ΒΟΤΑΝΑ

ΣΙΣΑΝΤΡΑ, ΣΚΟΡΔΟ, ΣΚΟΡΠΙΔΙ

 

Σισάντρα

Καρπός που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο οποίος όμως τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται ευρέως και στη δυτική ιατρική. Είναι ευεργετικός στη λειτουργία των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να βρείτε αυτούσιο τον καρπό και να τον βράσετε ως αφέψημα (περίπου 9 γρ. για 1 φλιτζάνι νερό) ή να τον προμηθευτείτε σε ταμπλέτες. Ως αφέψημα, χρησιμοποιήστε το καθημερινά, για μικρά χρονικά διαστήματα.

Σκόρδο

Για ευρύ φάσμα προβλημάτων

Οι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας έπαιρναν καθημερινά μία σκελίδα, προκειμένου να τονωθούν και να προλάβουν τις λοιμώξεις. Το σκόρδο είναι αντισηπτικό και αντιβιοτικό, με αποτελεσματικότητα σε ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του εντέρου. Είναι γνωστό καρδιοτονωτικό και αντιυπερτασικό, έχει δράση κατά των αιμορροΐδων και της νεφρολιθίασης. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, είναι διουρητικό και θεωρείται ότι έχει και δράση κατά του καρκίνου και των ρευματισμών και ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων.

Σκορπίδι

Καταπραϋντικό, αντιβηχικό

Ονομάζεται και πολυτρίχι ή σκορπιδόχορτο και φυτρώνει κυρίως στις ρωγμές των βράχων ή παλαιών τοίχων. Το μαύρο πολυτρίχι καλλιεργείται σε γλάστρες. Η θεραπευτική του δράση είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται κατά παθήσεων της κύστης και του ουροποιητικού. Είναι καταπραϋντικό, αντιβηχικό, διουρητικό, είναι ωφέλιμο για την αποβολή της πέτρας από τους νεφρούς και κατά της διάρροιας. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά παθήσεων της σπλήνας και των σκουληκιών του εντέρου.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας.

 

Χρίστος Καψάλης

Συλλέκτης Βοτάνων-Ερευνητής

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να ασχολείται με την συλλογή βοτάνων από πολλές περιοχές της Ελλάδος. Με πολύ κόπο και ατέλειωτες ώρες μελέτησε την βοτανική των αρχαίων Ελλήνων, μελετώντας τον Διοσκουρίδη, την φυσική ιστορία του Πλίνιου, τον Παράκελσο, κείμενα του Γαληνού, Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας.

Παρακολούθησε σεμινάρια στο School of Natural Health Sciences, Γεμμοθεραπεία και συνδυασμούς γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων και βαμμάτων.

Η προσωπική του συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες βότανα και βάμματα της Ελληνικής φύσης, η οποία θα παρουσιαστεί πλήρης, πολύ σύντομα από το lifehub.gr, καθώς και στο υπό έκδοση βιβλίο ‘’Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων, δένδρων και φυτών“.

xristkaps@gmail.com Τηλ.επικοινωνίας 6970502611

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.