ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΟΙ ΣΟΦΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΤΡΙΞ

 

Συνέχεια του ΤΑ ΦΩΤΑ ΠΟΥ ΣΤΡΑΒΩΣΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η ρητορική είναι επιστήμη, είναι ο τομέας μελέτης και τεχνικής που ασχολείται με τη σύνθεση του προφορικού και του γραπτού λόγου προκειμένου να καταστεί μέσον πειστικότητας και αποτελεσματικότητας επί κάποιου αιτίου.

Τη ρητορική χρησιμοποιεί σήμερα ο πολιτικός-δημαγωγός, ο διαφημιστής, ο δημοσιογράφος, ο συνδικαλιστής, ο δικηγόρος κλπ. Με τη ρητορική θα χτίσει την επιχειρηματολογία του και θα προσπαθήσει να αντικρούσει κάποιος τους αντιπάλους ή να πάρει άλλους με το μέρος του. Με τη ρητορική θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ακόμα και την πίστη. Ένας ιερέας, «κηρύττει» τον Λόγον του Χριστού, δεν τον διδάσκει. Η διδασκαλία είναι ήδη δεδομένη από τον ίδιο το Χριστό, το έργο του ιερέα είναι να τον προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο. Το ίδιο θα κάνει και ο ιμάμης για τον Λόγο του Μωάμεθ και ο Βουδιστής ιερέας κλπ. Αλλά με τη ρητορική θα προσπαθήσει και ο Αθεϊστής να πείσει ότι δεν υπάρχει Θεός. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν καλή ρητορική δύναμη, πολλές φορές τυχαίνει να είναι και πολιτικοί ηγέτες ταυτόχρονα.

Όμως ο Χριστός δεν ήταν ρήτορας, ήταν Διδάσκαλος. Μιλούσε την Αλήθεια χωρίς τεχνάσματα και σοφιστείες για να παραπλανήσει τα πλήθη. Έλεγε, Είμαι ο Υιός του Θεού και δεν έκανε προσπάθεια να το αποδείξει. Η Δύναμη της Αλήθειας του άγγιζε τις χορδές των αναζητητών της εποχής του και γινόταν με μιας αναγνωρίσιμος. Αυτή την άμεση επαφή με το Πνεύμα, οι Σοφιστές πολέμησαν στρέφοντας τους εκπαιδευόμενους τους στον «ρεαλισμό», που στην ουσία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αυτό που σήμερα μετά τη γνωστή ταινία ονομάζουμε «Μάτριξ».

«Αν όμως δεν συνειδητοποιήσουμε ότι κοιμόμαστε, τίποτα δεν θα έρθει σε αντίφαση με την εικόνα που βλέπουμε στον ύπνο μας.(…) Τόση δύναμη έχει ο ύπνος.»

Αριστοτέλης, Περί Ενυπνίων, ένας πολέμιος των Σοφιστών

Πηγές : nea.allnewz, theancientwebgreece

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.