ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ

 

 Εἰπὲ δέ μοι γαῖάν τε· τεὴν δῆμόν τε πόλιν τε,

ὄφρα σε τῇ πέμπωσι τιτυσκόμεναι φρεσὶ νῆες·

οὐ γὰρ Φαιήκεσσι κυβερνητῆρες ἔασιν,

οὐδέ τι πηδάλι᾽ ἔστι, τά τ᾽ ἄλλαι νῆες ἔχουσιν·

ἀλλ᾽ αὐταὶ ἴσασι νοήματα καὶ φρένας ἀνδρῶν,

Τὴ χώρα σου, τὸ δῆμο σου, νὰ νιώσουν τὰ καράβια,

νὰ βάλουν πλώρη κατακεῖ, ταξίδι σὰ σὲ πάρουν.

Γιατὶ δὲν ταξιδεύουνε οἱ Φαίακες μὲ ποδότες,

μηδ’ ἔχουν τὰ καράβια τους τιμόνια, καθὼς τ’ ἄλλα,

παρὰ μονάχα τους τὸ νοῦ μαντεύουνε τοῦ ἀνθρώπου,

καὶ πάντων ἴσασι πόλιας καὶ πίονας ἀγροὺς ἀνθρώπων,

κι ὅλων τὶς χῶρες ξέρουνε καὶ τὰ παχιὰ χωράφια.

Η θεά Αθηνά, έχοντας καλύψει τον Οδυσσέα με την θεϊκή ομίχλη ώστε να είναι αόρατος από τούς άλλους, του λέει, μεταξύ άλλων, για τούς Φαίακες: «Αυτοί με εμπιστοσύνη στα γοργοκίνητα καράβια τους περνούν την απέραντη θάλασσα, χάρισμα πού τούς έδωσε o κοσμοσείστης. Είvαι τόσο γρήγορα τα πλοία τους, σαν το φτερό και σαν την σκέψη» (ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Η’, στίχ, 34-36).

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Να πρόκειται άραγε για ιπτάμενες μηχανές πού ταξίδευαν στον αέρα και στην θάλασσα και κινούνταν με την εφαρμογή φυσικομαθηματικών γνώσεων ανωτάτου βαθμού, εφ’ όσον κατά την φράση της θεάς ήσαν γρήγορα σαν την σκέψη; Ας δούμε όμως και ένα άλλο σχετικό απόσπασμα της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» όπου παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Αλκίνοος, ζητώντας από τον Οδυσσέα πληροφορίες για την χώρα του και τον λαό του, του λέει: «Πες μου και την χώρα σου και τον λαό σου και την πόλη, για να πάρουν προς τα εκεί κατεύθυνση τα πλοία και να σε πάνε, γιατί δεν υπάρχουν κυβερνήτες στους Φαίακες, ούτε πηδάλια κι εκείνα που έχουν τ’άλλα καράβια, παρά τα πλοία τους ξέρουν τις διαθέσεις και τις σκέψεις των ανθρώπων και γνωρίζουν τις πατρίδες όλων και τους εύφορους αγρούς και σαν πουλιά διαβαίνουν τις θαλασσινές αποστάσεις, σκεπασμένα με σκοτάδι και συvvεφιά και ποτέ δεν υπάρχει φόβος να πάθουν καμία βλάβη ή v’ αφαvισθούv» (ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Θ’, στίχ. 555-­564).

Διακρίνεται σαφέστατα στα λόγια του Αλκινόου ότι τα πλοία των Φαιάκων δεν είχαν καμία σχέση, ούτε από άποψη μορφής, ούτε από άποψη λειτουργίας με τα συνηθισμένα αρχαία πλοία. Τα πλοία των Φαιάκων κινούνταν χωρίς ανθρώπους κυβερνήτες, δηλαδή ήσαν αύτο κυβερνώμενα, ενώ η αναφορά ότι αυτά γνώριζαν τις ανθρώπινες σκέψεις και τις πατρίδες όλων, μας εμβάλλει την υποψία μήπως επρόκειτο για ιπτάμενες μηχανές (προϊόντα εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας) πού ανίχνευαν τις σκέψεις και τις διαθέσεις όλων όσων επέβαιναν σε αυτές. Η επισήμανσις του Αλκινόου ότι αυτά διάβαιναν «σαν πουλιά τις θαλασσινές αποστάσεις, σκεπασμένα με σκοτάδι και συννεφιά» μας υπενθυμίζει ότι αυτά είναι ιπτάμενα (βλέπε τι είπε η Αθηνά στον Οδυσσέα γι’ αυτά) ενώ ο «αήρ» (το «θεϊκό σκοτάδι») και η «νεφέλη» («συννεφιά», «θεϊκή ομίχλη») μας παραπέμπει κατά σαφή τρόπο στα ιερά όπλα των αθάνατων θεών, σε εφαρμογή θεωριών μαγνητικών πεδίων, οπωσδήποτε ανωτέρων από εκείνη την οποία υποτίθεται ότι «ανακάλυψε» ο «μέγας επιστήμων» Αϊνστάιν.

Και η τελευταία αυτή παρατήρηση μας, σαφώς προκύπτει από την επισήμανση του Αλκινόου ότι «δεν υπάρχει φόβος να πάθουν καμία βλάβη ή ν’ αφανισθούν», πράγμα που βεβαίως δεν συνέβη με το αντιτορπιλικό «Λέων» («Πείραμα Φιλαδέλφειας») όπου όχι μόνον παρουσιάσθηκαν κατά τα λεγόμενα του δρ. Βαλεντάιν βλάβες στο πλοίο αλλά και επικίνδυνες συνέπειες στην υγειά όσων πήραν μέρος στο «πείραμα», (Βλέπε «Το τρίγωνο των Βερμούδων» και «Το Πείραμα της Φιλαδέλφειας» του Τσάρλς Μπέρλιτζ). Αυτό με αλλά λόγια σημαίνει ότι οι Αμερικανοί κατέχουν μόνο ένα τμήμα τής γνώσεως του ιερού όπλου των αθάνατων Ελλήνων θεών που φέρει τις ονομασίες κάποιας χαρακτηριστικής ιδιότητος του («αχλύς», «αήρ», «νεφέλη»).

Τα πλοία λοιπόν των Φαιάκων, οποιαδήποτε μορφή κι αν είχαν αυτά, είχαν την ικανότητα να πηγαίνουν παντού, σε κάθε χώρα, εννοείται, φυσικά με την εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας και χωρίς να υπάρχει περίπτωση να υποστούν κάποια βλάβη ή καταστροφή. Η τεχνολογία αυτή των πλοίων δεν δείχνει να είναι ένα μοναδικό και ξεκομμένο δώρο του Δία αλλά ο Όμηρος μιλάει για έναν πολιτισμό ανεπτυγμένο σε όλα τα επίπεδα, πολύ εξελιγμένο. Μιλάει για ένα λευκό φως που ξεχυνόταν απ’ ολόκληρη τη στέγη του παλατιού και για έναν κήπο όπου τα καλλιεργημένα φυτά κάρπιζαν διαρκώς, χειμώνα-καλοκαίρι.

Ο Όμηρος δεν έγραφε λογοτεχνικά ευρήματα, πολλά από αυτά που έγραψε έχουν γίνει πράξη στην εποχή μας!!! Το ότι είχαν αναπτύξει τεχνολογία στην αρχαιότητα φαίνεται από πολλές αναφορές πτήσεων διαφόρων ηρώων και ημίθεων που λένε πως είναι η Γη από ψηλά. Ο Όμηρος αναφέρει αυτόματο φυσερό στο εργαστήριο του Ηφαίστου, για μεταλλικές κοπέλες που τον βοηθούσαν να κινηθεί και για τρίποδες που πήγαιναν μόνοι τους στην αίθουσα όταν συνεδρίαζαν οι θεοί.

Αν αυτά φαίνονται υπερβολικό τότε το ποιο απλό παράδειγμα τεχνολογικής ανάπτυξης είναι η ασπίδα του Αχιλλέα. Εντάξει, ας υποθέσουμε ότι ο Δούρειος Ίππος δεν ήταν τεχνολογικό επίτευγμα. Με τις πρακτικές της εποχής ήταν απλό να φτιάξεις ένα ξύλινο άλογο με ρόδες, ύψους 10+ μέτρων και βάρους μερικών τόνων που να χωράει καμιά 20σαριά πάνοπλους στρατιώτες, με ειδική μόνωση ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί απ’ έξω.

Όταν ο Αίας τραυμάτισε την Αφροδίτη και τον Άρη και άλλοι θεοί τους πήραν από τη μάχη και τους μετέφεραν σε λίγα λεπτά από την Τροία στην «εντατική» του Ολύμπου ήταν κάτι που συνηθιζόταν απ’ το ΕΚΑΒ εκείνης της εποχής. Τα όπλα του Αχιλλέα που έφτιαξε ο Ήφαιστος και τον καθιστούσαν άτρωτο θα ήταν υποθέτω ένα απλό χάλκινο σπαθί, μια ασπίδα, δόρυ κλπ.

Αν λοιπόν ο Όμηρος δεν είχε γνώσεις από Τεχνολογία θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι δεν είχε επίσης γνώσεις και στις ακόλουθες επιστήμες:

 • γραμματική
 • ποίηση
 • γεωγραφία
 • ιστορία
 • μυθολογία
 • κοινωνιολογία
 • ψυχολογία
 • παραψυχολογία
 • πολεμικές τέχνες
 • φυσική
 • ναυσιπλοΐα
 • μετεωρολογία

ΠΕΡΙ ΦΑΙΑΚΩΝ 

Η λέξη φαιός σημαίνει σταχτής, σκούρος. Τι λοιπόν πιο λογικό από το να αναφέρει τους σκουρόχρωμους κατοίκους της χώρας ως σκουρόχρωμους δηλαδή Φαίακες. Επίσης οι Φαίακες μετέχουν της ελληνικής παιδείας και αυτό φαίνεται:

 • Από την γλώσσα μια και ο Οδυσσέας συνεννοείται άριστα μαζί τους.
 • Από την κουλτούρα μια και ο Δημόδοκος τραγουδά τα του Τρωικού πολέμου.

Φαίνεται όμως ότι οι Φαίακες βρίσκονται πολύ μακριά από τον ελλαδικό χώρο γιατί δεν γνωρίζουν την χώρα του Οδυσσέα και ούτε πως να πάνε εκεί. Αν οι Φαίακες ήταν οι Κερκυραίοι υπήρχε περίπτωση να μην γνωρίζουν την Ιθάκη;

Εκτός όμως από τις ενδείξεις αυτές έχουμε και τις παρακάτω από τα λεγόμενα του Ομήρου:

 • Οι Φαίακες είναι λαός που εξαρτάται από τον Ποσειδώνα. Προφανώς νησί σε ανοικτή θάλασσα
 • Το πλοίο των Φαιάκων που κατά τον Όμηρο έτρεχε με ταχύτητα μεγαλύτερη του γερακιού και αυτή η ένδειξη επιβεβαιώνεται από το ότι το πλοίο τους έτρεχε με την μύτη σηκωμένη όπως κάνουν τα σύγχρονα ταχύπλοα.

Άρα η απόσταση των 24 ωρών που διέτρεξε περίπου το πλοίο μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη αντιστοιχεί σε μια πολύ μεγάλη απόσταση πολλαπλάσια της αποστάσεως Κέρκυρα-Ιθάκη. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα βαριά σύγχρονα επιβατικά πλοία κάνουν την απόσταση Ιταλίας-Ηγουμενίτσας σε λίγες ώρες ο συλλογισμός μας οδηγεί σε έναν χώρο έξω από τις Ηράκλειες στήλες εκεί που πιθανολογείται η τοποθέτηση της Ατλαντίδος.

Σπάνιες Γαίες

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Lifehub

Το LifeHub είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης, πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγαπούν το χώρο της ολιστικής θεραπευτικής. Μέσα από το LifeHub μπορείτε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας, να αντλήσετε πληροφόρηση από καταξιωμένους συνεργάτες στο χώρο, να βρείτε καλές πρακτικές για την καθημερινή σας ζωή, να εμπνευστείτε από ιστορίες επιτυχίας ή αποτυχίας, να γνωρίσετε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρευρεθείτε σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Απολαύστε μια πηγή πλούσια σε πληροφορίες και άρθρα!

Προσθήκη σχολίου

Γράψτε ένα σχόλιο


CAPTCHA Image
Reload Image

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.