ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Συνέχεια του ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΜΟΡΦΕΣ & ΑΣΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ας θυμόμαστε ένα σημαντικό πράγμα. Εκείνο που μπορεί να πετύχει η εκπαίδευση πάνω σε ανεπιθύμητες γραμμές, επιδείχτηκε σαφώς στη Γερμανία με τον αφανισμό του ιδεαλισμού, με την εγχάραξη λανθασμένων ανθρώπινων σχέσεων και στάσεων και με την εξύμνηση του καθετί πιο εγωιστικού, κτηνώδους κι επιθετικού.

Η Γερμανία απέδειξε ότι οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, όταν οργανωθούν και επιτηρηθούν κατάλληλα, σχεδιαστούν συστηματικά και συνδεθούν με μία ιδεολογία, είναι δυναμικά αποτελεσματικές, ιδιαίτερα αν παραλάβουμε το παιδί αρκετά μικρό κι αν του αποκρύψουμε όλες τις αντίθετες διδασκαλίες για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ας θυμόμαστε ταυτόχρονα ότι, αυτή η επιδειχθείσα δυναμικότητα, μπορεί να λειτουργήσει αμφίδρομα και ότι εκείνο που υπήρξε αποτελεσματικό πάνω σε λαθεμένες γραμμές, μπορεί ν’ αποβεί εξίσου επιτυχές πάνω στις ορθές γραμμές.

Χρειάζεται επίσης ν’ αντιληφθούμε ότι πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα:

Πρέπει να θέσουμε, εκπαιδευτικά, την έμφαση πάνω σ’ εκείνους που είναι κάτω των δεκάξι ετών και δεύτερον, πρέπει ν’ αρχίσουμε με ό,τι διαθέτουμε, ακόμη κι αν αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς των τωρινών συστημάτων. Πρέπει να ενισχύσουμε εκείνες τις όψεις που είναι καλές κι επιθυμητές. Πρέπει ν’ αναπτύξουμε τις νέες στάσεις και τεχνικές που θα προετοιμάσουν ένα παιδί για μία πλήρη ζωή κι έτσι θα το κάνουν αληθινό άνθρωπο, ένα δημιουργικό μέλος της ανθρώπινης οικογένειας.

Τα καλύτερα στοιχεία του παρελθόντος πρέπει να διατηρηθούν, αλλά θα πρέπει να θεωρηθούν μόνο σαν τα θεμέλια για ένα καλύτερο σύστημα και σαν μία πιο σοφή προσέγγιση στο στόχο που είναι να γίνει πολίτης του κόσμου.

Θα άξιζε, στο σημείο αυτό, να ορίσουμε τι μπορεί να είναι η εκπαίδευση, αν κινείται από αληθινό οραματισμό κι αν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες ανάγκες καθώς και στις απαιτήσεις των καιρών.

Εκπαίδευση είναι η εκγύμναση που δίνεται με νοημοσύνη, η οποία θα επιτρέψει στη νεολαία του κόσμου να έρχεται σ’ επαφή με το περιβάλλον της, με νοημοσύνη και εχεφροσύνη και να προσαρμόζεται στις υφιστάμενες συνθήκες.

Πηγή ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – Alice Bailey

 

Επιμέλεια

Δήμητρα Αλαγκιόζογλου

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ

Ονομάζομαι Δήμητρα Αλαγκιόζογλου και είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Ο κύκλος αυτός της εργασίας τελείωσε και τώρα είμαι εθελόντρια σε μία Μ.Κ.Ο που υποστηρίζει και συμπαρίσταται σε οικογένειες και παιδιά κυρίως Ρομά αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Ασχολούμαι κυρίως με παιδιά βοηθώντας τα στα μαθήματα τους.

Τα ενδιαφέροντα μου άπτονται θέματα όπως Φιλοσοφία, Εσωτερική Αστρολογία, Εσωτερική Θεραπευτική, αλλά και θέματα σύγχρονων Επιστημών, όπως η Αστροφυσική, θεωρία των κβάντα και άλλοι συναφείς κλάδοι.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.