ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

 

Δεν μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα. Ή το κεφάλι μου είναι στενό ή τα πράγματα έξω δεν είναι όπως έπρεπε να είναι.

Όλα τα βλέπω λάθος. Ζω σε ένα τεράστιο λάθος που το λένε πολιτισμό. Πώς αυτός ο πολιτισμός σε αναγκάζει να δουλεύεις οκτώ ώρες και δυο ώρες πήγαινε έλα στην δουλειά με τα λεωφορεία και να χάνεις δέκα ώρες από την ζωή σου κάθε μέρα. Κάθε μέρα να κάνεις κάτι που δεν θέλεις για να πληρώσεις τον πολιτισμό. Το σπίτι, πιο σπίτι δηλαδή; την υπέροχη μου γκαρσονιέρα, το φως το νερό το τηλέφωνο, το ιντερνέτ γιατί όλα αυτά είναι πολιτισμός.  Είναι πολιτισμός να έχεις φως νερό, τουαλέτα μέσα στο σπίτι μπανιέρα. Να έχεις κινητό, ιντερνέτ. Να έχεις λεωφορεία να πηγαίνεις στην δουλειά, να έχεις δουλειά, να αισθάνεσαι χρήσιμος, παραγωγικός. Να μπορείς να ψωνίζεις ρούχα, φαγητά, γιατί είναι πολιτισμός να έχεις δίπλα σου σούπερ μάρκετ να ψωνίσεις άσχετα αν δεν σου φτάνουν τα λεφτά ούτε απέξω να περάσεις, να έχεις το κομμωτήριο, το μανάβικο, τον φούρνο, το μαγαζί για να αγοράσεις τροφή για σκύλο, γιατί έχεις και σκύλο, αγαπάς τα ζώα και ας είναι σε ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών.

Μπορείς να αγοράσεις και κεριά. Τα κεριά κάνουν ατμόσφαιρα και το κρασί επίσης. Το κρασί και τα κεριά ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα. Μπορείς να αγοράσεις και ένα φωτιστικό να έχεις χαμηλό φως. Χαμηλό φως, κεριά, κρασί και δυο κολονάτα ποτήρια που τα βρήκες προσφορά με τα μακαρόνια και περιμένεις την καλή σου. Γιατί είναι πολιτισμός να έχεις και καλή και κεριά και κρασί και χαμηλό φως και σκύλο και διαμέρισμα 30 τετραγωνικών γιατί στα 28 σου πρέπει να είσαι ανεξάρτητος και η ανεξαρτησία σου φτάνει μέχρι εδώ: διαμέρισμα 30 τετραγωνικών στο πρώτο όροφο που ακούς συνέχεια τα αυτοκίνητα να περνούν γιατί είναι πολιτισμός να έχεις αυτοκίνητο.  Και πιο πολύ πολιτισμός είναι να έχεις αυτοκίνητο με αιρ κοντισιον, αεροσάκους, σπορ.

Να πηγαίνεις όπου θέλεις εκδρομές με την καλή σου, με τους φίλους γιατί και οι φίλοι είναι δείγμα πολιτισμού. Όπως δείγμα πολιτισμού είναι να μην φωνάζεις, να μην διαμαρτύρεσαι σε αυτόν τον πολιτισμό. Πολιτισμός και δημοκρατία είναι να διαδηλώνεις ειρηνικά. Να λες αυτό που θες, το σιχτίρισμα σου για το ότι δεν έχεις να πληρώσεις λογαριασμούς, που σου έχει φάει την ζωή το αφεντικό. Που δεν έχεις να αγοράσεις τα κεριά, το φωτιστικό και το κρασί να φτιάξεις μια ωραία ατμόσφαιρα. Που πάλι σήμερα θα φας μακαρόνια χωρίς τυρί. Γιατί τα μακαρόνια πάνε με τυρί και σάλτσα.

Ότι κάνεις να το κάνεις ειρηνικά, έχεις δικαίωμα να δυσφορείς στον πολιτισμό αλλά όχι με βία όχι με αγανάκτηση. Την αγανάκτηση μόνο θα την κουβεντιάσεις. Θα την κουβεντιάζεις όσο θέλεις με τους φίλους σου, με τους γειτόνους σου και με αυτούς που συναντάς στο σούπερ μάρκετ. Σου λένε «Πω πω που μας καντατήσανε έτσι” και εσύ κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι. Και λες μην με πάρει χαμπάρι η ταμίας που βούτηξα κεράκια και κρασί από το σούπερ μάρκετ για να φτιάξω ατμόσφαιρα στην καλή μου. Και η καλή μου είναι το καλύτερο πράγμα σε αυτό το πολιτισμό. Γιατί χρειάζεσαι να έχεις κάποιον καλό δίπλα σου να σε καταλαβαίνει να σε νιώθει να σε παρηγορεί να σε φροντίζει για όλα αυτά που σου έχει δημιουργήσει ο πολιτισμός. Και ο πολιτισμός σου προσφέρει τις σχέσεις.

Σου προσφέρει κάποιον να είναι εκεί για σένα για να αντέξει όλο το βάρος και την δυστυχία που σου προκαλεί ο ίδιος. Και σου δείχνει κάθε μέρα τι πρέπει να κάνει για να έχεις αυτόν τον πολυπόθητο άλλο για να σε ανακουφίσει. Σου λέει πώς να κάνεις σχέσεις, πως πρέπει να είσαι μέσα στις σχέσεις για να τις έχεις. Σου δείχνει τι είναι η ευτυχία και πώς να την αποκτήσεις.  Σου λέει ποιο είναι το νόημα ο προορισμός της ζωής, που θα βρεις το νόημα: Στην εργασία και στις σχέσεις. Σου λέει  ότι πρέπει να παντρευτείς να έχεις μια θρησκεία γιατί η θρησκεία είναι πολιτισμός, δημιούργησε τον πολιτισμό και τον συντηρεί. Σου έδωσε εντολές να ακουλουθήσεις για να διατηρηθεί ο πολιτισμός.

Ωραίο πράγμα ο πολιτισμός. Ωραίο πράγμα να έχεις όλες αυτές τις μικροανέσεις  τα λεωφορεία, τα μαγαζιά, το μπάνιο με το ζεστό νερό. Τι ωραία! Γιατί το νόημα εκεί είναι να έχεις μικροανέσεις γιατί τις άλλες ανέσεις δεν θα τις έχεις ποτέ. Μπορείς όμως να τις ονειρεύεσαι. Έχεις δικαίωμα στο όνειρο. Μπορείς να έχεις γιότ, μπορείς να έχεις πισίνα μπορείς να κάνεις ταξίδια. Μπορείς να παίξεις Τζόκερ! Βέβαια κάθε εβδομάδα δυο φόρες μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου! Και τότε θα έχεις μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα το κρασί που θα είναι πανάκριβο θα το πίνεις δίπλα στην πισίνα όχι στο κρεβάτι γιατί σε σπίτι 30 τετραγωνικών δεν χωρεί καναπές. Μπορείς επίσης να κυνηγήσεις το όνειρο σου να σπουδάσεις, να διαβάσεις να μορφωθείς και σιγά σιγά θα αναρριχηθείς πιο πολύ στον πολιτισμό τους, γιατί για κάποιους ο πολιτισμός είναι το λεωφορείο για την δουλειά και για άλλους είναι η πισίνα. Και εσύ θέλεις να είσαι πολιτισμένος. Θέλεις να ζεις πολιτισμένα. Θες να έχεις νόημα και ατμόσφαιρα στην ζωή σου.

Πολιτισμός είναι και η μόδα. Θα φοράς τα πολιτισμένα ρούχα για να κρύψεις το σώμα σου. γιατί δεν είναι πολιτισμός να είσαι γυμνός. Θα φοράς ένα ωραίο λουλουδάτο μαγιό χαβανέζικο γιατί αυτά είναι στην μόδα. Ή ένα μαγιό στρινγκ γιατί το στρινγκ είναι φέτος στην μόδα. Αυτά είναι! πολιτισμός. Και έχει φροντίσει για όλα ο πολιτισμός, έχεις νοσοκομεία για να σε φροντίσουν την σωματική σου υγεία, έχεις ψυχοθεραπευτές να φροντίσουν την ψυχική σου υγεία, έχεις θρησκείες για φροντίσεις την πνευματική σου υγεία. Γιατί πολιτισμός σε χρειάζεται υγιή και παραγωγικό. Άσχετα αν σχεδόν όλες τις αρρώστιες σου τις δημιουργεί ο ίδιος ο πολιτισμός. Και σήμερα ακουλούθησα κατά γράμμα τον πολιτισμό πήγα στην δουλειά τα άκουσα από τον Μαλάκα αφεντικό. Εντάξει δεν είναι όλα τα αφεντικά σαν τον δικό μου υπάρχουν και καλά αφεντικά. Υπάρχουν και τα αριστερά αφεντικά που είναι πιο κάλοι, πιο πολιτισμένοι. Πιο ανθρώπινοι. Πιο κοντά σου, σε νοιάζονται.

Πήγα με το λεωφορείο. Γύρισα. Άναψα το φως, το θερμοσίφωνο έκανα μπάνιο. Δυστυχώς δεν είδα τα εμαιλ γιατί είναι κομμένο το τηλέφωνο γιατί ο κύριος ΟΤΕ δεν με συμπαθεί και τα έχει βάλει μαζί μου. Πήγα σούπερ μάρκετ, πήρα τα μακαρόνια και τα ποτήρια δώρο. Βούτηξα το κρασί και τα κεράκια. Γιατί ο καλός αφεντικός δεν με έχει πληρώσει τρεις μήνες αλλά πρέπει να δείξω κατανόηση γιατί έτσι είναι η αγορά και δεν θα τα χάσω. Και ο καλός αφεντικός πήγε διακοπές και σίγουρα θα έχει ένα ωραίο χαβανέζικο μαγιό γιατί είναι μες την μόδα. Γιατί είμαι τυχερός που έχω δουλειά σε εργοστάσιο άσχετα αν έχω σπουδάσει και έχω πτυχία. Όλοι στο εργοστάσιο πτυχία έχουμε και διδακτορικά.

Ο καλός αφεντικός έχει και πισίνα και έχει και μια ωραία γυναίκα και είναι και αυτή μαυρισμένη δυστυχώς δεν μπορεί να φορέσει στρινγκ γιατί είναι λίγο χοντρή η κακομοίρα παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει. Γιατί  το να έχεις ωραίο σώμα αδύνατο, γυμνασμένο είναι δείγμα πολιτισμού. Και μετά από όλα αυτά είμαι εδώ με τα κεράκια και την ατμόσφαιρα και περιμένω την καλή μου για να της γκρινιάξω. Και αυτή θα μου γκρινιάξει γιατί και αυτή ζει στον ίδιο πολιτισμό, αλλά ευτυχώς ο πολιτισμός μας έδωσε τις σχέσεις, τον ένα για τον άλλο, έχουμε ο ένας τον άλλο για να γκρινιάζουμε και να ονειρευόμαστε σε μια ωραία ατμόσφαιρα για να μην ασχολούμαστε μαζί του. Για να μην τον γκρεμίσουμε. Για να μην κυκλοφορούμε γυμνοί. Για να είμαστε καλοί και να συμπεριφερόμαστε καλά. Γιατί δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς πολιτισμό, δεν μπορείς να ζήσεις σαν τους αγρίους.

Φέρσου πολιτισμένα. Φέρσου κόσμια και ο πολιτισμός έχει φροντίσει για σένα για τα πάντα και κυρίως για την τύχη σου, όποτε μην ξεχαστείς δευτέρα και Πέμπτη Τζόκερ. Παίξε Τζόκερ. Παίξε πολιτισμένα όμως μην εθιστείς. Δεν είναι καλό πράγμα ο εθισμός. Είσαι εκτός πολιτισμού. Οι τοξικομανείς, οι τρελοί είναι εκτός πολιτισμού. δεν σέβονται τον πολιτισμό. Και οι άστεγοι επίσης δεν σέβονται τον πολιτισμό και οι ζητιάνοι όπου και να πας θα τους δεις μπροστά σου. απα πα. Και οι μετανάστες και αυτοί είναι απολίτιστοι. Και οι πόρνες και πολλά άλλα πράγματα δεν είναι πολιτισμός. Οι μαύροι δεν είναι πολιτισμός. Η δημοκρατία είναι πολιτισμός. Ότι πουν οι πολλοί. Αυτό είναι δημοκρατία.

Και εμείς; η μειοψηφία, εμείς που δεν έχουμε την ίδια γνώμη με εσάς; εμείς είμαστε απολίτιστοι. Είμαστε τρελοί, επαναστάτες. Δεν είμαι νοικοκύρης σαν τον γείτονα μου που έχει φούρνο και δουλεύει 15 ώρες την ημέρα. Γιατί είπαμε η δουλειά είναι πολιτισμός, η εργασία απελευθερώνει. Όποτε εργασία και χαρά να χαίρονται τα αφεντικά! Και είμαι πολιτισμένος, φέρομαι πολιτισμένα, ακολουθώ τον πολιτισμό και που και που όταν έχω μια κραυγή μέσα μου την πνίγω γιατί δεν είναι πολιτισμός. Και αν είναι καλά η καλή μου θα κάνουμε έναν ωραίο πολιτισμένο έρωτα, χωρίς φωνές και τρελές με ότι μας δίδαξαν να κάνουμε στον έρωτα. Και όσα δεν μπορείς θα τα φανταστείς. Και όλα αυτά που δεν μπορείς να κάνεις και να ζήσεις θα τα φανταστείς. Και ζεις στην φαντασία και την πραγματικότητα και πιο πολύ φαντάζεσαι και ονειρεύεσαι πώς να αντέξεις, πώς να επιβιώσεις, πώς να γλιτώσεις από τον πολιτισμό τους.

Κράτησα και τρία ευρώ και έπαιξα Τζόκερ που ξέρεις… που ξέρεις…

 

Duente

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.