ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΤΑ ΦΩΤΑ ΠΟΥ ΣΤΡΑΒΩΣΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού τους σε όλον τον πλανήτη, χάρισαν μαζί και ένα προβολέα που στραβώνει με έναν επικίνδυνο διακόπτη.

Μετά τη συναυλία του Ρόμπι Γουίλιαμς, ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής του αμερικανοσιωνιστικού στερεώματος δήλωσε έκπληκτος που οι Έλληνες ήξεραν όλα τα τραγούδια του απέξω κι ανακατωτά.

Αν ρωτούσε κανείς τον κόσμο τον μαζεμένο στην συναυλία ποιοι ήταν οι Σοφιστές και η Σοφιστική Κίνηση, το πιο πιθανό ήταν να μην πάρει απάντηση ή στην καλύτερη (?) περίπτωση να πάρει την απάντηση των σχολικών κειμένων και της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Οι σοφιστές (5ου π.χ. αιώνα) ήταν διδάσκαλοι και παιδαγωγοί προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ταξίδευαν σε όλες τις πόλεις, αλλά η φήμη τους ήκμασε κυρίως στην Αθήνα που ήταν και το πνευματικό κέντρο της εποχής. Σκοπός της διδασκαλίας τους ήταν να διδάξουν τους νέους και γενικά τους πολίτες της δημοκρατικής Αθήνας την πολιτική τέχνη, την Ρητορική, την φιλοσοφία και την ηθική. Οι κυριότεροι σοφιστές για τους οποίους έχουμε και τις περισσότερες πληροφορίες είναι: ο Πρωταγόρας, ο Αντιφών, ο Θρασύμαχος, ο Κριτίας, ο Λυκόφρων, ο Γοργίας, ο Πρόδικος και ο Ιππίας.

Ως παρεξηγημένο και ανατρεπτικό κίνημα παρουσιάζεται στη σύγχρονη εποχή και τα τελευταία χρόνια γίνεται η “αποκατάσταση” του.

Στην πραγματικότητα, η Σοφιστική Κίνηση έβαλε τον σπόρο για τις μετέπειτα επιστήμες Κοινωνικής Μηχανικής, Πολιτικής Χειραγώγησης, μέχρι και για τα πολύ μεταγενέστερα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Στους Σοφιστές επάνω βασίστηκαν αργότερα οι Διαφωτιστές και οι Ιλλουμινάτοι.

Με λίγα λόγια, τα «φώτα» μας ήταν τόσο δυνατά που στράβωσαν όλον τον πλανήτη, ακόμα και τους ίδιους τους Έλληνες, από τότε μέχρι και σήμερα, όπου αναζητείται τρόπος αυτός ο διακόπτης να πάει κάποια στιγμή στο off!!!

Οι Σοφιστές ήταν επ’ αμοιβή διδάσκαλοι της ρητορικής, της εριστικής και της πολιτικής τέχνης, καθώς επίσης της φιλοσοφίας, της λογικής και των επιστημών. Αυτό και μόνο απέκλειε τη χαμηλή και μεσαία τάξη, και τα μαθήματα μπορούσαν να τα παρακολουθήσουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες. Η ελίτ της εποχής.

Εισήγαγαν στη φιλοσοφία τον ανθρωποκεντρισμό και την γνωσιολογία, δηλαδή την αξία και τα όρια της γνώσης του υλικού και εξωτερικού κόσμου, απαλλαγμένο από την επέμβαση υπερφυσικών παραγόντων και του Εγώ. Πάνω σ’ αυτή την υλιστική φιλοσοφία βασίστηκαν αργότερα ο καπιταλισμός ως οικονομικό μοντέλο και για ένα μεγάλο διάστημα και ο ιστορικός υλισμός, το βαρύ όπλο του κομμουνισμού.

Έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη του κόσμου βάσει των αισθήσεων, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία του «σκεπτικισμού», διαμορφώνοντας παράλληλα την άποψη ότι η γνώση, η αλήθεια και οι αξίες είναι έννοιες σχετικές. Άρα η Αλήθεια δεν είναι μια, όλα είναι σχετικά, από την οπτική γωνία που συμφέρει τον καθένα.

Τα εργαλεία του ήταν τα «σοφίσματα», μέσω των οποίων υποστήριζαν παράδοξες απόψεις, παραβιάζοντας συγκαλυμμένα τους νόμους της λογικής, με αποτέλεσμα να μπορούν με αυτά να «αποδείξουν» ότι… η νύχτα ήταν μέρα! Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε η Σοφιστική ανάμεσα στους οπαδούς της εριστικής τέχνης, μέλη της Μεγαρικής σχολής.

Πηγές : nea.allnewz, Fpress

Επιμέλεια

 

ΠΑΡΑ ΚΕΛΣΟΣ

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.