ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 

Τα κοινωνικά δικαιώματα γεννήθηκαν ως αίτημα για κοινωνική αλληλεγγύη και άμβλυνση των ανισοτήτων μέσα από την παρέμβαση του κράτους πρόνοιας στην οικονομική και κοινωνική σφαίρα.

Όμως η δράση της Συμβουλευτικής στη διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων (π.χ. δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην πρόνοια, στην εργασία κλπ.) από τα άτομα έχει καθοριστική σημασία.

Η παραδοσιακή συμβουλευτική ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την αλλαγή της προσωπικής σφαίρας (διανοητικοί, συναισθηματικοί, πνευματικοί παράγοντες) όμως αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η επίδρασή τους στην προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Η οικολογική προοπτική αναγνωρίζει την ευεξία του ατόμου ως άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευεξία του περιβάλλοντός του και βοηθάει τους επαγγελματίες των συμβουλευτικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν πελάτες με προβλήματα που βασίζονται στο περιβάλλον προσεγγίζοντας κοινωνικά ευάλωτες ομάδες όπως: ανήλικοι, μειονότητες, μετανάστες, εξαρτημένοι κ.ά. αναλαμβάνοντας κοινωνική δράση και βοηθώντας στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του κοινωνικού και επαγγελματικού αποκλεισμού, της ανεργίας και της παραβατικότητας.

Η συμβουλευτική της κοινωνικής δικαιοσύνης δίνει μια νέα οπτική στο ρόλο και την ευθύνη του επαγγελματία της συμβουλευτικής απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και στοχεύει στην εξάλειψη των πολλαπλών μορφών συστηματικής καταπίεσης όπως είναι οι κοινωνικές διακρίσεις που εμποδίζουν τα άτομα να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Συμπεραίνουμε ότι ο εντοπισμός των ισχυρών δυνάμεων του περιβάλλοντος που σε σημαντικό βαθμό καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τους επαγγελματίες της συμβουλευτικής γιατί με αυτό τον τρόπο συμβάλλει όχι μόνο στην προσωπική βελτίωση του ατόμου αλλά και στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων προετοιμάζοντας ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές.

 

Παπαδάκη Ελένη

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

photo Διακόνημα

 

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων προκειμένου να εξελιχθώ και να γίνω αποτελεσματικότερη στην εργασία μου.

Τα τελευταία χρόνια, η βαθιά μου ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου με οδήγησε να επενδύσω στην Προσωπική μου Ανάπτυξη και ταυτόχρονα να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου μέσα από τις σπουδές μου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image