονται οι μελλοντικές γενιές. Οι New York Times, το 2008, ανέφεραν ότι τα παιδιά της Μεσογείου πλήττονται από διαβήτη, χοληστερίνη, υψηλή πίεση στο αίμα, πέτρες στα νεφρά και παχυσαρκία. Το άρθρο έκανε ειδική αναφορά στα Ελληνόπουλα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι υπέρβαρα κι αναμένεται να ζήσουν λιγότερο, συγκριτικά με τους γονείς τους που ανατράφηκαν με τις παλιές διατροφικές συνήθειες του τόπου. Σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες είναι πρωταθλητές Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία!

Είναι πασιφανές ότι το θέμα της διατροφής είναι πλέον πολιτικό. Η λύση είναι μια, κι ο δρόμος προς την υγεία μονόδρομος: να ενημερωθούμε σωστά και να γίνουμε γιατροί του εαυτού μας. Ο Πλάτων πίστευε ότι ο γερός άνθρωπος χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση πριν αρρωστήσει. Θυμηθείτε: 1 γραμμάριο πρόληψης = 1 τόνος θεραπείας.

Κι ο καλύτερος χρόνος να αρχίσουμε είναι το Σήμερα.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Η πίστη των Ελλήνων στην ενότητα του Νου – Σώματος εκφράζεται στην προσπάθειά τους να θεραπεύσουν όχι το σύμπτωμα αλλά την αιτία που προκάλεσε την ασθένεια.

Ο Ιπποκράτης διακηρύσσει ότι ο κακός γιατρός θεραπεύει το σύμπτωμα, ο καλός γιατρός θεραπεύει την αιτία. Είναι ολιστική η φιλοσοφία και η θεραπεία τους: “εν το παν”. Ο Πλάτωνας στον διάλογο “Χαρμίδης” αναφέρει:

“Ίσως ήδη και σύ ακήκοας των αγαθών ιατρών, επιδαντις αυτοις προσέχθη τους οφθαλμούς αλγων, λέγουσι που, οτι ουχ οιόν τε αυτούς μονους επιχειρείν τους οφθαλμούς ιάσθαι, αλλ’ αναγκαίον αν ειη άμα και την κεφαλήν θεραπεύει, ει μέλλοι και των ομματων ευ εχειν και αν το την κεφαλήν οιεσθαι αν ποτέ θεραπεύσει αυτήν αφ εαυτής άνευ όλου του σώματος πολλήν άνοιαν είναι. Εκ δη τούτου του λόγου διαίταις επι παν το σώμα τρεπόμενοι μετα του όλου το μέρος, επιχειρούσιν θεραπεύειν τε και ιάσθαι. q όπερ οφθαλμούς άνευ κεφαλής ου δει επιχειρείν ιάσθαι ουδε κεφαλήν άνευ σώματος ούτως ουδε σώμα άνευ ψυχής”

[Ίσως έχεις ακούσει κι εσύ καλούς ιατρούς, όταν έλθει σ’ αυτούς ένας άρρωστος με πόνο στα μάτια, να λέγουν ότι πρέπει να κάνει θεραπεία για όλο το κεφάλι, προκειμένου να κάνουν καλό στα μάτια. Κι ακόμη ότι είναι ανόητο να νομίζει κανείς ότι μπορεί να θεραπευθεί το κεφάλι μόνο, ξεχωριστά από το υπόλοιπο σώμα, κι επιχειρούν να θεραπεύσουν το μέρος μαζί με το σύνολο. Όπως ακριβώς δεν πρέπει να επιχειρεί κανείς να θεραπεύσει τα μάτια ξεχωριστά από το κεφάλι, ούτε το κεφάλι ξεχωριστά από το υπόλοιπο σώμα, έτσι ούτε το σώμα πρέπει να επιχειρεί κανείς να θεραπεύσει ξεχωριστά από την ψυχή]

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, ο Αριστοτέλης διδάσκει ότι υπάρχει άρρηκτος δεσμός ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα.

“Νομίζω ότι η ψυχή και το σώμα αλληλοεπηρεάζονται. Και η ψυχική κατάσταση όταν μεταβάλλεται μεταβάλλει μαζί της την σωματική και η σωματική κατάσταση όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί της την ψυχική” (Φυσιογνωμικά, 808 β-12)

Πίστευε ότι τα ψυχικά παθήματα όπως ο θυμός, η πραότητα, ο φόβος, το θάρρος, η χαρά, η αγάπη και το μίσος έχουν και σωματική υπόσταση. Π.χ. αυτοί που φοβούνται παρουσιάζουν

 • ωχρότητα, ρίγος και ψυχρότητα δέρματος
 • δίψα, ταχυπαλμία και τρόμο της φωνής, των χεριών και του κάτω χείλους
 • σύσπαση των γεννητικών οργάνων κ.ά.

Σήμερα, η παλαιότερη αντίληψη ότι ο εγκέφαλος κυβερνάει το σώμα αναιρείται. Ο οργανισμός μας φαίνεται να λειτουργεί ως ένα αδιαίρετο σύνολο όπως ολόκληρο το σύμπαν.

Το 1974 η Dr. Candace Pert έδειξε ότι τα συναισθήματα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ νου και ύλης. Ανακάλυψε ότι μικρά κομμάτια πρωτεΐνης, τα νευροπεπτίδια, τα οποία παράγονται σε διάφορα όργανα στο σώμα μας κι όχι μόνο στον εγκέφαλό μας, αποτελούν την βιοχημική βάση των συναισθημάτων μας.

Τα συναισθήματα που μας προκαλούν οι σκέψεις κι οι οραματισμοί μας διεγείρουν την έκκριση νευροπεπτιδίων από διάφορα κύτταρά μας τα οποία κυκλοφορώντας σε όλο το σώμα στέλνουν την πληροφορία σε κάθε κύτταρο υποδοχείς αυτών των νευροπεπτιδίων. Όταν το νευροπεπτίδιο αγγίξει το κύτταρο, η λειτουργία του αλλάζει.

Στο βιβλίο του “Η συναισθηματική νοημοσύνη” ο ψυχολόγος καθηγητής του Χάρβαρντ Daniel Goleman περιγράφει ιατρικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες όταν βιώνουμε θετικά συναισθήματα όπως η αγάπη κι η ευσπλαχνία, οι καρδιακοί ρυθμοί γίνονται ήρεμοι και ρυθμικοί.

Οι ορμόνες του στρες μειώνονται ενώ οι αντιγηραντικές αυξάνονται, όπως κι η διαύγεια κι η δημιουργικότητα. Όταν βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός κι η απογοήτευση, οι καρδιακοί ρυθμοί γίνονται ακανόνιστοι και διαταραγμένοι.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι η έδρα της ψυχής είναι η καρδιά!

Την δύναμη του λόγου και της σκέψης στο σώμα αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ο Dr. Masaru Emoto στο βιβλίο του “Τα μυστικά του Νερού”. Φωτογράφησε κρυστάλλους νερού στο έλεγαν “σ’αγαπώ” και κρυστάλλους νερού στο οποίο έλεγαν “είσαι ηλίθιο”. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 75% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, τα συμπεράσματα δικά σας…

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

Ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος διατροφολόγος της ανθρωπότητας μετά τον Ασκληπιό.

Δίδασκε ότι “Η ψυχή είναι η αρμονία του σώματος, ανήκει σ’ αυτό όπως οι ήχοι ανήκουν στο όργανο που τους παράγει, κι έχει ανάγκη της καθαρής τροφής.”

Απέτρεπε τους μαθητές του να τρώνε έμψυχα και να πίνουν οίνο. Είχε διεισδύσει πολύ στο ζήτημα της τροφής και της πέψης. Απέτρεπε τους μαθητές του να τρέφονται με δύσπεπτες τροφές όπως όσπρια, και πίστευε στη αξία των ωμών τροφών (λαχανικά, φρούτα, γάλα, μέλι, ξηροί καρποί,σταφίδες) διότι είναι πλούσιες σε ορισμένα στοιχεία τα οποία η σύγχρονη επιστήμη τα έχει ονομάσει ένζυμα. Είχε παρατηρήσει ότι το μαρούλι είναι υπναγωγό και κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές, ότι τα κουκιά σε κάποιους μεσογειακούς λαούς προκαλούν δηλητηρίαση γιατί τους λείπει ένα ένζυμο απαραίτητο για την πέψη τους. Καλύτερο από όλα τα δημητριακά θεωρούσε το κεχρί.

Αυτό το επιβεβαιώνει η σύγχρονη επιστήμη, η οποία απέδειξε ότι το κεχρί είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία δημητριακό και χρησιμοποιείται προληπτικά κατά του καρκίνου.

Επίσης, ενώ όλα τα άλλα δημητριακά προκαλούν όξινη αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, το κεχρί ανήκει στις αλκαλικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Την Πυθαγόρεια διατροφή έχει υιοθετήσει ο Ολλανδός γιατρός Μόερμαν για τις εκφυλιστικές ασθένειες και τον καρκίνο. Το πρόγραμμά του έχει αναγνωριστεί από το Ολλανδικό υπουργείο Υγείας.

Οι περισσότεροι αρχαίοι φιλόσοφοι (Ορφικοί, Πυθαγόρειοι, Πλάτων, Εμπεδοκλής, Ιπποκράτης, Επίκουρος κτλ.) απέκλειαν από την διατροφή τους το κρέας και το ψάρι παρόλο που τα ψάρια τότε δεν είχαν υδράργυρο και το κρέας δεν είχε ορμόνες. Γιατί άραγε;

Ο διάσημος διατροφολόγος Bernard Jensen έγραφε“Θα έρθει κάποτε η μέρα που θα συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια των τροφών κι όχι με την ίδια την ύλη τους. Οι φωτογραφίες Κίρλιαν αποκαλύπτουν την ενέργεια που ακτινοβολείται από τα κουκούτσια, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν δύναμη.”

Ο Γαληνός πίστευε ότι το κρέας αυξάνει την μελαγχολική κακοχυμία. Άρα δεν επηρεάζει το σώμα μόνο μέσω των τοξινών του αλλά και την ψυχή. Οι τροφές μεταφέρουν κραδασμούς που τους προσθέτουν στους δικούς μας. Όταν τρώμε κρέας λαμβάνουμε τον κραδασμό του ζώου από το οποίο προήλθε καθώς και τον κραδασμό του τρόμου του σφαγμένου την ώρα του θανάτου!

Επίσης, ο Πυθαγόρας υποστήριζε ότι η σαρκοφαγία αποτελεί ένα από τα βαθύτερα αίτια διεξαγωγής πολέμων κι η άποψή του έχει επιβεβαιωθεί με πειράματα πάνω σε ζώα.

Η ιδρύτρια του Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Υγείας [Hippocrates Health Institute] Δρ. Ανν Γουίγκμορ (Dr. Ann Wigmore) μας περιγράφει το ακόλουθο περιστατικό:

Ο φίλος της Τζον Μακντόλαντ είχε ένα κατάστημα μικρών ζώων που ειδικευόταν στην ανατροφή λευκών ποντικιών. Ανέτρεφε τα ποντίκια σε έναν περιφραγμένο χώρο στον οποίο είχε τοποθετήσει μια μεγάλη μπάλα άχυρο. Μέσα στο ξερό αυτό χόρτο τα ποντίκια είχαν φτιάξει μια πραγματική “πολυκατοικία”. Είχαν ανοίξει τούνελ κι είχαν φτιάξει κρεμαστούς κήπους, πολυώροφες φωλιές και μπαλκόνια όπου μεγάλωναν τα μικρά τους μέσα σε μια αρμονική ατμόσφαιρα συνεργασίας.

Επικρατούσε ειρήνη κι ηρεμία. Κάποια στιγμή ο Τζον άρχισε να ανησυχεί για τις αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών με τα οποία έτρεφε τα ποντίκια, κι άρχισε να ψάχνει κάποιο τρόπο που θα του επέτρεπε να μειώσει το κόστος. Ένας γείτονάς του είχε πανσιόν και προσφέρθηκε να του δίνει αποφάγια από το εστιατόριο. Όταν τα δημητριακά αντικαταστάθηκαν από τα αποφάγια απλώθηκε παντού η καταστροφή. Οι τροφές των ανθρώπων κατέστρεψαν την γαλήνη που επικρατούσε στην κοινότητα των ποντικών κι εξαφάνισαν το πνεύμα συνεργασίας ανάμεσά τους. Καβγάδες ξέσπασαν μεταξύ τους. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το δάπεδο του περιφραγμένου χώρου ήταν στρωμένο με νεκρά ποντίκια. Γονείς έτρωγαν τα μικρά τους και τα δυνατά ποντίκια σκότωναν τα πιο αδύνατα χωρίς καμιά πρόκληση.

Ο Τζον κατάλαβε ότι αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση θα καταστρεφόταν. Πέταξε τα αποφάγια κι άρχισε να ταΐζει τα ποντίκια πάλι με σπόρους. Τα αποτελέσματα έγιναν γρήγορα φανερά. Σταμάτησε να βρίσκει σκοτωμένα ή μισοφαγωμένα ποντίκια. Αυτό που κάνουν οι τροφές στα ποντίκια, το κάνουν και στους ανθρώπους!

Σήμερα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο άνθρωπος δεν ανήκει στα σαρκοφάγα ζώα αλλά σε εκείνα που τρέφονται με καρπούς, χορταρικά, βλαστάρια και σπόρους.

1. Τα σαρκοφάγα έχουν κοφτερά δόντια και τα σαγόνια τους κινούνται πάνω κάτω μόνο για να κόβουν και να δαγκώνουν. Αντίθετα το σαγόνι των χορτοφάγων και του ανθρώπου κινείται όχι μόνο κάθετα αλλά και οριζόντια για να διευκολύνει το μάσημα της τροφής.

2. Τα σαρκοφάγα ζώα πίνουν νερό με την γλώσσα ενώ τα χορτοφάγα κι ο άνθρωπος πίνουν ρουφώντας το νερό.

3. Το σάλιο των σαρκοφάγων είναι όξινο, να μπορεί να χωνεύει την ζωική πρωτεΐνη. Αντίθετα το ανθρώπινο σάλιο είναι αλκαλικό και περιέχει πτυελίνη, ένα ένζυμο που απορροφά υδατάνθρακες.

4. Το στομάχι των σαρκοφάγων εκκρίνει δέκα φορές περισσότερο υδροχλωρικό οξύ απ’ ότι του ανθρώπου για την πέψη της πρωτεΐνης.

5. Το πεπτικό σύστημα των σαρκοφάγων έχει την δυνατότητα να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα χορτοφάγα κι ο άνθρωπος.

Επίσης, το συκώτι των σαρκοφάγων παράγει δεκαπέντε φορές περισσότερο ουρικό οξύ (προϊόν μεταβολισμού ζωικών τροφών) απ’ ότι το ανθρώπινο συκώτι. Γι αυτό οι άνθρωποι που τρέφονται με πολύ κρέας πάσχουν από αρθρίτιδα η οποία οφείλεται στη συσσώρευση ουρικού οξέως στο σώμα τους.

6. Τα έντερα των σαρκοβόρων έχουν μικρό μήκος για να αποβάλλουν γρήγορα το κρέας που τρώνε, διαφορετικά θα σάπιζε μέσα στα έντερά τους. Αντίθετα τα έντερα των ανθρώπων και των χορτοφάγων είναι πολύ μακριά κι η επεξεργασία της τροφής μακρόχρονη. Το κρέας σήπεται γρήγορα κι αυτή η σήψη συμβαίνει μέσα στα έντερα του ανθρώπου με αποτέλεσμα να γίνεται ζύμωση, η οποία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τοξικών βακτηριδίων, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ωφέλιμων (οξεόφιλων) βακτηριδίων. Μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση καρκίνου, καρδιοπαθειών, υψηλής χοληστερίνης και αυτοάνοσων ασθενειών, και οδηγεί σε πρόωρη γήρανση.

Στο βιβλίο της “Διαιτολόγιο για ένα μικρό πλανήτη” (Diet for a Small Planet, Ballantine

Books, 1971, 1975, 1982, 1991. ISBN 0345023781 ) ηΦράνσιςΜουρΛαπ (Frances Moore

Lappe) αναφέρει ότι μια αγελάδα πρέπει να φάει 10 κιλά πρωτεΐνης για να παράξει μισό κιλό πρωτεΐνης για ανθρώπινη κατανάλωση!

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, για να παραχθούν 1.000.000 τόνοι κρέατος δίνονται στα ζώα 18.000.000 τόνοι πρωτεΐνης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν από τον άνθρωπο.

Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το 90% της ποσότητας πρωτεΐνης που λείπει κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο. Είναι αρκετή για να παρέχει 12 gr. πρωτεΐνης κάθε μέρα για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Στο βιβλίο της, η Φράνσις Λαπ έχει υπολογίσει ότι ένα στρέμμα δημητριακών μπορεί να παράγει πέντε φορές περισσότερη πρωτεΐνη από ένα στρέμμα που χρησιμοποιείται για την βοσκή ζώων και την παραγωγή κρέατος.

Τα όσπρια παράγουν δέκα φορές περισσότερη πρωτεΐνη και τα φυλλώδη λαχανικά 15 φορές περισσότερη. Το σπανάκι μπορεί να παράγει μέχρι και 26 φορές περισσότερη πρωτεΐνη ανά στρέμμα από το μοσχαρίσιο κρέας. Κι όμως το ένα δεύτερο της επιφάνειας της Γης χρησιμοποιείται για την βοσκή ζώων, ενώ η μισή καλλιεργήσιμη επιφάνεια της Γης χρησιμοποιείται για ζωοτροφές.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω. Γιος του Ηρακλείδη και της Φαιναρέτης. Ο πατέρας του αλλά κι ο παππούς του ήταν γιατροί. Συνεχίζοντας το έργο των Ασκληπιάδων και των Πυθαγορείων, θεωρεί την διατροφή ως το καταλληλότερο όπλο για την καταπολέμηση των νόσων.

Επηρεασμένος από τον δάσκαλό του Ηρόδικο, θεωρούσε ότι οι ασθένειες προκαλούνται εξ αιτίας της κακής δίαιτας. Με τον όρο δίαιτα εννοεί ολόκληρο τον τρόπο ζωής του ανθρώπου κι όχι μόνο την διατροφή. Ο άνθρωπος παραμένει υγιής όταν κινείται, τρώει και πίνει ανάλογα με την δυναμικότητα και την ιδιοσυγκρασία του.

Έγραψε τρία βιβλία γι αυτό το θέμα:

 • ≪Περί διαίτης≫,
 • ≪Περί τροφής≫ και
 • ≪Περί υγιεινής και ασκήσεων≫.

Βασικό του πιστεύω ≪Όποιος ζει σωστά δεν αρρωσταίνει≫.

Στο ≪Περί Αρχαίας Ιατρικής≫ γράφει ότι κύριος σκοπός της Ιατρικής είναι να μάθει τον άνθρωπο

• πώς να ζει, δηλαδή πώς να τρέφεται

 • πώς να οργανώνει την καθημερινή του ζωή για να προλαμβάνει την εμφάνιση των ασθενειών αφού η τροφή είναι το φάρμακό μας.

Τα φάρμακα και τα άλλα μέσα τα θεωρούσε δευτερευούσης σημασίας.

Η δίαιτα που ορίζεται από τον γιατρό δεν είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά κι εκτός από την ηλικία, το φύλο, τις συνήθειες και τις σωματικές του ιδιαιτερότητες να εξετάζονται κι οι εξωτερικοί παράγοντες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει το άτομο, η εποχή του έτους κατά την οποία συνίσταται η δίαιτα, ο τόπος διαμονής, οι καιρικές συνθήκες, η ποιότητα του εδάφους κτλ.

Ο Ιπποκράτης στηριζόμενος στην διδασκαλία των προσωποκρατικών φιλόσοφων και τον Εμπεδοκλή για τα 4 στοιχεία που αποτελούν το σύμπαν (γη, νερό, φωτιά, αέρας) υποστήριζε ότι τα 4 αυτά στοιχεία εκδηλώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τους 4 ζωογόνους χυμούς, οι οποίοι με την σειρά τους προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία και την σωματική διάπλαση του ατόμου.

Έτσι λοιπόν ο Αέρας που είναι υγρός και θερμός σχηματίζει το αίμα και ο τύπος που δημιουργείται είναι ο Αιματώδης. Η Φωτιά που είναι ξερή και θερμή σχηματίζει την κίτρινη χολή κι ο τύπος είναι ο Χολώδης. Η Γη που είναι ξερή και ψυχρή σχηματίζει την μαύρη χολή κι ο τύπος είναι ο Μελαγχολικός. Το Νερό που είναι υγρό και ψυχρό σχηματίζει το φλέγμα κι ο τύπος είναι ο Φλεγματικός ή Λυμφατικός.

Στοιχείο               χαρακτηριστικό               σχηματίζει          Τύπος

Αέρας                   υγρός + θερμός                Αίμα                      Αιματώδης

Φωτιά                   ξηρή + θερμή                    Κίτρινη χολή      Χολώδης

Γη                           ξηρή + ψυχρή                    Μαύρη χολή      Μελαγχολικός

Νερό                     υγρό + ψυχρό                   Φλέγμα                Φλεγματικός ή Λυμφατικός

Όταν οι 4 χυμοί είναι σε ισορροπία τότε έχουμε υγεία, ήρεμη ιδιοσυγκρασία και ισορροπημένη σωματική διάπλαση.

Όταν οι 4 χυμοί είναι σε ανισορροπία τότε έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και σωματικές ιδιομορφίες.

Ο αιματώδης τύπος είναι ο πιο τυχερός από τους τέσσερις.

Ο Αιματώδης είναι

• Ανέμελος

 • Αισιόδοξος
 • Εύθυμος
 • Ερωτιάρης
 • Ευφυής

Ο Χολερικός είναι

 • Υπερευαίσθητος
 • Επιθετικός
 • Εκρηκτικός
 • Γεμάτος ενέργεια

Ο Μελαγχολικός είναι

 • Λυπημένος
 • Κατηφής
 • Καταθλιπτικός

Ο Φλεγματικός είναι

 • Ήρεμος
 • Ψύχραιμος
 • Γαλήνιος

Τα προβλήματα υγείας που απασχολούν τον Αιματώδη τύπο έχουν το στοιχείο της θερμότητας – φλεγμονής. Από απλή ακμή έως ψωρίαση, γαστρίτιδα, έλκος, ξηροφθαλμίες.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Φλεγματικός τύπος έχουν ως χαρακτηριστικό το οίδημα και την διόγκωση.

 • Ο μεταβολισμός του είναι αργός γι αυτό παίρνει εύκολα βάρος.
 • Έχει προβλήματα δυσπεψίας, φουσκώματα στο στομάχι και στην κοιλιά.
 • Βρογχικά προβλήματα
 • Αλλεργική ρινίτιδα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Χολώδης τύπος είναι κυρίως νευρολογικής φύσεως (ημικρανίες – κεφαλόπονους, ταχυκαρδίες – αρρυθμίες) και προβλήματα με το πεπτικό.

Τα προβλήματα υγείας του Μελαγχολικού τύπου είναι τα ίδια με του Χολώδη αλλά σε πιο οξυμένη μορφή. Επί πλέον έχει

 • Κατάθλιψη
 • Καρκίνο

Στην σημερινή εποχή ο νομπελίστας Λάϊνους Πάουλινγκ, ο οποίος εργάστηκε πάνω στην ορθομοριακή ψυχιατρική, διδάσκει ότι η κακή διατροφή προκαλεί διαταραχή της χημικής ισορροπίας του εγκεφάλου (τους 4 χυμούς του Ιπποκράτη).

Ο Γαληνός είχε παρατηρήσει ότι οι χαρούμενες γυναίκες δεν παθαίνουν καρκίνο. Θέλω να τονίσω ότι η Ιατρική των Ελλήνων είναι ΟΛΙΣΤΙΚΗ. Ο Ιπποκράτης δίδασκε ότι ο κακός γιατρός θεραπεύει το σύμπτωμα, ο καλός γιατρός θεραπεύει το όλον.

Ο Πλάτων έλεγε ότι είναι παράλογο να θεραπεύεις το σώμα χωρίς το πνεύμα.

Στον αιώνα μας ένας διάσημος διατροφολόγος ο Ρόσινε υποστήριξε ότι ≪μπορούμε να θεραπεύσουμε τους πιο πωρωμένους εγκληματίες, εάν εφαρμόσουμε καλή διατροφή και καλές συναναστροφές παρά καταδικάζοντάς τους να εκτίσουν την ποινή τους≫.

 

Στο επόμενο : Βιταμίνες, Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία

 

Καλλιόπη Πατέντα

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΤΕΝΤΑ

Η Καλλιόπη Πατέντα γεννήθηκε στην Χίο.
Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, τελείωσε το τμήμα Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το τμήμα Συμβουλευτικής και Αυτοεκτίμισης στο E.Q. (Κέντρο Συναισθηματικής Έρευνας και Αυτοεκτίμισης).

Έχει 5-ετή εκπαίδευση στη Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Greek Biosynthesis Center, και 3-ετη εκπαίδευση στη Ψυχοενεργειακή (Εσωτέρα) Ψυχολογία στο Κέντρο Σύνθεσης.

Τελείωσε ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ στο Brantridge University και για 2 χρόνια δίδαξε ως Ρεφλεξολόγος στο Kirlian Center.

Τελείωσε:

Shiatsu στο Natural Health Science

Ηλεκτροβελονισμό στο Natural Health Science

Βιοθεραπεία στο Kirlian Center

Ηχοθεραπεία στο Peter Hess Academy

Ayurveda στο Natural Health Science

Επίσης έχει εκπαιδευτεί στο S.R.T. (Spiritual Response Therapy).
Εργάζεται 17 χρόνια ως Εναλλακτική Θεραπεύτρια.
Ασχολείται 17 χρόνια με την Πυθαγόρειο-Ιπποκράτειο και Αγιουβερδική Διατροφή.
Εργάστηκε 8 χρόνια ως Σύμβουλος Διατροφής στα Natural Way.
Εργάζεται 8 χρόνια ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Παρακολούθησε το 16ο Συνέδριο της A.P.P.A.C με τίτλο “Neuropsychiatric, Psychological and Social Updates and Challenges” και συμμετείχε στο επιστημονικό συμπόσιο που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα “ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΨΥΧΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ”
(Πώς η διατροφή επηρρεάζει τα συναισθήματα).
Είναι μέλος του I.F.B. (International Foundation of Biosynthesis).

Έχει παρακολουθήσει 2 χρόνια Δραματοθεραπεία.

2 Σχόλια

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image